37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Aplicăm scutirea temporară de plata impozitului pe venit conform art.87 alin.(1/1) din Codul fiscal, exemple

Aplicăm scutirea temporară de plata impozitului pe venit conform art.87 alin.(1/1) din Codul fiscal, exemple

Introducere Începând cu 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare o normă nouă în Codul fiscal (CF) (art.87 alin.(11)) apreciată de către autorități ca o facilitate acordată întreprinderilor din sectorul micului business cu următorul conținut: „(11) Prin derogare de la prevederile alin. (1) din prezentul articol, întreprinderile clasificate ca întreprinderi micro, mici sau mijlocii, conform criteriilor determinate în ultima zi a perioadei fiscale potrivit prevederilor art.5 alin.(1) din Legea n...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Busuioc Tatiana spune:

  Multumim de informartie, si asteptam explicatiile, chiar nu stiu cum sa contabilizez impozitul pe venit aminat

 2. Busuioc Tatiana spune:

  Daca hotarim sa nu achitam niciodata dividende pentrul anul 2023, oricum trebuie sa calculez impozitul pe venit si sa-l inregistrez in evidenta contabila?

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   Buna ziua! Impozitul amanat urmeaza sa fie reflectat in evidenta contabila in toate cazurile inclusiv pentru a determina corect profitul net al perioadei de raportare – baza de repartizare a dividendelor aferente perioadei in care a fost aplicata norma de la art.87 alin.(1.1) din CF si care participa (profitul net contabil) in calculele stabilite in aceasta norma. Va recomand sa nu va grabiti cu decizii de felul „Dividendele nu vor fi achitate niciodata” si cu decontarea obligatiei privind impozitul pe venit amanat. Orice decizie de acest fel poate suporta modificari in timp. Atata timp cat va exista in evidenta analitica (capital) profit net al anului corespunzator in care a fost aplicata norma analizata, in intelegerea noastra, urmeaza sa existe in evidenta contabila si datoria privind impozitul pe venit amanat. Multumesc!

 3. Negara Ghenadie spune:

  buna ziua
  mersi de analize
  da, la moment este incerta soarta fiscala a decontarii (daca nu va fi platita) acestei „datorii preliminate” sau „altei datorii” privind decontarile cu bugetul (in dependenta unde va alege entitatea sa contabilizeze aceasta datorie). la moment nu avem decit prevederile art. 44 (7) CF si p. 39 din SNC CPD.

  cu stima,
  gn

 4. Anonim spune:

  Buna ziua ! Daca aplicam la scutirea temporară de plata impozitului pe venit conform art.87 alin.(1/1) din Codul fiscal atunci cum reflectam în declaratia VEN12 cota impozitului, 0 % sau 12 % în rîndul 110 al declaratiei. Mulțumesc.

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   Buna ziua! Declaratia VEN12 in cazul aplicarii art.87 alin.(1.1) CF se completeaza pe principii generale, se determina venitul impozabil, se indica cota 12% si suma impozitului pe venit. Unica diferenta: In partea de sus a Declaratiei VEN12 se bifeaza patratelul literei S Aplic prevederile art.87 alin.(11) din Codul fiscal.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...