37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Vom avea tranzacții financiare mai sigure. Legea cu privire la caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăți, aprobată în lectură finală

Vom avea tranzacții financiare mai sigure. Legea cu privire la caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăți, aprobată în lectură finală

25.07.2016455 views realitatea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Proiectul Legii cu privire la caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăți și de decontare a instrumentelor financiare a fost adoptat în lectură finală în Parlament. Acesta vine să instituie un cadru legal unic, care va reglementa sistemul de plăți și de decontare a instrumentelor financiare prin intermediul sistemului informațional de plăți interbancare al Băncii Naționale a Moldovei.

Proiectul Legii cu privire la caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăți și de decontare a instrumentelor financiare are drept scop „reducerea riscului sistemic asociat cu tranzacțiile din sistemele de plăți, va asigura caracterul definitiv al decontării, protejarea ordinelor de plată și a celor de transfer, va uniformiza și sistematiza reglementările aplicabile în sistemele de plăți și de decontare".

Acesta face parte din proiectele normative incluse în pachetul de armonizare a legislației naționale din sectorul financiar-bancar la directivele Uniunii Europene.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a menționat în cadrul ședinței plenare că „propunerile și obiecțiile parvenite au fost sistematizate și examinate pentru lectura a doua, fiind reflectate în sinteza examinării rezultatului examinării lor și în proiectul de lege redactat care sunt părți integrante ale raportului Comisiei". Astfel, Comisia economie, buget și finanțe a propus deputaților aprobarea proiectului de lege.

Tot vineri, a fost aprobat în lectură finală și proiectul Legii cu privire la contractele de garanție financiară. Acesta vizează instituțiile publice și persoanele juridice, precum bănci, companii investiționale și va reglementa regimul juridic aplicabil contractelor de garanție financiară, punerea la dispoziție și executarea garanțiilor financiare, dreptul de utilizare a acestora ș.a.

Scopul proiectului este de a asigura certitudinea și eficiența contractelor de garanție în cazul creditelor, de a reduce formalitățile la furnizarea și acceptarea garanțiilor financiare și de a facilitarea executarea garanției în cazul intentării procedurii de lichidare asupra furnizorului garanției. Impactul economic al acestui proiect constă în facilitatea utilizării de bănci a creanțelor pecuniare în calitate de garanții în cadrul operațiunilor de creditare ale băncii centrale, fapt ce va îmbunătăți accesul băncilor la lichiditate ca urmare a volumului de creanțe pecuniare în portofoliul acestora și, deci va favoriza finanțarea proiectelor de afaceri.

Proiectele au fost susținut în lectura finală cu votul a 55 și 57 de deputați ai majorității Parlamentare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...