37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Despre neachitarea salariului de către angajator

Despre neachitarea salariului de către angajator

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Despre neachitarea salariului de către angajator

Intrebare: La entitatea economică  nu s-a achitat și calculat salariul angajaților mai mult de 2 luni. La ce răspundere poate fi trasă persoana cu funcție de răspundere. Care sînt amenzile pentru acestă încălcare?

Răspuns: Reeșind din prevederile art.142 (1) din Codul Muncii “Termenele, periodicitatea şi locul de plată a salariului “ salariul se plăteşte periodic, nemijlocit salariatului sau persoanei împuternicite de acesta, în baza unei procuri autentificate, la locul de muncă al salariatului, în zilele de lucru stabilite în contractul colectiv sau individual de muncă, dar:
    a) nu mai rar decît de două ori pe lună pentru salariaţii remuneraţi pe unitate de timp sau în acord;
    b) nu mai rar decît o dată pe lună pentru salariaţii remuneraţi în baza salariilor lunare ale funcţiei.

      In caz cînd salariu nu sa achitat în termenul stabilit de prevederile art. 142 (1) al Codului Muncii  angajatorul poate fi sanctionat conform art. 57 al Codului Contravenţional   Încălcarea termenelor de plată a salariilor, pensiilor, burselor, indemnizaţiilor şi de efectuare a altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie”. Potrivit acestei prevederi, încălcarea intenţionată cu mai mult de 2 luni a termenului stabilit pentru plata salariilor, achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, precum şi pentru efectuarea altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie, se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale* aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
     Totodată, c
onform art. 145 al Codului Muncii  angajatorul este obligat sa achite salariatului compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului.
     Compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului se efectuează prin indexarea obligatorie şi în mărime deplină a sumei salariului calculat dacă reţinerea acestuia a constituit cel puţin o lună calendaristică de la data stabilită pentru achitarea salariului lunar.
 

     Modul de calculare a sumei de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de plată a acestuia se stabileşte de Guvern, de comun acord cu patronatele şi sindicatele.

*1 unitate convențională = 20 lei

Comentarii

 1. tamara spune:

  buna ziua,,,sotul s-a ieliberat de la serviciu in luna septembrie 2013,dar pina-n prezent nu a primit salariul pe lunile iunie,iulie,august 2013,,,unde se poate de adresat cu aceasta problema???

  1. merlan veronica spune:

   TAmara,va adresatj cu o pretentie la angajator mai intii,si daca nu achita, in instanta de judecata.daca aveti nevoie de serviciile unui avocat scrieti-mi pe merlan.veronica@yahoo.com

 2. Aliona spune:

  In cazul acordarii de avans la salariu, se calculeaza din suma respectiva impozitele?

 3. emilia sirbu spune:

  Buna ziua ! nu mi sa achitat salariul de 2 luni..au mai fist asa probleme deci am hotarit ca as vrea sa demisionez. se poate anula contractul in baza motivului de neplata a salariilor la timp si respectiv sa nu fiu nevoita sa lucrez perioada aceea de 2 saptamini ? va multumesc

 4. moisei iliw spune:

  Dupa închiderea contractului de munca 14 zile concediu care nu am fost cum trebuie sami achite?

  1. Paladi rada spune:

   lucrez în calitate de profesor de bazele antreprenoriatului, paralel fac studii superioare la USM, facultatea Șt.Economice și am finalizat anul III. Vreau să aflu de cînd mi se va calcula salriul cu studii superioare.
   .

 5. Natalia spune:

  Daca fostul siconducator nu sia Ridicat salariul pentru aproximativ 7 luni. L dupa eliberare deasemenea nu sa achitat cine dce raspundere fostul consucator sau cel curent. Daca sau depistat careva lipsuri sin cauza consucatoeului avem drepTul sa nu ii achitam. Care sunt riscurile intreprindeRii in acest caz

 6. Cotorobai Nicolae spune:

  Buna ziua! Doresc sa aflu care este data limita de achitare a salariului lunar in cadrul organizatiilor de stat INTROSCOP ,,SA’
  Daca se permite sa pot afla articolul carui cod in vigoare determina aceasta… Multumesc!

  1. Super contabil spune:

   Nu exista in companiiile de stat sau private unei date de achitare conctret. Tot ce este regulament internt, orientativ nu nmai tirziu de data 20 a lunii + prevederile de mai sus.

 7. ANgela P spune:

  Buna ziua! Este corect a retine din salariul anagajatului, pe motiv ca careva din agentii economici, au datorii fata de firma neachitate de mai bine de 5 luni?

  1. Super contabil spune:

   Articolul 148. Reţinerile din salariu
   (1) Reţinerile din salariu se pot face numai în cazurile prevăzute de prezentul cod şi de alte acte normative.
   (2) Reţinerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaţilor faţă de angajator se pot face în baza ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) acestuia:
   a) pentru restituirea avansului eliberat în contul salariului;
   b) pentru restituirea sumelor plătite în plus în urma unor greşeli de calcul;
   c) pentru acoperirea avansului necheltuit şi nerestituit la timp, eliberat pentru deplasare în interes de serviciu sau transferare într-o altă localitate ori pentru necesităţi gospodăreşti, dacă salariatul nu contestă temeiul şi cuantumul reţinerilor;
   d) pentru repararea prejudiciului material cauzat unităţii din vina salariatului (art.338);
   e) pentru restituirea costului carnetului de muncă întocmit salariatului la unitate.

 8. Svetlana Gheleţkaia spune:

  Buna ziua m-am .ieliberat de la serviciu in luna ianuarie 2015,dar pina-n prezent nu am primit salariul pe lunile decembrie 2010. iunie,iulie,august 2011-2012,,,unde se poate de adresat cu aceasta problema???

  1. Super contabil spune:

   Deja e tirziu. A expirat 3 ani de zile. Puteti sa cereti salariu cu 3 ani in urma, altfel spus din aprilie 2013 incoace, fiecare luna taraganata este in folosul lor. Deci orice restanta de salariu se rezolva prin intermediul Inspectia muncii, Procuratura etc.

 9. Nike spune:

  Buna. Nu am primit salariul din luna iulie 2016. Unde ma pot adresa ca să oblige angajatorul ca să îmi plătească salariul. Dacă mă concediez mă tem că nu îmi va mai plăti niciodată.

 10. ion spune:

  Salut! spuneti-mi va rog, eu cu sotia nu locuim impreuna, dar nu santem divortati, am fost angajati ambii la aceeasi organizatie. are dreptul angajatorul sa-mi retie mie din salariul pe motiv ca sotia nu ia reintors bunurile materiale? sint obligat eu sa platesc in locul ei?

 11. caprari vadim spune:

  buna ziua, persoana se afla in concediu medical, pe perioada aceasta altei persoane se da adaus la salariu, cind se achita adausul

 12. Ceban Tudor spune:

  spuneti-mi va rog daca nu lucrez oficial si doresc sa scriu cerere de eliberare,sunt nevoit sa lucrez 14 zile?si cind ar trebui sa primesc salariu pe luna curenta?

 13. Dorofeev Sergiu spune:

  buna zioa daca eu lucrez neofeceal si safu nu vrea sa mi daie salariu ce eu pot sa fac spuneti va rog.

 14. Burca Nadejda spune:

  Buna ziua!spunetimi va rog daca am fost angajata oficial,am lukrat 7luni din care miau fost akitate numai 3,am scris cerere de eliberare am lukrat 2saptamini si cind am venit sa mi se akite banii ramasi miau dat numai carnetu de munca si fisa medikala si miau spus ca o sa ma sune cind vor fi bani:(ce sa fac cum sami scot banii????ajutatima va rog

  1. Petru spune:

   Adresati-va la Inspectia muncii

 15. pavaloiu liliana spune:

  Buna ziua.Avem o firma de transport si ne confruntam cu o problema.Unul din soferii nostri a vut o un accident cu camionul, mai precis a intrat cu camionul in sant pe teritoriul Frante.A trebuit sa chemam o firma de depanaj sa scoata camionul din sant factura ridicanduse la 2400 euro. Nici asigurarea nici casco nu ne plateste factura pe motiv camionul era functional doar in caz de pana intervine asig casco.I am adus la cunostinta angajatului ca va fi obligat sa plateasca jumatae din dauna ,oprirea facandu-se in mai multe transe.El nu afost de accord spunanad ca nu este vina lui si ca asigurarea noastra casco tb sa platesaca ,dupa 2 zile ne anunata ca ne abandoaneaza camionul in Franta .Dupa negocieri am are reusit sa il convingem sa accepte sa se intalneasca cu un sofer din firma si s facut un proces de predare primire a camionului fara ca aceasta sa ne dea o demisie scrisa.Puteti sa imi spuneti care este procedura pt recuperarea daunei si daca avem dreptul sa ii oprim o partea din dauna din salariu.Multumesc

  1. Adrian spune:

   Doar prin instanta de judecata

 16. Diana spune:

  Buna ,am o problema la mine la serviciu e pus pe contract 5000 de lei da din ianuarii av vazut ca ao schimbat la 4800 si nu mo anuntat da eu tre sa es in decret as influzieze la dicret ,?si unde spote de adresat ?

Înregistrare

Restabilire

Se încarcă...