Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

19.06.2014   60293   226   Liuba Mursa, manager serviciul personal

Votează: 4.0/5 (2 Voturi )

imprimare

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebare:
Cum funcționează legea in momentul în care persoana se află în concediu de maternitate, dar este însărcinată cu al doilea copil? Cum se procedează în cazul în care administrația entității în care activați, vă respinge cererea de prelungire a concediului?

Răspuns:
Conform art.124 alin. (2) din 
Codului Muncii al RM  

(2) În baza unei cereri scrise, persoanelor indicate la alin.(1), după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu achitarea indemnizaţiei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Reieșind din contextul aliniatului dat, salariata are dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani în baza cererii scrise fără excepții.

Pentru acordarea îndemnizaţii lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani, la casa teritorială de asigurări sociale salariata va fi obligată să prezinte extrasul din ordinal de acordare a concediu pentru îngrijire copilului până la vârsta de trei ani.

În cazul refuzului angajatorului, salariata are dreptul de a se adresa cu o plângere la Inspecția Muncii.

Întrebare:
Cât va constitui indemnizația pentru al doilea copil potrivit noilor modificări la legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporara de munca, daca în acest moment persoana se află în concediu de maternitate cu primul copil? Daca între timp persoana își reia activitatea de munca cu regim de munca parțial, cum va influența aceasta la calculul indemnizației pentru al doilea copil?

Răspuns:
Conform
Hotărârii Guvernului Nr. 84  din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului Nr.1478 din 15 noiembrie 2002 cuantumul îndemnizaţiei unice la naşterea copilului a fost aprobat in mărimea:

- la naşterea primului copil – 3100 lei;
- la naşterea fiecărui copil următor – 3400 lei.

În baza cererii, angajata aflată în concediu de îngrijire copilului până la vârsta de trei ani are dreptul de a se reîntoarce la serviciul. În cazul reîntoarcerii le serviciu cu program de lucru parţial, salariata va menține și dreptul la îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani acordată de casa teritorială de asigurări sociale.

La calculul îndemnizaţiei lunare pentru creşterea/îngrijirii al doilea copil, se va calcula în baza HG Nr. 84 din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea HG Nr. 1478  din  15.11.2002 cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii.

Dacă până în aprilie îndemnizația pentru creșterea copilului se calcula în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 6 luni premergătoare lunii naşterii copilului, atunci din data de 01.04.2014, baza de calcul constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni. Lunile calendaristice ale concediului de maternitate (concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice si concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice) se substituie cu acelaşi număr de luni imediat  premergătoare perioadei incluse în calcul, deci 12 luni premergătoare primei zile de concediu de maternitate.

Întrebare:
Care sunt actele necesare care trebuie prezentate pentru stabilirea indemnizației de maternitate?

Răspuns:
Pentru a obține îndemnizația unică la naşterea copilului şi îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului la casa teritorială de asigurări sociale se depun următoarele acte (conform
HG 1478 din 15.11.2002):

1. Certificatul medical (original);
2. Actul de identitate al mamei (copia);
3. Certificatul despre venitul asigurat pentru 12 luni (REV 5), premergătoare lunii producerii riscului asigurat, eliberat de fiecare dintre unitățile economice în care solicitantul îşi desfășoară activitatea.

Întrebare:
Dacă persoana aflată în concediul de îngrijire a copilului își reia activitatea, aceasta va pierde indemnizația? Câte ore ar trebui să lucreze, ca sa nu o piardă?

Răspuns:
Asiguratul care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi până la vârsta de 3 ani a copilului.

În cazul în care mama sau tata (beneficiar de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, cu retribuirea muncii în proporţie din salariu de funcţie/tarifar stabilit conform sistemului tarifar de salarizare ori în mărimea salariului cuvenit pentru timpul efectiv lucrat în limitele timpului parțial din durata programului de muncă în cazul salarizării conform sistemelor netarifare de salarizare, la fiecare dintre unităţi, indemnizaţia nu se suspendă. 

Comentarii Adaugă comentariu
Oxana / 18.04.2017 12:06
Salut, am o întrebare referitor la calculul concediului de maternitate, am iesit în concediu la sfîrșitul anului 2015, CNAS mia achitat 7300 lei ( salariul lunar fiind de 1700 lei). Este corecctă suma? Sau care e formula de calcul?
Răspunde
 

catea / 05.04.2017 14:48
salut.ma aflu in conced de maternitate dar de la 1 05 2016 am iesit laserviciu cu regim partial de lucru acum trebiue sa es in concediu de maternitate iarasi. cum mi se va calcula din periada care am activat acum sau pe baza celuilalt concediu
Răspunde
 

Cristina Balan / 30.03.2017 19:02
Spuneti-mi va rog cit trebuie sa fie la intretinerea sotului sotia ca sa poata beneficia de concediu de maternitate, si in cazul cind si sotia lucreaza se poate sa iei pe baza sotului concediul?
Răspunsuri (1)

DAFT / 03.04.2017
nu cred ca poate fi vorba aici depsre durata aflarii la intretinerea sotului, important numai ca sotul sa fie persoana asigrata. Daca ambii lucreaza, atunci maternitate se calcul pe nume sotie, iar ingrijire copil se permite la alegere, insa cu reducerea timpului de lucru evident.

Răspunde
 

natalia g / 28.03.2017 08:33
buna ziua .eu si sotul meu suntem ambii angajati se poate ca sotul meu sa primeasca concediul prenatal(indemnizatia inainte de nastere) pentru ca salariul lui este mai mare decit al meu?
Răspunsuri (2)

RODICA / 18.05.2017
In cazul in cazul in care sotia este angajata in cimpul muncii sotul nu poate beneficia de indemnizatie la nasterea copilului(sotia fiind angajata nu se afla la intretinerea sotului)

Cristina Balan / 30.03.2017
Buna!Spuneti-mi va rog cit timp trebuie sa fie sotia la intretinerea sotului ca sa poata beneficia de concediul de maternitate?Si spuneti-mi va rog in cazul cind si sotia si sotul lucreaza se poate de beneficiat concediul de maternitste pe baza sotului?

Răspunde
 

Andrei Matraguna / 22.03.2017 14:56
Dacă persoana aflată în concediul de îngrijire a copilului pina la impinirea varstei de 3 ani își reia activitatea si pe perioada muncii nu isi indeplineste corespunzator obligatiile de munca, ea poate fi concediata, caci art. 86 alin. 2 CM nu permite concediare in perioada aflarii in concediu de matarnitate ?
Răspunde
 

victoria,victor / 20.03.2017 14:37
buna poate sami spuna cineva cum se calculeaza indemnizaia lunara de ingrijire a copilului pana la virsta de 3 ani ,sunt persoana angajata ,30% din salariul de pe ultima luna pana a iesi in concediul de maternitate sau din salariul de baza ce mia fost calculat indemnizatia de maternitate ,explicatimi va rog cine poate sau daca puteti scritimi formula calularii ,va multumesc
Răspunde
 

Natalia / 14.03.2017 16:04
Buna ziua spuneti-mi va rog,ma aflu in concediul de ingrijire a primului copil , sunt insarcinata cu al doilea copil,fiind angajata a unei institutii de stat,pot trece din concediu de ingrijire in concediu iar de maternitate? ce documente trebuie prezentate la institutia in care activez? si cum ramin cu cei 3 ani de ingrijire a primului copil,se anuleaza?
Răspunde
 

Alisa / 07.03.2017 11:32
Buna ziua.La moment actives la o întreprindere SRL din Bălți.Angajarea este oficială cu contractde munca.Din păcate concedii profesionale nu mi s-a acordat din 2014 numai pe cont propriu.Acum sînt în așteptarea la al-3-lea copil.După spusele lor nici concedii de maternitate nu achit.Spuneți vă rog cum să procedez și ce să fac?
Răspunsuri (1)

Adrian / 07.03.2017
Concediu de maternitate se achita la Casa Nationala de Asigurari Sociale. Angajatorul trebuie doar sa completeze cetificatul de concediu medical pe partea verso, si cu el va duceti la casa teritoriala

Răspunde
 

mihaela / 24.02.2017 16:14
buna,sunt in cocediu de ingrijire o copilului pina la trei ani,pe 9 februarie a inpinit 2 anisor....sunt insarcinata si am 6 luni cind voi naste primul copil va avea 2 ani si 3 luni....as vrea sa aflu daca o sa primesc concediul si la al doilea copil.... ?
Răspunde
 

palanciuc liliana / 16.02.2017 19:27
buna ziua spunetami va rog noi dorim sa luam concediul de maternitate pe sot dar el are 6 luni de cind lucreaza putem depune actele sau nu e de ajuns 6 luni?
Răspunde
 

Cristina Balan / 02.02.2017 18:19
Buna ziua.Activez ca asistenta medicala din 2010, Din 2013 pina in 07.10.2016 am fost in concediu de ingrijire a copilului,respectiv am iesit la serviciu dar fiind insarcinata cu al doilea copil. Pe 02.01.2017 am iesit in concediu de mateluniate. M-am adresat la CNAS: Si mi s-a dat asa informatie ca pe parcursul a 12 luni am lucrate doar 3 luni x 3000 lei, iar restul lunilor se vor substitui la 1000 lei-adica 9 luni x 1000 lei. Total va fi 18000/12 luni =1500 lei media lunara. E corect asa sa se socoata cite 1000 lei pe lunile celelalte....alta metoda legala nu este? Fiindca se primeste foarte putin si cel mai interesant de unde s-a ajuns la decizia de a fi 1000 lei.? E corect asa?
Răspunde
 

Vita ion / 02.02.2017 18:10
Buna ziua daca nu am 12 luni de munca la actualul loc de munca pot face cumva sa cumpar cele doua luni care imi lipsesc daca da cum le pot cumpara unde trebuie sa ma duc! Astept raspuns! Va multumesc
Răspunde
 

Veronica / 23.01.2017 14:00
Buna Ziua! daca sunt in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani, dar am esit la serviciu pe 0.5, cum se calculeaza concediul de maternitate pentru al doilea copil. Multumesc !
Răspunde
 

Adelina / 20.01.2017 12:37
Daca sint neangajata, cei 3 ani pentru cresterea copilului se considera ca staj (spre exemplu la calcularea pensiei, sint luati in considerare?)?
Răspunde
 

blanari lidia / 15.01.2017 21:41
In ordin pentru concediu de ingrijirea copilului ce data de indicat? Data nasterii copilului si pina la 3 ani, sau data urmatoar?ei zile cind se termina foaia de boala?
Răspunsuri (1)

Constantin / 16.01.2017
de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi pînă la împlinirea de către copil a vîrstei de 3 ani. "HOTĂRÎRE Nr. 1020 din 22.12.2014 cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului"

Răspunde
 

Constantin / 15.01.2017 20:34
Buna seara , dupa ce perioada este posibila reincadrarea in munca cu program redus de munca (maxim 7 ore dupa cite am citit in lege) , citeva zile in urma am depus documentele pentru stabilirea indemnizzatiei (care dureaza 30 zile calendaristice) . . . multumesc anticipat
Răspunde
 

portaresco marina / 12.01.2017 15:40
buna ziua, de pe 1 decembrie 2016 mi sa inteput concediul de maternitate de la serviciu nu vreau sa imi plateasca zic ca a esit o noua lege in care se spune ca nu intreprinderea la care ai lucrat iti pleteste concediile de maternitate ci statul. Ajutatimi daca exista asa lege ce trebiue sa fac iar daca nu ce pot sa intreprind unde tebiue sa apelez
Răspunsuri (1)

!!! / 17.01.2017
Va adresati la CNAS

Răspunde
 

titomir elena / 29.12.2016 11:46
Buna ziua.ma intereseaza care este lista de acte pentru primirea indemnizatiei lunare pe copil pina la 3 ani si de unde trebuie sa luam extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani (în original) de la toate unităţile în care desfăşoară activităţi;nu imi este clar.multumesc.
Răspunde
 

mariana / 10.12.2016 07:03
buna ziua! spuneti va rog daca plec in concediu pentru îngrijirea copilului pînă la 6 ani ( copilul are 4 ani) ulterior aș putea sa ma angajez ca funcționar public prin cumul fară a pierde locul de muncă de baza( director de grădinită, funcție obținută prin concurs, cu CIM pe 5 ani?)
Răspunde
 

elena / 11.11.2016 19:12
daca bunica pensionara activeaza in baza de contract pe termen pina la 31 decembrie 2016 , poate sa beneficieze de concediu pentru ingrijirea nepotului pina la virsta de 3 ani,si pina cind poate sa primeasca indemnizatia pentru ingrijirea nepotului
Răspunde
 

Ionita Natalia / 10.11.2016 10:53
Buna ziua. In prezent sunt in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani si acum am hotarit sa incep lucru pe 0,5 salariu la un alt serviciu (cumul extern), nu la cel de baza de unde am iesit in concediu- Cu ce documente trebuie sa ma prezint la Casa Nationala??? Multumesc.
Răspunde
 

Inga / 05.11.2016 14:53
Buna ziua, din mart 2016 ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani (sunt pers. asigurata), in aceasi luna am primit un premiu (premiul l-am primit pentru periaoada feb 2015 - feb 2016, deoarece in institutiile de invatamint se achita astfel premiile personalului auxiliar), sigur ca in 4 BASS si REV 5 s-a concretizat aceasta suma si categoriei persoanei care a primit-o, acum sunt insarcinata cu al doilea copil, intrebarea suna astfel: cum mi se v-a plati concediul de maternitate si indemnizatia lunara, (in aceasta perioada n-am activat nicaeri). Va multumesc de raspuns.
Răspunsuri (1)

Andriana / 07.11.2016
http://www.cnas.md/lib.php?l=ro&idc=446&nod=1&

Răspunde
 

olesea / 28.10.2016 14:13
Buna ziua,as putea afla raspuns la intrebare?Am fost in concediu de maternitate cu al doilea copilpina la 3 ani,am iesit la serviciu si am lucrat 3 luni,apoi mi-am prelungit concediul pina la 6 ani,intre timp am aflat ca sunt insarcinata cu al 3 copil,cum mi se fa plati concediul si daca se va plati?
Răspunde
 

Rodica D / 21.10.2016 19:19
Buna ziua, Eu sunt in concediu de maternitate de 2 ani, intre timp de un an de zile firma cu capital strain (in care activam)se afla in curs de lichidare. Trebuie sa mi se ofere ceva recompensa sau sa mi se achite concediul nefolosit? Va multumesc anticipat!
Răspunde
 

serghei serghei / 14.09.2016 15:02
Buna ziua am auzi ca la nasterea copilului pot sami iau concediu de la serviciu achitat pentru a avea grija de familie este posibil sau nu varog un raspuns
Răspunde
 

Mihaela Gritco / 28.08.2016 17:48
Buna am o intreabare sunt insarcinata in 13 septamini si sunt pe foae de boala mie o sa mi se achite daca eu mam angajat pe 18 iunie dar din luna ianuare nu am lucrat nicaeri pina la angajare.
Răspunde
 

Adrian / 26.08.2016 08:39
Buna Ziua. Am asa o intrebare. Daca Sotia nu este angajata in cimpul muncii iar sotul este angajat la Stat de 7 ani. Sotul poate beneficia de cncediul de intretinearea copilului?
Răspunde
 

Iuliana / 18.08.2016 09:10
Buna ziua, concediul de ingrijire a copilului de 3 ani intra in stagiul de munca, adica se i-a in calcul pentru vechime in munca?
Răspunde
 

Tatiana / 10.08.2016 06:34
Buna ziua! Ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani, copilul are 1 an si 8 luni, vreau sa ma concediez de la locul de munca, dar nu vreau sa pierd indemnizatia,sotul meu poate acum sa ia concediu de ingrijire a copilului si astfel indemnizatia sa treaca la el ca eu sa ma pot concedia?
Răspunde
 

ana,, / 07.08.2016 11:45
buna sunt insarcinata in 30 saptamini nu mai lukrez oficial de pe 4 ianuarie spuneti va rog sotul poate beneficia de concediu de maternitate?
Răspunde
 

«« 1 2 3 4 5 6 »»
 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №8/2017, комментарии на полях 
26.09.2017  
Комментарии по материалам, опубликованным в журнале БНК: Подоходный налог: последние изменения и комментарии; Уборка жилых домов и НДС; НДС и подарки своим сотрудникам; Прекращение действия предпринимательского патента; Многолетние насаждения (виноградник) и налог на недвижимость и другие.
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
© 2017 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.