37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Rezultatele controalelor efectuate de ISM în primele 5 luni

Rezultatele controalelor efectuate de ISM în primele 5 luni

17.06.2022296 views ISM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sub aspectul respectării actelor legislative şi normative din domeniul raporturilor de muncă, securității și sănătății în muncă, pe parcursul lunilor ianuarie – mai ale anului 2022, de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii au fost supuse controlului 897 unități, inclusiv 531 agenți economici din sectorul real, 361 autorități din sectorul public și 5 angajatori persoane fizice.

Astfel, au fost efectuate 321 controale în domeniul raporturilor de muncă, 61 – în domeniul securității și sănătății în muncă, 507 – complexe (în domeniul raporturilor de muncă și securității și sănătății în muncă) și 8 – în domeniul migrației de muncă.

Din numărul total de verificări 623 constituie controale planificate (din care 283 în sectorul public și 340 în sectorul real) şi 274 inopinate (din care 78 în sectorul public, 191 în sectorul real și 5 la angajatori persoane fizice). Cu deplasarea în teren la agentul economic au fost efectuate 678 controale (în sectorul public 311 vizite de control și 367 – în sectorul real), iar 219 – din oficiu (în sectorul public 63 controale și 156 – în sectorul real).

Ca rezultat al acțiunilor de inspecție au fost întocmite procese–verbale de control, în care au fost stabilite și consemnate 9 863 încălcări şi abateri de la prevederile actelor legislative şi normative, din care 5 182 în domeniul raporturilor de muncă și 4 681 – în domeniul securității și sănătății în muncă.

Pentru monitorizarea modului şi termenilor de achitare a salariilor, au fost efectuate 80 controale planificate și 90 – inopinate la unități care au admis restanţe și neachitarea altor plăți salariale în sumă de circa 72 mil. lei față de 9 285 angajați. Inspectorii de muncă au întocmit procese-verbale de control, planuri de remediere, stabilind termeni de lichidare a restanţelor salariale.

Totodată, pentru admiterea restanțelor salariale au fost încheiate 8 procese-verbale cu privire la contravenție în temeiul art.57 al.1 din Codul contravențional pentru încălcarea intenționată a termenelor de plată a salariilor, indemnizaţiilor şi altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin lege, care au fost înaintate spre examinare instanței de judecată.

Pentru minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii la negru, la 18 angajatori persoane juridice și 7 angajatori persoane fizice au fost depistate 35 persoane, ce activau fără forme legale de angajare. Pentru prestarea muncii de către salariați fără a avea încheiat un contract individual de munca în formă scrisă și utilizarea muncii nedeclarate, de către inspectorii de muncă au fost întocmite planuri de remediere pentru angajatorii persoane juridice.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...