37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldovenii au prins gustul vieţii în rate. Tot mai mulţi cetăţeni contractează credite

Moldovenii au prins gustul vieţii în rate. Tot mai mulţi cetăţeni contractează credite

26.10.2016784 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovenii au prins gustul vieţii în rate. În fiecare lună, sunt luate în medie patru mii de credite pentru procurarea de electrocasnice, gadgeturi, dar şi locuinţe, arată date ale Băncii Naţionale.

În nouă luni ale acestui an, moldovenii au contractat de la bănci aproape 38 de mii de credite de consum. Cele mai multe împrumuturi au fost eliberate în cele trei luni de vară, peste cinci mii de credite lunar. Cererea mare pentru acest tip de finanţări în perioada estivală este explicată şi prin perioada concediilor. Anume atunci mulţi concetățeni fac reparaţii în casă, reînnoiesc mobilierul, dar şi pleacă în vacanţe plătite din bani împrumutați de la bancă.

În august, sunt solicitate credite şi pentru finanţarea cheltuielilor de pregătire a copiilor pentru şcoală. Potrivit băncii centrale, la sfârşitul lunii septembrie, soldul creditelor de consum în sistemul bancar era de aproape 3,3 miliarde de lei.

În perioada ianuarie-septembrie, băncile au mai eliberat peste şapte sute de credite destinate procurării sau construcţiei de imobile. Şi în acest caz, cele mai multe credite au fost contractate în lunile iunie-august, adică peste o sută în fiecare lună de vară. Soldul era la sfârşitul lunii septembrie în mărime de aproape 2,3 miliarde de lei.

În total, soldul tuturor creditelor în sistemul bancar depăşea la finele lunii septembrie suma de 36 miliarde de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...