37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind concedii suplimentare salariaţilor care îmbină munca cu studiile

Privind concedii suplimentare salariaţilor care îmbină munca cu studiile

(2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Daca angajatul este student, poate acesta beneficia, conform legii, de un concediu pentru  susţinerea examenelor sau acest concediu trebuie sa fie din cont propriu?

    Conform art. 178 – art.182  din Codul Muncii “Garanţii şi compensaţii acordate salariaţilor care  îmbină munca cu studiile în instituţiile de învăţămînt superior şi mediu de specialitate”, salariaţii trimişi la studii de către angajator sau care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţămînt superior sau mediu de specialitate acreditate în condiţiile legii, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învaţă cu succes li se stabileşte durata redusă a timpului de muncă, li se acordă concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu şi alte înlesniri, în modul stabilit de Guvern.

     Hotărîrea Guvernului nr. 435 din 23.04.2007 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea unor garanţii şi compensaţii salariaţilor care îmbină munca cu studiile  prevede că salariaţilor care îşi fac studiile în instituţiile de învăţămînt superior şi mediu de specialitate li se acordă concedii suplimentare plătite (păstrîndu-li-se 75 % din salariul mediu la locul de muncă de bază):

    a) pentru sesiunea de reper, executarea lucrărilor de laborator şi susţinerea colocviilor şi examenelor - pînă la 30 de zile calendaristice anual;

    b) în perioada susţinerii examenelor de licenţă sau examenelor de absolvire - pînă la 30 de zile calendaristice;

    c) pentru elaborarea şi susţinerea proiectului (tezei) de licenţă, tezei de master sau lucrării (proiectului) de diplomă - pînă la 90 de zile calendaristice.

Comentarii

 1. Andrei spune:

  Insa in realitate este cu totul altfel mai ales la cei particulari, pe ei ii doare undeva ca tu ai examime sau inveti undeva

 2. Natalia spune:

  Intra aici si doctoratul?

 3. Olga spune:

  HG respectivă se aplică numai pentru salariații care își fac studiile în Republica Moldova sau și pentru cei care își fac studiile peste hotare (România)?

 4. liuda spune:

  da, e bine gîndit.

 5. Ciutac Tatiana Dumitru spune:

  Nu e corect deoarece sîmbata şi duinica nu avem ore la universitate, însă cu părere de rău ele se calculează în favoarea statului, care nu are nevoie de specialişti.
  sint nevoită să scriu cerere de concediu in cont propriu cînd mă du la sesiune deoarece în cazul cînd lipseşti de la sesiune nu ţi se încheie chemarea şi nu poţi motiva lipsa de la serviciu.
  nu trebuie să fie 30 de zile calendaristice ci 30 de zile lucrătoare, eu am ore în gimnaziu 2 zile. UNDE E DREPTAEA????????????????????????????????

 6. Nicolae spune:

  Andrei..sunt deacord cu tine..mie nici nu vor sami dea concediu.pentru sesii..

 7. ion spune:

  are dreptul angajatul sa trimata salariatul in concediu din cont propriu?

 8. Varea spune:

  Corect Andrei , companiile particulare afirma ca: „noi nu suntem datori sa va achitam voua studiile” , asa ca suntem nevoiti sa ne luam din cont propriu :(((

 9. Marina spune:

  Ar trebui ca toti cei, care sant studenti la fara frecventa, din toata tara, sa depunem o cerere, cu semnaturi catre Guvern, pentru a face schimbari in Codul Muncii la articolul respectiv.

 10. Ana spune:

  pentru studentii care fac o a doua facultate, angajatorul poate achita acestuia 75 % din salariul mediu la locul de muncă de bază?

 11. Victoria spune:

  Buna ziua! activez in institutie publica , m-am inscris la al 2-lea masterat la Academia de Administrare publica ! Primul masterat a fost cu contract , acesta de-al doilea finantare buget . Imi spune cineva daca se achita 75 % din salariu si cum sa solicit concediu pentru studii? Multumesc mult!

 12. Tatiana spune:

  Buna ziua! Sunt angajata ca functionar public, si la moment ma aflu in concediu de ingrijire a copilului.
  Am fost admisa la doctorat fregventa zi, buget + bursa. Ulterior de la doctorat mi sa comunicat ca pt a beneficia de acest program de studii este necesar sa ma eliberez de la serviciu si ca carnetul de munca sa se afle la directia doctorat, deoarece voi primi bursa si trebuie sa fie considerata activitate de baza si respectiv prin cumul sa ma reangajez la serviciu( lucru pe care serviciul nu imi permite, si respectiv se pierde stagiu de munca, indemnizatia, si procedura de reangajare este dificila). Am scris cerere pt clarificarea situatiei la rector, dar as vrea sa vad a mai trecut cineva prin asemenea situatii, considerati corecta pozitia doctoranturii? avind ca in acte normative nu este nicaieri specificat expres procedura. Merci!

  1. Anonim spune:

   Temei, HG nr.435 din 23.04 2007, pct. 11.1 Salariaților care își fac studiile în cadrul programelor de doctorat și postdoctorat în instituțiile de învățământ superior sau în organizațiile din domeniile cercetării și inovării, acreditate sau autorizate provizoriu în condițiile legii, li se pot acorda garanții și compensații în modul prevăzut de contractul colectiv sau individual de muncă.

   [Pct.111 introdus prin HG722 din 30.09.20, MO247-257/02.10.20 art.857; în vigoare 02.10.20]

 13. vlad spune:

  Salut! Sotia activeaza in gradinita din s. pirita, dubasari in calitate de educator, stagiu 6 ani si la moment este inscrisa in anul 1 la universitate…Nici una din sesii nu i sa achitat, motivind ca nu au bani in bugetul local… Unde-i respectarea legii si codului muncii…Unde trebuie sa se adreseze, pentru asi primi cele 75% din salariu…? Va multamesc….Astept raspuns, sfat…

 14. Adrian spune:

  Salut! La noi sectia cadre spune ca s-a modificat legea salarizarii pentru studenti si acum ma obliga sa scriu concediu din cont propriu, deoarece in perioada de sesiune nu mi se achita(cum afirma Dlor) cele 75%. E adevarat?

  1. Stela spune:

   Buna seara… puteti să-mi spuneți sesiunile la universitate se mai achita sau nu?sunt la masterat .. si daca nu in temeiul cărui articol…multumesc mult

 15. Alexandru Friptuleac spune:

  Această lege beste valabilă și pentru studenții de la studiile de doctor ?

 16. Svetlana spune:

  Dar daca eu Activez ca profesor si fac si a 2 facultate ,,juridica, trebuie sa mi se achite acele 75 % sau nu?

 17. Marcela spune:

  Ce acte trebuie prezentate la serviciu pentru a beneficia de concediu pentru elaborarea şi susţinerea proiectului  tezei de master pînă la 90 de zile calendaristice.

 18. Corina spune:

  Buna, voi fi studenta anul acesta la universitate. 

  Sunt angajată la o companie privată , as dori sa stiu daca companiile private oferă concediu in perioada sesiunilor si dacă se achita acest concediu.

  Multumesc anticipat 

  1. Eugen spune:

   Buna, voi fi studenta anul acesta la universitate. 

   Salut, 

   Este de apreciat dorinta Dumneavoastra de a mari cunostintele. 

   Codul muncii este Lege unica ori ca sunteti bugetara (institutie publica) ori ca munciti la o firma privata. Astfel sunteti in drept sa solicitati de la angajator (public ori privat) concediul suplimentar pentru studii, achitat. 

    

   1. Anonim spune:

    este articol aparte ce tine de invatamintul postuniversitar

 19. Veronica spune:

  Buna ziua ,sunt studenta in ultim an la facultate,  la salarizarr mi se socoate cu studii medii. E corect? Pot beneficia de calcul cu studii superioare am jumate de an pina la.final

 20. Elena spune:

  Bună ziua! Contabila noastră insistă pentru a vedea dacă legea dată nu s-a schimbat? Aceste zile (absente) se vor reflecta la concediul anual? Multumesc mult.

 21. Anonim spune:

  Buna ziua, fac studii fregventa redusa la DREPT, este a doua facultate. totodata sunt incadrata in cîmpul muncii, angajatorul este obligat să achita acestuia 75 % din salariul mediu la locul de muncă de bază sau nu?

 22. Iulia spune:

  Salut! Cît timp are angajatorul pentru a-mi da acord să plec la sesiune? 10 zile e suficient? Şi ce fac în cazul în care nu primesc răspuns pîna la începutul sesiunii? (se tărăgănează intenţionat)

 23. Anonim spune:

  Bună ziua! Pentru redactarea tezei de licență am dreptul la concediu plătit?

 24. Anonim spune:

  Buna ziua, sunt angajata la DGETS si totodata sunt studenta la master , si absolvesc, am nevoie de 2zile libere pentru prezentarea tezei de master, insa in contract nu e prevazazut aceasta. Se ofera zile libere achitate ,pentru prezentarea tezei de master , multumesc

 25. Anonim spune:

  Bună ziua! Sunt angajată de 2 ani în sectorul bugetar. M-am înscris la o instituție profesional- tehnică, specialitate cu frecvență redusă. Care va fi procedeul de calculare a salariului? Voi beneficia de salariu (% din salariu) pentru perioada de instruire?

 26. Anonim spune:

  Bună ziua! Sunt angajată in calitate de educator in gradinita . Imi fac studiile in drept, specialitate cu frecvență redusă. Care va fi procedeul de calculare a salariului? Voi beneficia de salariu (% din salariu) pentru perioada de instruire?

 27. Anonim spune:

  moscaliuc.ina@briceni.edu.md
  Bună ziua, sint angajata in caletate de educator in gradinita, imi fac studiile in drept, specialitate cu frecvență redusă. Care va fi procedeul de calculare a salariului? Voi beneficia de salariu (% din salariu) pentru perioada de instruire?

 28. Anonim spune:

  Bună ziua!
  Vreau să știu dacă pot beneficia de concediu plătit pentru elaborarea tezei de master, fiind masterand la buget secția la zi?
  Mulțumesc anticipat celor care îmi vor răspunde. Chiar am nevoie de concretizare.

 29. Anonim spune:

  Buna, si eu sunt la frecventa redusa, lucrez pe linga contabilitate. In programul 1 C al contabilitatii este si varianta pentru concediu suplimentar pu studii, de 70% din salariu, deci se poate. Au pus perioada pentru sesiune, de 7 zile, si au ales calculul pentru ultimele 3 luni, au fost sarbatori in ianuarie si acum o sa fie si Patele inclus, asa ca iese mai mult daca sunt incluse si sarbatori. Cred ca doar trebuie sa atasati la cererea de concediu suplimentar p/u studii, achitat si un certificat eliberat de institutie care adevereste ca sunteti student. Cu actele la mina deja nu au cum sa va refuze ( p.s. pastrati o copie pu voi- in caz de ceva…) Succes

 30. Anonim spune:

  Buna ce trebuie de prezentat la serviciu pentru a se achita perioada de sesiune. ?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...