37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Regimul fiscal din Republica Moldova urcă 24 de poziții în clasamentul Băncii Mondiale – Paying Taxes 2017, poziționându-se pe locul 31

Regimul fiscal din Republica Moldova urcă 24 de poziții în clasamentul Băncii Mondiale – Paying Taxes 2017, poziționându-se pe locul 31

01.12.2016616 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Și în acest an Banca Mondială în parteneriat cu PwC (PricewaterhouseCoopers) a publicat raportul Paying Taxes 2017, care reprezintă o analiză a regimurilor fiscale din 190 de țări. Conform analizei efectuate, în acest an regimul fiscal din Republica Moldova s-a clasat pe locul 31, urcând  24 de poziții comparativ cu anul 2015.

În studiu sunt evaluați patru indicatori de bază:
 - Rata totală de impozitare (costul tuturor taxelor suportate, ca pondere procentuală din profitul comercial);
 - Timpul necesar pentru conformare legislației (care este divizat pe tipul de impozite: impozitele pe venit al întreprinzătorilor, impozitele din veniturile privind retribuirea muncii, taxe și impozite privind consumul);
 - Numărul total de plăți efectuate de contribuabili;
 - Operațiuni post declarare (care este analizat începînd cu acest an și include interacțiunea dintre administrația fiscală și contribuabili post declarare, ca restituirea TVA, controlul fiscal).

Datele prezentate în raport la capitolul Rata totală a impozitării relevă că în Republica Moldova aceasta este cu 6,2% mai mare decît media pe regiune, fiind înregistrată o pondere de 40,4% din total venit, un rezultat identic cu cel înregistrat în Polonia și Olanda. Este de menționat faptul că 31,1% sunt obligațiuni fiscale asupra veniturilor din retribuirea muncii.

Fig.1 Cota totală a impunerii (%). Regiunea: Asia Centrală și Europa de Est

La capitolul Numărul total de plăți efectuate de contribuabili, Republica Moldova s-a clasat pe poziția 9, reducînd numărul de plăți din 21 în anul 2015 la 10 în anul 2016. Astfel, înregistrînd un rezultat mult mai bun decît media pe Europei de Est (18,4). Comparativ cu statele vecine Moldova ocupă o poziție de mijloc, în Romania numărul total de plăți fiind de 14, în timp ce în Ucraina sunt doar 5. Este de menționat și faptul că în aceste țări atît asupra venitului din profit, cît și a celuia privind retribuirea muncii sunt aplicate doar cîte o obligațiune fiscală.

Conform studiului, Timpul necesar contribuabilului pentru a se conforma legislației fiscale în anul 2016 este în medie de 181 ore, dintre care: 84 din care sunt pentru plata obligațiunilor fiscale impuse asupra veniturilor din retribuirea muncii, 42 pentru cele impuse asupra veniturilor din activitatea de întreprinzător și 55 pentru alte obligațiuni fiscale. Comparativ cu anul trecut acest timp a fost redus cu 5 ore (186) din contul timpului necesar pentru plata impozitelor privind veniturile din retribuirea muncii care în 2015 a înregistrat o medie de 89 ore.

Și la acest capitol Moldova s-a poziționat între vecinii noștri, Romania avînd un timp mediu de 161 ore, în timp ce Ucraina are un rezultat de 356 de ore. La fel ca și la noi, cel mai mult timp este necesar pentru plata obligațiunilor fiscale impuse asupra veniturilor privind retribuirea muncii.

Cel mai bun rezultat pe care l-a acumulat Republica Moldova din cele patru aspecte majore prezentate în analiză este sub aspectul operațiunilor post declarare fiscală. Astfel, Moldova ocupă locul 2, obținând 91,4 puncte pe regiunea Asia Centrală și Europa de Est, fiind țara cu unul din cele mai facilitatoare procese în domeniile devansînd Federația Rusă (87,6), Romania (79,6) și Ucraina (79,3).

Conform clasamentului pentru a depune o cerere de restituire TVA unui contribuabil din Republica Moldova îi sunt necesare în medie 8,3 ore, în timp ce în Romania și Ucraina acesta are nevoie de 22 și respectiv 16 ore, iar pentru solicitarea unui control la noi sunt necesare în medie 2,5 ore.

Fig.3 Operațiuni post declarare. Regiunea: Asia Centrală și Europa de Est

Studiul la capitolul impozitare clasează Republica Moldova printre țările cu un sistem fiscal performant, rezultatele înregistrate fiind aproape de media Uniunii Europene.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...