37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNAS: Precizări importante pentru agenţii economici

CNAS: Precizări importante pentru agenţii economici

16.12.2019723 views CNAS
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Casa Naţională de Asigurări Sociale comunică, că potrivit punctului 35 din Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă aprobat prin Hotărârea  Guvernului nr. 108 din 03.02.2005 pentru perioada concediului medical ce se suprapune cu perioada de desfăşurare a activităţii de muncă se plăteşte salariul şi nu indemnizaţia.

Reieşind din prevederile legislaţiei, în cazul în care prima zi de concediu medical cauzată de boală obişnuită se suprapune cu activitatea de muncă, angajatorul, pentru prima zi de incapacitate achită salariu, iar următoarele 4 zile achită indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă din mijloacele proprii.

În astfel de situaţii, la calcularea numărului de zile de incapacitate temporară de muncă din miloacele angajatorului pe parcursul unui an calendaristic se vor lua în calcul zilele calendaristice de incapacitate temporară de muncă achitate din mijloacele angajatorului, inclusiv prima zi de incapacitate care s-a suprapus cu activitatea de muncă pentru care s-a achitat salariul.

Începând cu a şasea zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă, iar în cazul  mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă - începând cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele angajatorului, indemnizaţia se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...