37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Toate întreprinderile de stat din Moldova vor trece în proprietatea Agenției proprietate publică.

Toate întreprinderile de stat din Moldova vor trece în proprietatea Agenției proprietate publică.

12.10.2017988 views InfoMarket.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Potrivit proiectului de organizare și funcționare a Agenției proprietate publicp, aprobat miercuri la ședința guvernului, în decurs de 6 luni din data intrării în vigoare a acestui document, toate autoritățile publice centrale și structurile care le sunt subordonate vor transmite la balanța APP întreprinderile de stat în care sunt fondatoare.

Contractele încheiate anterior de cedare a exercitării drepturilor de acționari și administratorilor proprietății de stat în societățile comerciale, încheiate cu ministerele și structurile autorităților centrale, vor fi reziliate în decurs de o lună.

Șeful centrului de implementare a reformelor, Iurie Ciocan, a menționat că guvernul va propune candidați proprii pentru funcțiile de conducere în întreprinderi de stat sau societăți pe acțiuni cu cota majoritară a statului în capital social, al căror personal este de peste 100 de oameni, iar cifra de afaceri din ultimii 3 ani este de cel puțin 20 mln lei.
Aceștia vor fi propuși de o comisie specială. Ministerul Economiei și Infrastructurii, în comun cu Ministerul Finanțelor și APP vor elabora și prezenta guvernului regulamentul privind stabilirea criteriilor de salarizare a membrilor consiliilor administrative din întreprinderile de stat, dar și a reprezentanților statului, membrilor consiliilor și comisiilor de cenzori din societățile de stat cu 100% sau capital majoritar de stat.

Ministerele urmează să aprobe și modelul de guvernare corporativă a întreprinderilor de stat și societățile pe acțiuni cu capital majoritar de stat. Documentul mai prevede că APP va elabora un sistem informațional care va include date despre toate obiectivele de proprietate de stat. Această bază de date va fi accesibilă pe site-ul APP, va oferi în regim online date operative și financiare pentru fiecare obiectiv de proprietate de stat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...