37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Despre neachitarea salariului de către angajator

Despre neachitarea salariului de către angajator

(1 voturi, medie: 1,00 din 5)
Se încarcă...

Despre neachitarea salariului de către angajator

Intrebare: La entitatea economică  nu s-a achitat și calculat salariul angajaților mai mult de 2 luni. La ce răspundere poate fi trasă persoana cu funcție de răspundere. Care sînt amenzile pentru acestă încălcare?

Răspuns: Reeșind din prevederile art.142 (1) din Codul Muncii “Termenele, periodicitatea şi locul de plată a salariului “ salariul se plăteşte periodic, nemijlocit salariatului sau persoanei împuternicite de acesta, în baza unei procuri autentificate, la locul de muncă al salariatului, în zilele de lucru stabilite în contractul colectiv sau individual de muncă, dar:
    a) nu mai rar decît de două ori pe lună pentru salariaţii remuneraţi pe unitate de timp sau în acord;
    b) nu mai rar decît o dată pe lună pentru salariaţii remuneraţi în baza salariilor lunare ale funcţiei.

      In caz cînd salariu nu sa achitat în termenul stabilit de prevederile art. 142 (1) al Codului Muncii  angajatorul poate fi sanctionat conform art. 57 al Codului Contravenţional   Încălcarea termenelor de plată a salariilor, pensiilor, burselor, indemnizaţiilor şi de efectuare a altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie”. Potrivit acestei prevederi, încălcarea intenţionată cu mai mult de 2 luni a termenului stabilit pentru plata salariilor, achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, precum şi pentru efectuarea altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie, se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale* aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
     Totodată, c
onform art. 145 al Codului Muncii  angajatorul este obligat sa achite salariatului compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului.
     Compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului se efectuează prin indexarea obligatorie şi în mărime deplină a sumei salariului calculat dacă reţinerea acestuia a constituit cel puţin o lună calendaristică de la data stabilită pentru achitarea salariului lunar.
 

     Modul de calculare a sumei de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de plată a acestuia se stabileşte de Guvern, de comun acord cu patronatele şi sindicatele.

*1 unitate convențională = 20 lei

Comentarii

 1. tamara spune:

  buna ziua,,,sotul s-a ieliberat de la serviciu in luna septembrie 2013,dar pina-n prezent nu a primit salariul pe lunile iunie,iulie,august 2013,,,unde se poate de adresat cu aceasta problema???

  1. merlan veronica spune:

   TAmara,va adresatj cu o pretentie la angajator mai intii,si daca nu achita, in instanta de judecata.daca aveti nevoie de serviciile unui avocat scrieti-mi pe merlan.veronica@yahoo.com

 2. Aliona spune:

  In cazul acordarii de avans la salariu, se calculeaza din suma respectiva impozitele?

 3. emilia sirbu spune:

  Buna ziua ! nu mi sa achitat salariul de 2 luni..au mai fist asa probleme deci am hotarit ca as vrea sa demisionez. se poate anula contractul in baza motivului de neplata a salariilor la timp si respectiv sa nu fiu nevoita sa lucrez perioada aceea de 2 saptamini ? va multumesc

 4. moisei iliw spune:

  Dupa închiderea contractului de munca 14 zile concediu care nu am fost cum trebuie sami achite?

  1. Paladi rada spune:

   lucrez în calitate de profesor de bazele antreprenoriatului, paralel fac studii superioare la USM, facultatea Șt.Economice și am finalizat anul III. Vreau să aflu de cînd mi se va calcula salriul cu studii superioare.
   .

 5. Natalia spune:

  Daca fostul siconducator nu sia Ridicat salariul pentru aproximativ 7 luni. L dupa eliberare deasemenea nu sa achitat cine dce raspundere fostul consucator sau cel curent. Daca sau depistat careva lipsuri sin cauza consucatoeului avem drepTul sa nu ii achitam. Care sunt riscurile intreprindeRii in acest caz

 6. Cotorobai Nicolae spune:

  Buna ziua! Doresc sa aflu care este data limita de achitare a salariului lunar in cadrul organizatiilor de stat INTROSCOP ,,SA’
  Daca se permite sa pot afla articolul carui cod in vigoare determina aceasta… Multumesc!

  1. Super contabil spune:

   Nu exista in companiiile de stat sau private unei date de achitare conctret. Tot ce este regulament internt, orientativ nu nmai tirziu de data 20 a lunii + prevederile de mai sus.

 7. ANgela P spune:

  Buna ziua! Este corect a retine din salariul anagajatului, pe motiv ca careva din agentii economici, au datorii fata de firma neachitate de mai bine de 5 luni?

  1. Super contabil spune:

   Articolul 148. Reţinerile din salariu
   (1) Reţinerile din salariu se pot face numai în cazurile prevăzute de prezentul cod şi de alte acte normative.
   (2) Reţinerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaţilor faţă de angajator se pot face în baza ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) acestuia:
   a) pentru restituirea avansului eliberat în contul salariului;
   b) pentru restituirea sumelor plătite în plus în urma unor greşeli de calcul;
   c) pentru acoperirea avansului necheltuit şi nerestituit la timp, eliberat pentru deplasare în interes de serviciu sau transferare într-o altă localitate ori pentru necesităţi gospodăreşti, dacă salariatul nu contestă temeiul şi cuantumul reţinerilor;
   d) pentru repararea prejudiciului material cauzat unităţii din vina salariatului (art.338);
   e) pentru restituirea costului carnetului de muncă întocmit salariatului la unitate.

 8. Svetlana Gheleţkaia spune:

  Buna ziua m-am .ieliberat de la serviciu in luna ianuarie 2015,dar pina-n prezent nu am primit salariul pe lunile decembrie 2010. iunie,iulie,august 2011-2012,,,unde se poate de adresat cu aceasta problema???

  1. Super contabil spune:

   Deja e tirziu. A expirat 3 ani de zile. Puteti sa cereti salariu cu 3 ani in urma, altfel spus din aprilie 2013 incoace, fiecare luna taraganata este in folosul lor. Deci orice restanta de salariu se rezolva prin intermediul Inspectia muncii, Procuratura etc.

 9. Nike spune:

  Buna. Nu am primit salariul din luna iulie 2016. Unde ma pot adresa ca să oblige angajatorul ca să îmi plătească salariul. Dacă mă concediez mă tem că nu îmi va mai plăti niciodată.

 10. ion spune:

  Salut! spuneti-mi va rog, eu cu sotia nu locuim impreuna, dar nu santem divortati, am fost angajati ambii la aceeasi organizatie. are dreptul angajatorul sa-mi retie mie din salariul pe motiv ca sotia nu ia reintors bunurile materiale? sint obligat eu sa platesc in locul ei?

 11. caprari vadim spune:

  buna ziua, persoana se afla in concediu medical, pe perioada aceasta altei persoane se da adaus la salariu, cind se achita adausul

 12. Ceban Tudor spune:

  spuneti-mi va rog daca nu lucrez oficial si doresc sa scriu cerere de eliberare,sunt nevoit sa lucrez 14 zile?si cind ar trebui sa primesc salariu pe luna curenta?

 13. Dorofeev Sergiu spune:

  buna zioa daca eu lucrez neofeceal si safu nu vrea sa mi daie salariu ce eu pot sa fac spuneti va rog.

 14. Burca Nadejda spune:

  Buna ziua!spunetimi va rog daca am fost angajata oficial,am lukrat 7luni din care miau fost akitate numai 3,am scris cerere de eliberare am lukrat 2saptamini si cind am venit sa mi se akite banii ramasi miau dat numai carnetu de munca si fisa medikala si miau spus ca o sa ma sune cind vor fi bani:(ce sa fac cum sami scot banii????ajutatima va rog

  1. Petru spune:

   Adresati-va la Inspectia muncii

 15. pavaloiu liliana spune:

  Buna ziua.Avem o firma de transport si ne confruntam cu o problema.Unul din soferii nostri a vut o un accident cu camionul, mai precis a intrat cu camionul in sant pe teritoriul Frante.A trebuit sa chemam o firma de depanaj sa scoata camionul din sant factura ridicanduse la 2400 euro. Nici asigurarea nici casco nu ne plateste factura pe motiv camionul era functional doar in caz de pana intervine asig casco.I am adus la cunostinta angajatului ca va fi obligat sa plateasca jumatae din dauna ,oprirea facandu-se in mai multe transe.El nu afost de accord spunanad ca nu este vina lui si ca asigurarea noastra casco tb sa platesaca ,dupa 2 zile ne anunata ca ne abandoaneaza camionul in Franta .Dupa negocieri am are reusit sa il convingem sa accepte sa se intalneasca cu un sofer din firma si s facut un proces de predare primire a camionului fara ca aceasta sa ne dea o demisie scrisa.Puteti sa imi spuneti care este procedura pt recuperarea daunei si daca avem dreptul sa ii oprim o partea din dauna din salariu.Multumesc

  1. Adrian spune:

   Doar prin instanta de judecata

 16. Diana spune:

  Buna ,am o problema la mine la serviciu e pus pe contract 5000 de lei da din ianuarii av vazut ca ao schimbat la 4800 si nu mo anuntat da eu tre sa es in decret as influzieze la dicret ,?si unde spote de adresat ?

 17. Andrei spune:

  Buna ziua! Mam eliberat pe 12.06.2018 si pina acuma nu sau achitat pentru luna 05. Care este termenul de achitare in caz de concediere?

 18. Anonim spune:

  buna seara. M-ar interesa sa stiu ce pot face in cazul in care nu mi-am primit salariul pe luna iunie 2018 si nici nu mi s-au platit contributiile salariale pe lunile aprilie, mai, iunie 2018. Mi -am dat demisia in ultima zi a lunii iunie de comun acord.

 19. Anonim spune:

  Buna ajutatima va rog sa capat macar de o parte din salariu lucrez din mai acum e septembrie dar salariu lam primit pe iunie doar am nevoie de bani 

 20. CRINA spune:

  Buna ziua.

  Am o problema cu administratorul companiei la care lucrez. Eu sunt reprezentant vanzari in aceasta companie,si desigur el ma ameninta ca nu o sa-mi primesc salariu daca clientii nu-si platesc facturile. In fisa postului nu scrie ca eu trebuie sa ma ocup de recuperarea creantelor,desi eu sun la clienti pentru a le cere banii,dar uneori nu platesc cand promit. Intrebarea mea este: Este legal ceea ce face administratorul?

  Va multumesc!

 21. Tamara spune:

  Bună ziua… Lucrez ca educator de 7 ani.. Anul acesta fac recalificare profesionala la UPS "Ion Creangă ". Prima sesiune din toamnă mi sa păstrat salariul de 75%…la următoarea, deja prezentind Adeverință ca sunt în sesiune, directorul îmi aduce la cunoștință ca nu mi se va achita sesiunea… Fiindcă nu este stipulat în Adeverință în baza carui articol sa ma achite și cite %… As vrea sa va rog sa ma luminați sa știu cumeste corect și care este acel articol???? 

 22. eduard spune:

  cum procedez in cazul in care anajatorul nu vrea sa ma scuteasca de impozit, conform legislatiei, la cerere scrisa?

 23. Oana spune:

  Buna seara. Sunt colaborator la o instituție de stat si nu mi am primit banii din februarie.. Nu e prima data cand se intampla. Anul trecut i am primit dupa 6 luni. Ce pot face? 

 24. Anonim spune:

  Buna ziuanu am primit salariul deja de 3 luni 

  cum pot primi salariul de la companie inregistrata in moldova dar cu capital strain

 25. Vadim spune:

  Buna. Am muncit in marchetul ……. timp  de 10 zile si din cauza regulamentului care nu este respectat am depus cerere de eliberare…. Numi accepta cererea si inclusiv nu au de ghind sami achite salariul……Cum procedez ?

 26. Adam spune:

  Buna ziua!

  Am urmatoarea speta: angajatorul m-a angajat pe o fuctie de conducere ce necesita cf legii studii superioare si m-a incadrat la salariu minim fara studii superioare. Mai mult, desi a platit contributii la stat o perioada, nu mi-a platit salariul. Speta este din 2017, doresc sa va intreb la ce valoare se calculeaza despagubirile compensatorii si plata daune interese pt salariile neplatite (ce procent se aplica zilnic/lunar la sumele restante pentru fiecare categorie de accesoriu in parte, cf legii)?

  Multumesc.

 27. Anonim spune:

  Buna ziua .Am si eu o intrebare ce trebu sa fac in cazul in care nu i se achita salariu la timp si la cine sa ma adresez in acest caz?

 28. Anonim spune:

  Buna ziua1va rog sa ma ajutati pt baiatul meu lucreaza la o firma de cel putin6 ani cu data de 2mai2020 si-a dat demisia cu preaviz de 21 zile.Baiatul meu trebuia sa primeasca salariul in 30 april ceea ce nici azi 14 mai nu la primit Acum pe 15 ai ar trebui sa mai ia un salar plus ca mai lucreaza pana in 21mai mai are 7 zile de concediu de odihna neplatite si mai are de luat baniide garantie.Va rog din suflet sa ma ajutati cum putem proceda sau ce putem face.O zi buna!Cu tot respectul Gabriela!

 29. +37368879510 spune:

  Am lucrat la o gradinita privata si urma sa fiu angajata oficial si tot se intindea, si fiind ca am copil cu dizabilitate grad sever au aparut citeva probleme si din cauza asta nu am putut continua lucru, iam rugat sa imi faca recalcol pentru zilele lucrate si sa imi fie achitate in care directorul a refuzat. Ajutatima varog cum pot rezolva problema.

 30. Anonim spune:

  Buna ziua !Am lucrat la un hotel de sub urbie!Nu Mia achitat salariul din luna februarie anul 2020!Motiveaza din cauza pandemiei!Cum pot rezolva!?
  Are cu ce imi achita salariu mai are restaurant si sauna in posesia dumneaei care activeaza!

 31. Anonim spune:

  Buna ziua! Am o intrebare ce pot face daca întreprindere la care amlucrat nu sa achitat cu colectivul pe pentru ultima luna si nici concedialele nu am primit? Dupa spusele lor eram angajati oficial dar contractele de muncă nu le-am vazut !?

 32. Anonim spune:

  Lucrezi la calea ferata din luna octombrie 2020 nu ni sa achitat salariu cei de facut

  1. Adrian spune:

   Adresați-vă la inspecția muncii sau în judecată

 33. Anonim spune:

  Buna, asa o intrebare. Sint vinzator -consultant in mag de haine am salariul fix +% ma intereseaza salariul fix se calculeaza pentru cite zile lucratoare ? Lucrez cu o zi libera pe saptamina, inseamna ca pe 24 zile corect inteleg, si deacuma zilele care le lucrez in plus trebuie sa mi le achite suplimentar?

 34. Anonim spune:

  Bună.Am fost concediată conform art 86 y1 ,dar nu mi s-a achitat salariul integral în ziua eliberării,e vorba de o restanță mare ,sute de mii,acumulată în 2 ani,cum procedez?

 35. Anonim spune:

  ilona.coman@mai.ru
  Cum procedez daca angajatu a fost concediat si nu a venit dupa salariu?

 36. Anonim spune:

  Bună ziua dacă ma iliberez și nu muncesc doua săptămâni după ce mam iliberat angajatorul are dreptul de nu-mi da salariu

  1. Contabilsef.md spune:

   Angajatorul este obligat sa va achite salariu pentru zile lucrate, dar daca dupa scrierea cererii de demisie nu ati lucrat 14 zile, angajatorul va poate concedia din serviciu din cauza lipsei nemotivate.

 37. Anonim spune:

  Buna ziua , o cunoscută lucrează ca bbibliotecar in anul 2016 a conferit gradul II dar acesta nu i sa achitat aeasta nestiind pentru ca niciodata de cind lucreaza nu i sa aratat listele tarifare, primarul nu a emis ordin intern precum ca angajata are grad si cu nerusinare ii spune ca nu a adus ordinul, in 2021 bibliotecara a confirmat gradul dar aelasi primar astazi ia spus ca nici adauul la salariu de acum nu il va achita, cu acelasi pretext ca nu ia adus ordinul cind aceasta la dus la primarie ordinul de confirmare a gradului si lui ca primar si contabilei , mai mult ca atit a atentionata ca daca vrea grad o sa treaca toate functiile bibliotecii dar si a Casei de cultura la 0,25 unitati salariu. Ce poate face in acest caz

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...