37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Ajustarea TVA în construcții în baza prevederilor fiscale noi

Ajustarea TVA în construcții în baza prevederilor fiscale noi

Introducere Subiectul propus spre analiză în acest articol să referă la domeniul construcțiilor în situația când obiectul (clădirea) în construcție este constituit din încăperi care la vânzare (folosință) vor constitui livrări impozabile cu TVA și din încăperi scutite de TVA fără drept de deducere (art. 103 alin.(1) pct. 1) din Codul fiscal (CF)). În acest caz, subiectul impozabil are obligația să ajusteze (excludă din deducere) o parte din sumele TVA aferente achizițiilor de materiale și se...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

  1. Negara Ghenadie spune:

    buna ziua. da, probleme sunt.
    in ceia ce priveste devizierii consultati- presupun ca acestea cunosc bine toate normele in constructii, inclusiv NCM L.01.01-2012 la care face referinta si MinFin. In particular, acest normativ prevede:
    – În cazurile cînd în clădirile de locuit se încorporează sau se anexează întreprinderi (unităţi) de comerţ, de alimentaţie publică, de menire social-culturală şi comunală, devizele pe obiect se întocmesc separat pentru clădiri de locuit şi pentru întreprinderi, unităţi anexate.
    – Divizarea valorii construcţiilor şi utilajelor comune între partea locativă a clădirii şi spaţiul încorporat (anexat) se execută în conformitate cu regulamentele prezentate în Anexa E.
    – Se admite întocmirea a unui singur deviz, însă cu evidenţierea după total a valorii părţii locative a clădirii şi valorii încăperilor încorporate sau anexate.

    Astfel, judecata/ rationamentul profesional a devizierului si/sau contabilului investitorului (beneficiarului) in situatia analizata nu se pot pune ca argument, intrucit: !!!Valoarea de deviz a blocurilor de locuit, care au prevăzute la parter sau la demisol magazine, întreprinderi de alimentaţie publică sau de menire social-culturală (inclusiv librării, farmacii, bănci), de asemenea, a blocurilor de locuit cu încăperi anexate (prevăzute pentru amplasarea întreprinderilor nominalizate), se determină separat pentru partea locuibilă a blocului şi pentru partea nelocuibilă!!!. 😊😊

    Cu stima,
    gn

    1. Ciobanu Veaceslav spune:

      Buna ziua! Multumesc pentru comentarii, sunt relevante. Într-adevar, legislația în construcții conține prevederi de repartizare a cheltuielilor în documentația de deviz între componentele construcției Anexa E la REGULI DE DETERMINARE A VALORII OBIECTIVELOR DE CONSTRUCŢINCM L.01.01-2012. Aceste reguli prevăd reguli de stabilire separata a valorii de deviz a componentelor blocului (locuibilă și nelocuibilă). Însă, în practică companiile de construcții, în multe cazuri, nu întocmesc devizele de cheltuieli separat pe componente ale construcției, se întocmește un deviz total pe clădire. Presupun, din lipsa necesității întocmirii unor devize pe componente când este un singur antreprenor și el nu are nevoie de devize pe componente. Reiese că doar în scopul aplicării art. 102 alin.(4.1) din CF!? Mai mult ca atât, întocmirea devizelor pe componente este abandonată din motiv de complexitate a calculelor și de evitare a costurilor adăugătoare legate de întocmirea devizelor.
      În același timp, costurile pentru realizarea construcției componentelor comune (fundament, acoperiș) ale clădirii urmează să fie repartizate între componente. Fără a intra în discuții adăugătoare la acest subiect, presupun, că la repartizarea unor articole de cheltuieli urmează să fie aplicat inclusiv și raționamentul profesional al devizierului. Vedeți mai mai jos un punct din regulament care confirmă repartizarea cheltuielilor comune:
      „2.1 În valoarea de deviz pentru fiecare parte a blocului (locuibilă şi nelocuibilă) se includ mijloacele pentru realizarea elementelor constructive de bază şi pentru executarea lucrărilor ce ţin nemijlocit de ele (pereţi, pereţi despărţitori, completarea golurilor de la uşi şi ferestre, pardoselile, instalaţiile tehnico-sanitare şi cel electrotehnice, lucrările de finisare etc.) şi cota-parte din mijloacele necesare pentru executarea lucrărilor la ciclul zero (lucrările de terasament, fundaţii, pereţi şi planşee la subsoluri) şi la executarea acoperişului, în mărimi proporţionale cu volumele părţii locuibile şi al celei nelocuibile ale blocului”

      1. Negara Ghenadie spune:

        mersi. anexa E la normativul invocat servea „atunci” (cind consideram ca nu este ok😊😊) ca baza ptr identificarea procurarilor „comune” in scopul determnarii corecte a „proratei”. azi (cind deja consideram ca „atunci” era mai ok), avem ceia ce avem, iar devizierii trebuie sa se conformeze cerintelor / regulilor de determinare a valorii obiectivelor in constructii, mai ales cind aceasta are impact semnificativ la determinarea corecta a obligatilor fiscale ale beneficiarilor/ investitorilor.

        cu stima,
        gn

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...