37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Primele realizări ale CNAM în anul curent

Primele realizări ale CNAM în anul curent

17.04.202489 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
   
 

 

 

 

Implementarea rețetei electronice pentru medicamente și dispozitive medicale compensate, creșterea record a numărului de persoane asigurate în mod individual, majorarea volumului de servicii medicale contractate, lansarea a zeci de proiecte investiționale pentru modernizarea instituțiilor medicale se numără printre principalele realizări înregistrate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în primul trimestru al anului curent.

Datorită eforturilor de informare intensă a populației cu privire la facilitățile existente la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă, a fost înregistrat un număr record de 150 de mii de persoane care și-au asigurat individual sănătatea în primele trei luni ale acestui an.

Un moment de referință în gestionarea procesului de achitare a primei în sumă fixă a fost aplicarea în  2024 a versiunii reinginerite a Sistemului informațional automatizat „Asigurarea obligatorie de asistență medicală”, fapt ce a sporit eficiența și transparența în acest proces.

Un alt succes major îl reprezintă implementarea la nivel național a Sistemului informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”. Rețeta electronică simplifică semnificativ procesul de prescriere și eliberare a produselor farmaceutice compensate și aduce beneficii tuturor celor implicați – pacienți, medici și farmaciști.

Extinderea în acest an cu 181 de farmacii a rețelei de prestatori încadrați în sistemul AOAM confirmă angajamentul CNAM de a asigura accesul la servicii medicale și farmaceutice de calitate pentru cetățeni. În primul trimestru al anului curent, peste 485 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate, iar volumul de bani alocați pentru aceste produse a crescut cu aproximativ 30% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În primele trei luni ale anului curent a sporit accesul populației la serviciile medicale prestate în cadrul programelor speciale, precum operații de cataractă, protezare a șoldului și genunchiului, alte intervenții costisitoare. Astfel, numărul de cazuri tratate în acest sens, finanțate de CNAM, a crescut cu 2600 și a depășit cifra de 7300, înregistrând o valoare totală de circa 294 de milioane de lei.

O creștere evidentă a fost înregistrată și în ceea ce privește volumul de mijloace financiare destinate investigațiilor medicale de înaltă performanță prestate în primul trimestru. Dacă anul trecut pentru această perioadă CNAM a alocat pentru serviciile respective 57 de milioane de lei, apoi în acest an este vorba despre 75 de milioane. O pondere majoră în anul curent o au serviciile costisitoare, cum ar fi tomografia, rezonanța magnetică, investigațiile destinate pacienților oncologici etc.

În contextul monitorizării continue a calității serviciilor medicale și farmaceutice oferite în cadrul sistemului AOAM, reprezentanții CNAM au evaluat activitatea a 26 de prestatori. Evaluările (atât planificate, cât și inopinate) s-au axat pe aspecte precum accesul la servicii medicale și farmaceutice, dotarea prestatorilor cu utilaje medicale, respectarea standardelor și managementul calității.

O realizare importantă în primele trei luni ține de lansarea Sistemului informațional „Evidența și gestiunea cauzelor judiciare”, ceea ce reprezintă un pas important în gestionarea eficientă a situațiilor judiciare în care CNAM este implicată, garantând transparență și eficiență în aceste procese.

De asemenea, CNAM se implică activ în dezvoltarea și modernizarea instituțiilor medicale publice. De la începutul anului au fost semnate 30 de contracte de finanțare a proiectelor investiționale în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei. Acestea prevăd reparația edificiilor sau a unor secții, precum și eficientizarea energetică a clădirilor.

Alte 11 contracte au fost încheiate cu un șir de asociații obștești pentru implementarea proiectelor de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire cu HIV/SIDA, tuberculoză, promovare a activității fizice pentru sănătate, igienei personale și comunitare.

Totodată, CNAM a încheiat noi acorduri de colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, Organizația Internațională pentru Migrație și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în vederea acoperirii în acest an a cheltuielilor pentru serviciile medicale acordate persoanelor strămutate din Ucraina.

Cu scopul de a facilita accesul la informații despre serviciile acoperite de asigurarea medicală obligatorie și a intensifica comunicarea cu beneficiarii și partenerii, CNAM a lansat în acest an o nouă versiune a paginii sale web. Noul site are integrat un chestionar dedicat evaluării satisfacției beneficiarilor cu privire la serviciile oferite în cadrul sistemului de asigurare medicală obligatorie.

CNAM își continuă eforturile pentru creșterea eficienței, transparenței și accesului la servicii medicale de înaltă calitate, într-un mod care să răspundă cerințelor și așteptărilor populației.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...