37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   La Chișinău a fost lansată Platforma „Știință pentru Business”

La Chișinău a fost lansată Platforma „Știință pentru Business”

26.10.2016719 views Ministerul Economiei al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

„Este cert că fără a ne axa pe un model nou, bazat pe import de tehnologii de transfer tehnologic și dezvoltarea acestora în Republica Moldova, va fi destul de dificil ca țara noastră să fie un stat competitiv". Declarația a fost făcută astăzi de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, la Academia de Științe a Moldovei (AȘM), în cadrul unui Forum, unde a fost lansată Platforma "Știință pentru Business".

Potrivit viceministrului Economiei, astăzi practic toate statele, inclusiv cele cu care Republica Moldova are parteneriate de colaborare, inclusiv Ungaria, România, Cehia etc., se focusează pe acest deziderat, conștientizând că fără progres în tehnologie, în transfer de tehnologie este imposibil a deveni competitiv.

În context, Vitalie Iurcu a salutat ideea lansării Platformei "Știință pentru Business", exprimând certitudinea că între mediul de afaceri și cel academic trebuie să existe o sinergie viabilă, astfel încât să fie posibil de realizat un progres. „Consider că potențialul și experiență pe care o are mediul academic din Republica Moldova, trebuie să fie pus la dispoziția mediului de afaceri pentru a realiza acele proiecte în care noi vom avea avantaje mai competitive", a spus viceministrul Economiei. Vitalie Iurcu a mai menționat că întrunirile de acest gen trebuie să fie cât mai frecvente, deoarece constituie o platformă foarte bună atât pentru a discuta problemele existente, cât și de a expune prezentările din partea mediului academic, istoriile de succes în implementarea proiectelor comune, etc.

Președintele AȘM, academicianul Gheorghe Duca, a subliniat necesitatea aprofundării colaborării reciproc avantajoase între mediul de cercetare şi cel de afaceri, accentuând că doar în asemenea mod se va putea asigura competitivitatea Republicii Moldova pe plan național şi internațional.

În opinia academicianului Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al AȘM, lansarea platformei de interacțiune dintre mediul de afaceri şi cel al cercetării științifice este o inițiativă foarte bună în contextul noilor realități şi oportunități, care au apărut grație asocierii comunității științifice naționale la programele europene, în particular la Programele Orizont-2020 şi COSME. „Sper ca noile oportunități, care vor fi descrise în prezentările de astăzi, să impulsioneze procesul inovațional şi de transfer tehnologic, implementările rezultatelor științifice în practică", a subliniat Ion Tighineanu.

Inițiativa de creare a Platformei "Știință pentru Business" îi aparține Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și care are drept scop să faciliteze comunicarea dintre reprezentanții mediului de afaceri și comunității de cercetare. Potrivit directorul general al Agenției, Roman Chircă, AITT vrea să creeze o Platformă Business-Știință pentru ca ea să fie una dinamică, de interacțiune și lansare a proiectelor noi, de punere în orbită a tuturor actorilor care sunt implicați în procesele de inovații și transfer tehnologic, pentru a obține această energie  de dezvoltare atât a sectorului de cercetare, cât și a afacerilor bazate pe inovații. Directorul Agenției a menționat că, la moment, principalii actori sunt AITT și circa 30 de întreprinderi inovaționale, care au fost identificate și sunt gata să fie parte a acestei Platforme.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...