37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Restanțele salariale în primele 8 luni ale anului 2022

Restanțele salariale în primele 8 luni ale anului 2022

19.09.2022264 views ISM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pe parcursul lunilor ianuarie – august ale anului 2022, de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii au fost efectuate 2 095 controale de stat în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă, la unități cu un număr de 99,4 mii salariaţi. Din numărul total de unități supuse controlului, 847 sunt agenți economici din sectorul real, 554 autorități din sectorul public și 12 angajatori persoane fizice. 

Din numărul total la 951 unități au fost efectuate controale planificate (437 în sectorul public și 514 în sectorul real) şi la 462 angajatori au fost efectuate controale inopinate (117 în sectorul public, 333 în sectorul real și 12 față de angajatori persoane fizice).

Ca rezultat al acțiunilor de inspecție au fost întocmite procese–verbale de control, în care au fost stabilite și consemnate 15 650 încălcări şi abateri de la prevederile actelor legislative şi normative, din care 8 165 în domeniul raporturilor de muncă și 7 485 – în domeniul securității și sănătății în muncă. Activităţile de inspecție întreprinse scot în evidenţă faptul, că angajatorii cel mai frecvent comit încălcări ale normelor legale referitoare la stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia și admit lacune în organizarea activității de protecție și prevenire la nivel de unitate.

În contextul monitorizării modului de stabilire şi termenii de achitare a salariilor,au fost efectuate 121 controale planificate și 125 – inopinate. Urmare a activității de inspecție a fost constatat, că 244 unități au admis restanţe și neachitarea altor plăți salariale în sumă de circa 74,3 mil. lei față de 10,3 mii angajați.

Sub aspectul realizării obiectivului „Intensificarea controlului în scopul depistării evaziunilor fiscale şi contracarării fenomenului „muncii la negru” din Planul de acţiuni privind minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi muncii la negru, la 26 angajatori persoane juridice și 15 angajatori persoane fizice au fost depistate 57 lucrători, ce activau fără forme legale de angajare. Pentru prestarea muncii lucrătorilor fără a avea încheiat un contract individual de munca în formă scrisă și utilizarea muncii nedeclarate, de către inspectorii de muncă au fost întocmite planuri de remediere pentru angajatorii persoane juridice.

Totodată, pentru contracararea practicii de achitare a salariilor „în plic” și a „muncii la negru”, au fost efectuate 29 controale planificate cu reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat, 1 control planificat și 3 inopinate cu reprezentați ai sindicatului din învățământ. De asemenea au fost examinate 23 sesizări ale Inspectoratului de poliție privind depistarea 32 lucrători, ce desfășurau muncă nedeclarată, care se înglobează în numărul total de lucrători cuprinși de acțiunile de control. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...