37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind concedii suplimentare salariaţilor care îmbină munca cu studiile

Privind concedii suplimentare salariaţilor care îmbină munca cu studiile

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Daca angajatul este student, poate acesta beneficia, conform legii, de un concediu pentru  susţinerea examenelor sau acest concediu trebuie sa fie din cont propriu?

    Conform art. 178 – art.182  din Codul Muncii “Garanţii şi compensaţii acordate salariaţilor care  îmbină munca cu studiile în instituţiile de învăţămînt superior şi mediu de specialitate”, salariaţii trimişi la studii de către angajator sau care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţămînt superior sau mediu de specialitate acreditate în condiţiile legii, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învaţă cu succes li se stabileşte durata redusă a timpului de muncă, li se acordă concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu şi alte înlesniri, în modul stabilit de Guvern.

     Hotărîrea Guvernului nr. 435 din 23.04.2007 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea unor garanţii şi compensaţii salariaţilor care îmbină munca cu studiile  prevede că salariaţilor care îşi fac studiile în instituţiile de învăţămînt superior şi mediu de specialitate li se acordă concedii suplimentare plătite (păstrîndu-li-se 75 % din salariul mediu la locul de muncă de bază):

    a) pentru sesiunea de reper, executarea lucrărilor de laborator şi susţinerea colocviilor şi examenelor - pînă la 30 de zile calendaristice anual;

    b) în perioada susţinerii examenelor de licenţă sau examenelor de absolvire - pînă la 30 de zile calendaristice;

    c) pentru elaborarea şi susţinerea proiectului (tezei) de licenţă, tezei de master sau lucrării (proiectului) de diplomă - pînă la 90 de zile calendaristice.

Comentarii

 1. Andrei spune:

  Insa in realitate este cu totul altfel mai ales la cei particulari, pe ei ii doare undeva ca tu ai examime sau inveti undeva

 2. Natalia spune:

  Intra aici si doctoratul?

 3. Olga spune:

  HG respectivă se aplică numai pentru salariații care își fac studiile în Republica Moldova sau și pentru cei care își fac studiile peste hotare (România)?

 4. liuda spune:

  da, e bine gîndit.

 5. Ciutac Tatiana Dumitru spune:

  Nu e corect deoarece sîmbata şi duinica nu avem ore la universitate, însă cu părere de rău ele se calculează în favoarea statului, care nu are nevoie de specialişti.
  sint nevoită să scriu cerere de concediu in cont propriu cînd mă du la sesiune deoarece în cazul cînd lipseşti de la sesiune nu ţi se încheie chemarea şi nu poţi motiva lipsa de la serviciu.
  nu trebuie să fie 30 de zile calendaristice ci 30 de zile lucrătoare, eu am ore în gimnaziu 2 zile. UNDE E DREPTAEA????????????????????????????????

 6. Nicolae spune:

  Andrei..sunt deacord cu tine..mie nici nu vor sami dea concediu.pentru sesii..

 7. ion spune:

  are dreptul angajatul sa trimata salariatul in concediu din cont propriu?

 8. Varea spune:

  Corect Andrei , companiile particulare afirma ca: „noi nu suntem datori sa va achitam voua studiile” , asa ca suntem nevoiti sa ne luam din cont propriu :(((

 9. Marina spune:

  Ar trebui ca toti cei, care sant studenti la fara frecventa, din toata tara, sa depunem o cerere, cu semnaturi catre Guvern, pentru a face schimbari in Codul Muncii la articolul respectiv.

 10. Ana spune:

  pentru studentii care fac o a doua facultate, angajatorul poate achita acestuia 75 % din salariul mediu la locul de muncă de bază?

 11. Victoria spune:

  Buna ziua! activez in institutie publica , m-am inscris la al 2-lea masterat la Academia de Administrare publica ! Primul masterat a fost cu contract , acesta de-al doilea finantare buget . Imi spune cineva daca se achita 75 % din salariu si cum sa solicit concediu pentru studii? Multumesc mult!

 12. Tatiana spune:

  Buna ziua! Sunt angajata ca functionar public, si la moment ma aflu in concediu de ingrijire a copilului.
  Am fost admisa la doctorat fregventa zi, buget + bursa. Ulterior de la doctorat mi sa comunicat ca pt a beneficia de acest program de studii este necesar sa ma eliberez de la serviciu si ca carnetul de munca sa se afle la directia doctorat, deoarece voi primi bursa si trebuie sa fie considerata activitate de baza si respectiv prin cumul sa ma reangajez la serviciu( lucru pe care serviciul nu imi permite, si respectiv se pierde stagiu de munca, indemnizatia, si procedura de reangajare este dificila). Am scris cerere pt clarificarea situatiei la rector, dar as vrea sa vad a mai trecut cineva prin asemenea situatii, considerati corecta pozitia doctoranturii? avind ca in acte normative nu este nicaieri specificat expres procedura. Merci!

 13. vlad spune:

  Salut! Sotia activeaza in gradinita din s. pirita, dubasari in calitate de educator, stagiu 6 ani si la moment este inscrisa in anul 1 la universitate…Nici una din sesii nu i sa achitat, motivind ca nu au bani in bugetul local… Unde-i respectarea legii si codului muncii…Unde trebuie sa se adreseze, pentru asi primi cele 75% din salariu…? Va multamesc….Astept raspuns, sfat…

 14. Adrian spune:

  Salut! La noi sectia cadre spune ca s-a modificat legea salarizarii pentru studenti si acum ma obliga sa scriu concediu din cont propriu, deoarece in perioada de sesiune nu mi se achita(cum afirma Dlor) cele 75%. E adevarat?

  1. Stela spune:

   Buna seara… puteti să-mi spuneți sesiunile la universitate se mai achita sau nu?sunt la masterat .. si daca nu in temeiul cărui articol…multumesc mult

 15. Alexandru Friptuleac spune:

  Această lege beste valabilă și pentru studenții de la studiile de doctor ?

 16. Svetlana spune:

  Dar daca eu Activez ca profesor si fac si a 2 facultate ,,juridica, trebuie sa mi se achite acele 75 % sau nu?

 17. Marcela spune:

  Ce acte trebuie prezentate la serviciu pentru a beneficia de concediu pentru elaborarea şi susţinerea proiectului  tezei de master pînă la 90 de zile calendaristice.

Înregistrare

Restabilire

Se încarcă...