37.9k
Home  »  Articole  »  Alte (HR, AE)   »   Calculul indemnizaţiei pentru concediul de odihnă anual

Calculul indemnizaţiei pentru concediul de odihnă anual

06.12.2010170.859 views Tatiana Palaga, contabil "Optim Audit" SRL
(9 voturi, medie: 4,22 din 5)
Se încarcă...

Conform Codului muncii art.112 alin.(3) orice salariat care lucrează
în baza unui contract individual de muncă, beneficiază de dreptul la concediu de odihnă anual.

Pentru perioada concediului de odihnă anual, salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu care nu poate fi mai mică decît valoarea salariului mediu lunar pentru perioada respectivă.

Modul de calcul a indemnizaţiei de concediu, este stabilită de Guvern, în Hotărîrea privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu nr. 426 din 26.04.2004.

Pentru calcularea salariului mediu sunt stabilite următoarele perioade de decontare:

- pentru lucrătorii din unităţile agricole şi pentru lucrătorii al căror timp de lucru nu se supune evidenţei (lucrătorii la domiciliu), recepționerii de producţie agricolă, de materii prime secundare şi de alt gen încadraţi în state, vînzătorii comerţului ambulant, agenţii întreprinderilor foto, alte categorii similare de lucrători), pentru cadrele didactice din învăţămîntul preuniversitar, pentru angajaţii salarizaţi în acord în cazurile în care sînt retribuiţi o singură dată la momentul finalizării lucrărilor pentru toată perioada de executare a lor, precum şi pentru salariaţii unităţilor, inclusiv pentru personalul medical şi farmaceutic, care pe parcursul anului, au funcţionat în regimul zilei sau săptămînii de muncă incomplete cu o durată diferită - ultimele 12 luni calendaristice precedente evenimentului de care depinde plata respectivă (de la data de 1 pînă la data de 1 ). Angajaţilor care au lucrat la întreprinderea respectivă mai puţin de un an salariul mediu se calculează pentru lunile calendaristice efectiv lucrate. În lipsa datelor operative pentru ultima lună, la determinarea sumei plăţilor salariaţilor în acord se va lua în calcul salariul mediu pe 12 luni premergătoare evenimentului, fără ultima lună, care se înlocuieşte cu luna nemijlocit premergătoare perioadei de 12 luni;

- pentru salariaţii angajaţi la lucrări sezoniere, la calcularea indemnizaţiei pentru zilele de concediu nefolosite - durata sezonului (pînă la 6 luni);

- pentru salariaţii cu contract individual de muncă pe un termen de pînă la 2 luni - termenul contractului;

- în celelalte cazuri, la determinarea salariului mediu, se iau în calcul 3 luni calendaristice de lucru premergătoare concediului.

Salariului mediu pentru indemnizaţia de concediu, se calculează pentru o zi
calendaristică, cu aplicarea perioadei de decontare de 3 luni. Salariul mediu
pentru o zi calendaristică, se calculează prin înmulţirea salariului mediu pe o zi lucrătoare cu coeficientul egal cu raportul dintre numărul de zile
lucrătoare din perioada de decontare, conform calendarului săptămînii de lucru stabilit la întreprindere, şi numărul de zile calendaristice din aceeaşi
perioadă, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare menţionate la art.111 din Codul muncii. La rîndul său, salariul mediu pentru o zi lucrătoare, se obţine prin împărţirea salariului pe 3 luni, în care se includ toate formele de cîştig şi compensaţii ( p.3 HG nr. 426 din 26.04.2004), precum şi salariul păstrat pe durata deplasărilor, la numărul zilelor efectiv lucrate în această perioadă (inclusiv prestaţiile în zilele de odihnă şi cele de sărbătoare). Dacă în careva din lunile perioadei de decontare de trei luni angajatul nu a lucrat şi nu a avut cîştig, luna (lunile) în cauză din perioada de decontare nu se exclude şi nu se înlocuieşte cu altă lună.

Indemnizaţia de concediu se plăteşte de către angajator cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte de plecarea salariatului în concediu.

Exemplul 1. În luna aprilie, angajatul pleacă în concediu de odihnă pentru 14 zile. Indemnizaţia pentru concediu se calculează în modul următor:

Calcul:

Salariu lunar

Zile lucrate

Zile grafic

Zile calendar.

Salarii luni
incluse în calcul:

Ianuarie

1485,19

19

19

28*

Februarie

1485,18

20

20

28

Martie

1485,18

22

22

30*

Total

4455,55

61

61

86

Coeficient (zile grafic/zile calendar):

0,7093

Salariu 1 zi munca (salariul total/zile lucrate):

73,04

Salariu 1 zi
calendaristica
 (coef x sal 1 zi munca):

51,81

Indemnizaţia de
concediu pentru 14 zile

 725,34

 

* În luna ianuarie au fost 3 zile de sărbătoare, şi în martie 1 zi, care respectiv reduc zilele calendaristice incluse în calcul.

Exemplul 2. Angajatul, în luna iulie pleacă în concediu de odihnă pe 20 zile. În luna aprilie, salariatul a fost plecat în concediu din cont propriu, respectiv nu a avut salariu.
Indemnizaţia pentru concediu se va calcula astfel:

Calcul:

Salariu
lunar

Zile
lucrate

Zile
grafic

Zile
calendar.

Salarii luni incluse în calcul:

Aprilie

0

0

20

28*

Mai

3100,00

21

21

31

Iunie

3100,00

22

22

30

Total

6200,00

43

63

89

Coeficient (zile grafic/zile calendar):

 0,7078

Salariu 1 zi munca (salariul total/zile lucrate):

 144,19

Salariu 1 zi
calendaristica
 (coef x sal 1 zi munca):

 102,06

Indemnizaţia de concediu
pentru 20 zile

 2041,20

 

* În luna aprilie, au fost 2 zile de sărbătoare

Exemplul 3. În luna noiembrie, salariatul pleacă în concediu de odihnă pe o durată de 10 zile. Pe motive de boală, ultimele 3 luni premergătoare concediului, nu au fost lucrate complet.
Indemnizaţia pentru concediu se va calcula în modul corespunzător:

 

Calcul:

Salariu
lunar

Zile
lucrate

Zile
grafic

Zile
calendar.

Salarii luni incluse în calcul:

August

2200,50

17

20

29*

Septembrie

1987,26

15

22

30

Octombrie

2059,18

15

20

30*

Total

6246,94

47

62

89

Coeficient (zile grafic/zile calendar):

0,6966

Salariu 1 zi munca (salariul total/zile lucrate):

132,91

Salariu 1 zi
calendaristica
 (coef x sal 1 zi munca):

92,59

Indemnizaţia de concediu
pentru 10 zile

925,90

* În luna august au fost 2 zile de sărbătoare

* În octombrie a fost o zi de sărbătoare

Comentarii

 1. Olga spune:

  da-ti un exemplu ,va rog, de calculare a salariului cind pleaca in concediu in luna cu zile de sarbatori.Cum se vor lua in calcul ,atunci, zilele de sarbatoare?

 2. Olga1 spune:

  Da-ti va rog :1)un exemplu de calculare a concediului ,atunci cind ultimele trei luni premargatoare concediului nu au fost lucrate din motive de boala (toate 3 luni -persoana s-a aflat pe foaie de boala)
  2) un exemplu de calculare atunci cind intreprinderea s-a aflat in somaj tehnic ultimele 6 luni premargatoare concediului

  1. Negru Ion spune:

   Dati-mi ,va rog,un exemplu de calculare concediului atunci cind ultimile trei luni premargatoare concediului nu au fost lucrate din motive de boala.

    

  2. Anonim spune:

   Da-ti va rog :1)un exemplu de calculare a concediului ,atunci cind ultimele trei luni premargatoare concediului nu au fost lucrate din motive de boala (toate 3 luni -persoana s-a aflat pe foaie de boala)

  3. Anonim spune:

   un profesor pe parcursul anului 202202023 s-a aflat in concediul medical 120 zile,apoi a fost prelungit concediul anual de odihnă cu 30 zile și acuma el are dreptul la concediul anul în anul 2023?

 3. cristina spune:

  spuneti va rog cum de procedat atunci cind o profesoara nu si-a luat concediul anual ,mai are 15 zile pina la concediul de maternitate ,dar il solicita si pe cel de odihna ,e posibil ca cele doua sa se suparapuie….?

 4. Eugenia spune:

  Da-ti va rog un exemplu de calcul a indemnizatiei pentru concediul anual de odihna , in cazul in care lunile de iarna (ianuarie, februarie, martie) nu se lucreaza, iar acesta trebuie calculat si eliberat in luna aprilie

 5. TATIAN spune:

  Daca in ultimele 3 luni angajatul nu a primit nici un leu din careva motive atunci se ia ca baza de calcul salariu tarifar sau de functie.
  se poate contrapune concediu de maternitate cu cel anual, doar dupa finisarea CM se prelungeste la cererea angajatului zilele CO, fie aceste zile vor fi zile de concediu fara plata cind se intoarce din concediu de ingrijire a copilului

 6. handucelu spune:

  Va rog frumos sa ne dati un exemplu cu calculul concediului de maternitate. Multumesc!

 7. Tascu Angela spune:

  Daca angajatul lucreaza numai 5 ore pe zi atunci cum se calcula concediul la fel pentru 28 zile?Va rog daca se poate un exemplu.Multumesc.

 8. rodica spune:

  da-ti va rog exemplu de calcularea condediului de maternitate.Va multumesc anticipat

 9. marina spune:

  Spuneţimi vă rog la profesori cum se calculează concediul de vară

  1. Angela spune:

   Buna ziua! Spuneti-miine va rog, care  este formula de calcul a concediului anual la educatori? 

   1. Ianeva Maria spune:

    Explicați-mi ă rog prin exemple, care este metoda nouă de deterinarea duratei concediului de odihnă anual pentru bugetari în anul 2023 ?

 10. Flori spune:

  Va rog sa imi spuneti daca indemnizatia de concediu este in plus fata de salariu sau merge salariul la zi?

 11. larisa spune:

  spunetimi cum se calculiaza concediul anual la vinzator in intreprindere individuala.

 12. Maxim spune:

  Daca jumatate de an lucrez fara concediu….. in a doua jumatate de an pot sa-l iau in intregime ( o luna ) ?

 13. NATALIA spune:

  DAR DACA CONCEDIUL ESTE LUAT PENTRU O PERIOADA IN CARE SALARIUL ERA MAI MIC DECIT CEL IN CELE 3 LUNI INAINTEA CONCEDIULUI

 14. ion spune:

  daca nu sa luat concadiul anual un an, se perde?

 15. Adrian spune:

  Ion, nu el nu se pierde, puteti sa luati in alta perioada

 16. olga spune:

  Persoana iese in concediu la 01.05, in luna 4 a lucrat doar 6 zile,luna 3 si 2 a fost pe foaie de boala,cum se va calcula concediul?

 17. Tatiana spune:

  Daca in luna martie 2013 a fost achitat premiu anual pentru anul 2012. Persoana pleaca in concediu din 01.05.2013. Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de odihna? Premiu anual intra in calcul?
  Multumesc.

 18. Ecaterina spune:

  Personale care au salariu tarifar, la ei zilele grafic ce se pune?

 19. Aliona spune:

  Da-ti va rog :1)un exemplu de calculare a concediului ,atunci cind ultimele trei luni premargatoare concediului nu au fost lucrate din motive de boala (toate 3 luni -persoana s-a aflat pe foaie de boala)

 20. Victor spune:

  La exemplu 3 , in salariul lunar e inclus si indemnizatia ce o primeste pe foaa de boala? Merci

 21. Laura spune:

  Cum se v-a calacula indemnizatia de concediu in cazul cind lucratorii au spor pentru performanta colectiva 2 ori pe an si lucratorul isi i-a concediul in care sporul dat nu se reflecta?

  1. Anonim spune:

   pentru perioada de concediu se păstrează performanțele?

 22. Valera spune:

  Lamuritima va rog. Persoana a lucrat profesor de scoala de la 15.08.2012 pina la 12.12.2012 si a plecat in concediu pe cont propriu pina la 01.09.2013. De la 01.01.2013 s-a trecut la finantarea pe elev. De ce nu a primit concedialele si ajutorul material si de la cine ?

 23. Tania spune:

  spuneti-mi va rog cite procente din salariu se achita pentru o zi de foaie de boala daca am in carticica de munca 4 ani si jumatate lucrati abia?

 24. Ana spune:

  Tania 60% din salariu mediu pentru ultimele 6 luni pentru o zi

 25. Ion spune:

  Spuneti-mi va rog cit ar trebui sa imi dea pentru 14 zile de concediu anual daca anterior am fost plecat 15 zile(fiindca anual mi se permite doar 29 de zile de concediu) avind un salariu de 3400lei/luna, Va multumesc

 26. Ludmila spune:

  spuneti va rog cum se calculeaza concediul anual cu graficul de lucru saptamina/saptamina(cite 12 ore)

 27. Dima B. spune:

  spune-ti va rag, la concedierea dupa 7 luni de munca, am dreptu sa cer remunerarea pentru concediu nefolosit?

 28. Ana spune:

  dar daca lucrez de 10 ani intr-o firma si nu am primit niciodata concediale, poate fi motivul ca fiind prea usor graficul de a cate 3 ore pe zi 5 zile pe saptamina?

 29. ANA spune:

  daca persoana a fost redusa cum i se calculeaza indemnizatia pentru concediere

 30. mila spune:

  Spuneti-mi va rog,daca nu mi-am luat concediu,dar deja lucrez un an si jumatate,indemnizatia pentru anul trecut se pierde?

  1. Tatiana spune:

   spuneti va rog, din premiu se scoate fondul de pensie,asig.medicala,cotizatia sindicala si impozitul pe venit? cin ele deja a fost scos din salariu?

  2. Liudmila spune:

   se scot toate retineri, numai nu puteti sa folositi scutirea daca ati folosit la calculatia salariului

 31. Svetlana spune:

  Intreprinderea unde am activat are filiale. Am lucrat contabil la o filiala. In luna iunie 2013 de la alta filiala contabila a lpecat in concediu de ingrijire a copilului, si eu am inlocuit contabila pe 0.5 salariu.In august filiala unde eu lucram ca lucrator de baza o alipeste de filiala unde eu inlocuiam. Functia cade sub reducere Cum corect trebuia sa mi se calcule salariul mediu lunar, care conform legii , in caz de neangajare in alta parte, intreprinderea mi-l plateste a doua luna si a trea luna dupa concediere.

 32. Ecaterina spune:

  AJUTATI-MA Va rog! O angajata a primit un bonus p-u anul 2013 (care s-a calculat si achitat in aprilie 2014) de 8 ori mai mare decit salariul. Acum ea doreste sa plece in concediu din data de 1.05-12.05.2014. La calcularea concediului se ia in calcul toata suma de bonus sau trebuie sa impart suma la 12 luni din anul trecut si i-au numai a 12-a parte?

 33. Red spune:

  Buna mar interesa ca de exemplu, daca salariatul are in fiecare luna pe data de 15 avans, respectiv salariatul primeste avans in marime de 40% din salariu, mai apoi peste o saptamina iese in concediu anual pentru o perioada de 2 saptamini care include o saptamina din luna curenta si o saptamina din luna imediat urmatoare, cum se va calcula concediul anual? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 34. Carabet Ana spune:

  va rog si eu, cum as putea sa citesc raspunsurile la intrebarile de mai sus,care ma framinta unele si pe mine.Multumesc pentru intelegere

 35. Nadejda Bejereanu spune:

  Dacă angajatul lucrează cîte 4ore pe zi,concediul se calculează tot pentru 28 de zile.Dacă se poate un eczemplu. Mulțumesc

 36. lidia/01.08.2014 spune:

  Daca in cursul anului scolar 2013-2014 am beneficiat de spor de simultan 15 la suta atunci cand se calculeaza concediu pe vara acest spor se da jos din salariu Multumesc anticipat pentru raspuns//

 37. ludmila danila spune:

  va rog sa-mi lamuriti cum se fac calculele la concediul de odihna in cazul in care de exemplu in luna august persoana a fost in concediu 6 zile iar in luna septembrie(peste un interval de 2saptamani care lea lucrat) isi mai ia concediu

 38. Sergiu spune:

  Buna ziua. Spuneti-mi va rog, daca eu de exemplu am salariu de 2000 lei. Plec in concediu pentru 14 zile. Cit mi se va achita mie concediul si cum se face asta. Adika voi primi salariu de 2000 lei + concediale sau nu?

 39. Maria spune:

  Buna ziua! Eu am asa o intrebare: Persoana care a demisionat din functie are dreptul la plata indemnizatiei pentru odihna sau daca nu a solicitat prin cerere scrisa contabilul poate sa nu-i plateasca aceasta indemnizatie? va rag mult sa-mi raspunde-ti!

 40. cristi spune:

  va rog să-mi spuneți daca perioada de zile de concediu dintr-o luna se scade din nr de ore care trebuie lucrate in luna respectiva.ex in luna cu 10 zile de concediu efectuat si un total de 20 de zile ce trebuie lucrate ,cate zile trebuie sa lucrez ca sa am norma completa?care e art din lege care reglementează acest lucru?

  1. Merciuc Iacob spune:

   Spuneţi vă rog,dacă nu sunt membru al sindicatelor,cît mi se cuvine zile de concediu anual de odihnă.

  2. Liudmila spune:

   daca sinteti membrul sindicatului la concediu se adauga inca 7 zile

 41. Ludmila spune:

  Spuneti-mi va rog cit ar trebui sa primesc, daca am avut 11 ore de l. si lit. romina saptaminal vechimea muncii25 de ani , gradul II didactic , am fost diriginte,(caietele), insa am avut buletin de boala de pe sata de 10.02 .2015–20. 02.2015 si de pe data de 29 .04.2015–15.05.2015.In concediu de la1.06.2015.Va rog foarte mult !

 42. badan Vitalie spune:

  spuneti-mi va rog, cum se calculeaza concediu in prima luna de munca?

 43. Zagoreţ Ludmila spune:

  Dacă în luna martie un educator din grădiniţă a suplinit ore de educator 0,5 unit., iar în luna mai a plecat în concediul de odihnă anual, la calcularea indemnizaţiei de concediu se i-a în calcul salariul pentru suplinire?

 44. Zagoreţ Ludmila spune:

  Suplinirea orelor ori a funcţiei se i-au în calcul la calcularea indemnizaţiei de concediu?

 45. elena spune:

  spuneti-mi eu am lucrat ca profesor 7 luni din luna septembrie 2013 pana in aprilie 2014 apoi mi-am luat concediul de maternitate dupa 126 de zile dupa aceasta mi-am luat concediul de ingrijirea copilului acum am revenit la serviciu trebuie sa mise acorde concediul ordinar?

  1. Gicu spune:

   Se ia concediul pentru un an( spre exemplu 35 de zile) se imparte la 12 (luni) si se inmulteste la lunele lucrate( 7 luni) si iti va iesi zilele de concediu (20 de zile)

 46. Ion spune:

  Buna ziua,
  In cazul in care am avut contract individual de munca, iar eu lucram pe santier dupa un rogram nedefinif si primeam bonus care se impozita pentru zilele de santier dar bonusul nu este inclus in contractul individual ci doar intr-un regulament intern, cum se face calculul indemnizatiei de concediu? Pana acum am luat doar raportat la salariul de baza nu raportat la veniturile pe ultimele 3 luni, mentionez ca salariul cu bonus putea sa ajunga si la de 5 ori salariul de baza. Carei autoritati ma pot adresa pentru indreptarea neregulii in cazul in care calculul facut de companie nu a fost corect? Mentionez ca specificul activitatii mele este de lucru pe santier 12 ore /zi pe perioade lungi de timp (saptamani) desi in cantractul individual (tipizat) prevede lucru la birou de 8 ore doar in zilele lucratoare.
  Va multumesc!

 47. Moscaliciuc Nina spune:

  Spune-ti va rog,cum de calculat corect indemnizatia pentru concediul anual de odihna in centrele de sanatate,din3luni ori din 12luni calendaristece.
  Nu este nicaeri accentuat cum se calculeaza la medici.

  1. Super contabil spune:

   3 luni.

  2. Daniela spune:

   Dacă primiți salariul fix și nu depinde de numărul de ore sau zile lucrate – atunci 3 luni . Dacă aveți un număr inegal de ore și zile în fiecare săptămînă atunci , conform hot. nr. 426 din 26.04.2004 , punctul 5 : ”Pentru calcularea salariului mediu se stabilesc următoarele perioade de decontare:{……}, inclusiv pentru personalul medical şi farmaceutic, care pe parcursul anului, au funcţionat în regimul zilei sau săptămînii de muncă incomplete cu o durată diferită – ultimele 12 luni calendaristice precedente evenimentului de care depinde plata respectivă (de la data de 1 pînă la data de 1).

 48. tarita diana spune:

  cum se calculeaza concediul de odihna anual,daca lucratorul nu are un regim de lucru stabil

  1. Super contabil spune:

   Din 3 luni, din venit obtinut legal. Asa cum il primiti.

 49. Maxim Olga spune:

  Buna ziua!
  Spuneti-mi va rog mult da persoana pentru ultimele 3 luni are la achitare doar buletinul medical,ce sume pun in calcul la concediu?

  1. Super contabil spune:

   Baza de calcul pu buletin constituie veniturile din care sau calculat asigurari sociale. pe ultimele 12 luni.

 50. Maxim Olga spune:

  Baza pentru foaia de boala am inteles,dar care va fi baza pentru concediu,daca precedentele 3 luni salariatul a fost pe foaie de boala si salariul primit a fost foaia de boala achitata??Va rog frumos sa ma ajutati?

  1. Super contabil spune:

   În cazul lipsei a venitului asigurat pe menționate, atunci aceste luni se includ în baza de calcul în cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat, adică cu 1900 lei pe fiecare lună.

 51. Veronica spune:

  Buna ziua spunetimi varog eu anul trecut miam luat din cont propriu pe doua luni si am avut 6 luni lucratoare se ai ceva din concediu da concediu anual in lina noiembrie trebuea sa fie.

  1. Super contabil spune:

   Intrebare nui prea clara, dar parca inteleasa! Aveti dreptul la 2,33*6 luni= 14 zile de concediul anual.

 52. Veronica spune:

  Imi spuneti daca este posibil.in cazul in care un departament al companie nu functioneaza din motive tehnice,iar angajatii sunt trimisi in concediu platit,in baza concediului ramas si celui din anul viitor.respectiv daca angajatii vor dori sa plece in decursul urmatorului 1 an si jumate in concediu platit,nu vor avea asa sansa.
  Totodata.toti au plecat in concediu.dar nu au scris nicio cerere,astfel e problema pu angajat?

 53. Felicia spune:

  Buna ziua, cum calculez zilele restante de concediu, in cazul unei persoane angajate prin CIM in anul 2003, avind cite 1 ora in zi ficiala de munca, niciodata nu sia luat concediu, iar acum in an. 2016 demisioneaza !! Rog frumos un raspuns in baza caruia sa pot emite un ordin corect de incetare a raporturilor de muna! Multumesc !!

 54. VASILICA ANA spune:

  IN perioada concediului prenatal in 2014 mi-au fost calculate si achitate concedialele pentru 62 zile (lucrez profesor la un colegiu privat), contabilul nu a facut un singur calcul ci 3 si respectiv suma am primit-o divizata timp de 3 luni, acum apar neclaritati la Casa teritoriala de asigurari (supraplata indemanizatiei, cum ca am avut venit) cum as putea sa le demonstrez ca este vorba de concediale si nu alt venit, ce document trebuie sa solicit de la instituitia unde sunt angajata?

  1. Daniela spune:

   In primul rind, in asa caz vina nu o purtati dvoastra ci o poarta contabilul care a facut calculul. In al doilea rind – atunci cind se fac declaratii la CNAS in fiecare luna ( in cazul nostru REV 5) la categoria de venit se va alege nu 101 ( cum de obicei se pune) dar se pune 143 ( persoana care a beneficiat de plati cu caracter unic aflata in concediu de maternitate ) . In al treilea rind – daca Casa Teritoriala este un pic mai exigenta si cere confirmarea sub forma de ordin al directorului intreprinderii , al presedintelui sau a altei persoane responsabile atunci dvoastra puteti liber cere un extras al ordinului dvoastra din dosarul personal de la Resurse Umane . Daca CNAS-ul este mai libertin – atunci toata chestia se rezuma la punctul 2 .

 55. Diana C spune:

  buna…am iesit in concediu in luna aprilie….dupa care am incetat contractul de munca…..cum sa calculez cit trebuie sa restitui din banii pe concediale???

 56. Diana Russu spune:

  buna…mi-am luat concediul in luna aprilie dupa care am incheiat contractul de munca…spuneti-mi va rog cum sa calculez cit voi restitui din indemnizatia pu concediul anual de odihna???multumesc

 57. ion spune:

  salut, mi-am luat oncediu in 2016, de pe data de 25 aprilie, 12 zile, avand in vedere ca in perioada data se contin si zile de sarbatoare libere de la stat, cu cat se prelungeste concediul meu (1 Mai duminica, Pastele, 2 mai luni Pastele, 8 mai duminica , pastele blajinilor, 9 mai luni -pastele blajinilor) care anume zile le socot ca prelungitoare. ms anticipat

 58. Elena B. spune:

  Buna ziua. Spuneti,va rog, de kite zile de concediu beneficiaza cadrul didactic de sprijin?

 59. lina spune:

  buna ziua spuneti-mi va rog daca persona nu are lucrata o luna deplin in anul 2015 si a esit pe foie de boala dupa care se elibereaza .si ii revine 6 zile de concediu din anul 2014 ,pentru calculare luam 3 luni depline din anul 2014.Va multumesc.

  1. Plugarit Tatiana spune:

   Buna ziua, am si eu ó intrebare. Sunt profesoara la scoala profesionala. Am iesit la 30 iunie in concediu de maternitate. Am eu dreptul la premiul anual (salariul 14)? Si salariul 13 (mentionez ca salariul 13 se da jumatate la Paste si jumatate in septembrie

 60. Maria B spune:

  Buna ziua !! Cum se calculeaza ajutorul material ??

 61. Oxana spune:

  In 2012-2013 am lucrat profesoara cu incarcatura de 27 de ore, in luna mai am esit in concediu de maternitate si nu am benefeciat de concediu anual,anul acesta am iesit la lucru cu 10 ore,pe 12 iulie imi expira concediul de ingrigire a copilului si am scris cerere sa mi se acorde concediul anual din 2012-2013, cererea a fost acceptata, dar au spus ca nu mi-l vor plati dupa salariul de atunci, dar dupa salariul de acum .Spuneti-mi va rog, e corect asa?

 62. Stella spune:

  Buna ziua,

  Imi cer scuze, dar as vrea sa aflu cum s-a efectuat calculul in EXEMPLU 1, va rog respectuos detaliat:
  – suma de 455.55? (485.18*2+485.19=1455.55/ 3 luni = media 485.183)
  – suma de 73.04?

  Mersi mult.

  1. Oxana spune:

   Buna ziua, spuneti-mi va rog, in cazul in care nu primesc indemnizatia pentru concediu cu trei zile inainte de a pleca in concediu (motivatia administratiei este ca nu sunt bani in buget), cum procedez mai departe? Multumesc anticipat.

 63. Seremet Marina spune:

  Buna ziua spuneti-mi va rog cum se calculeaza concediul de odihna cu un salariu de 4300lei
  Va multumesc anticipat!!!

 64. rodica spune:

  Buna ziua.
  1. Daca de exemplu salariatul are concediu la inceputul lunii iulie si in momentul in care se calculeaza indemnizatia de concediu, salariul pt luna iunie nu este inca calculat si achitat, se iau in calcul doar 2 luni: aprilie si mai (nu ultimele trei luni implinite si achitate)?
  2. In luna iunie a fost achitat salariul pt luna trecuta, si la sfirsit de luna se achita indemnizatia de concediu pt luna iulie , aceasta se impoziteaza cu 18% (deoarece salariul + indemnizatia depaseste suma impozitata cu 7% – impozit pe venit) ?

  1. Diana D spune:

   Se impozitează cu 7% suma până la 2470 si restul ce rămâne cu 18%.

 65. marina spune:

  buna ziua spunetimi va rog daca lucrez ca pedagog si am avut 2 luni buletin de boala cite zile are dreptul sami opreasca din concediul anual?
  multumesc anticipat

 66. Mariana spune:

  „rodica / 01.07.2016 14:39
  Buna ziua. 1. Daca de exemplu salariatul are concediu la inceputul lunii iulie si in momentul in care se calculeaza indemnizatia de concediu, salariul pt luna iunie nu este inca calculat si achitat, se iau in calcul doar 2 luni: aprilie si mai (nu ultimele trei luni implinite si achitate)?”

  Buna ziua! Am aceeasi intrebare ca și a Rodicăi!
  Spuneti va rog cum se caclulează salariul mediu, în următoarea situație: Concediul anual plătit incepe din data de 13.07.2016. Concedialele le-am primit la data de 08.07.2016, dar salariul pentru luna iunie se va oferi la data de 15.07.2016. Astfel, in calcul pentru salariu mediu luna APRILIE și MAI au fost indicate corect. Pentru luna IUNIE însă , din considerentul ca nu era inca oferit salariu, contabilitatea a luat in calcul doar salariul de baza, fara adaosuri si zilele de odihna lucrate suplimentar. Mentionez ca salariul de baza este practic de doua ori mai mic decit cel care de facto il voi primi pentru luna iunie.

  In cazul in care concedialele au fost deja oferite, contabilitatea este obligata sa faca recalcul si in baza la ce articol?

 67. Tatiana Daraban spune:

  de la data de 08 august 2016 plec în concediu anual, pînă la data de 20 septembrie 2016, de la 21 septembrie plecîn concediu de maternitate, care este calculul la ajutorul material la concediu, un salariu sau pe perioada efectiv lucrată?

 68. Hlopetchi Daria spune:

  Buna ziua, ajutati-ma va rog. In cazul in care salariatul a fost angajat pe 3 mai 2016, si a plecat in concediu pe 24 iunie 2016, cum calculez concediul de odihna? Iau in calcul doar salariul calculat pentru zilele efectiv lucrate din luna mai? Va multumesc anticipat

 69. Vladelena B. spune:

  Buna ziua. Am si eu o intrebare referitor la concediul anual. Am lucrat pina in luna iunie,inclusiv o saptamina in iunie,apoi am plecat in cancediu de maternitate, Acuma angajatii intreprinderii dispun de concediul de odihna de pe 1-15 august , iar pe 30 iulie li s-au achitat concedialiile. Intrebarea este: eu fiind deja in concediul de maternitate din 15 iunie am dreptul la plata concediului?(Mentionez ca avem concediu 2 saptamin in august si 2 iarna, deci pina in iunie nu am beneficiat de nici un concediu de odihna) . Multumesc anticipat

 70. vasile spune:

  Buna ziua. Ajutați-mă vă rog să calculez coerct concediul anual lucrez ca profesor. În anul 2015 pînă la data 24 august m-am aflat în concediul peplătit de 1 an de zile. Din 25 august am revenit la lucru, pe 20 iunie am plecat în conediu anual. De cîte zile bebeficiez pentru concediul anual.Mulțumesc anticipat.

 71. Cristina spune:

  Buna ziua! Cine ma poate ajuta referitor la calcularea indemnizatiei pentru concediu anual de odihna pentru soferi la rute internationale. In special am intrebarea care numar de zile se ia in calcul la „zile lucratoare” deoarece soferii nu au un grafic stabil de lucru de 5 zile in saptamina, ei lucreaza doar zilele cind sunt in ruta, de exemplu in luna iulie au fost 21 zile lucratoare dar soferul a lucrat doar 17 zile pentru ca asa au fost rutele, cite zile lucatoare iau in calcul la stabilirea indemnizatiei de concediu?

  1. Nelea spune:

   Buna ziua, cine poate sa ma ajute, hamalul nu lucreaza toate zilele lucratoare din luna, cum sa calculez concediul de odihna, care perioada de 3 luni sau 12 luni. Si daca sa folosesc perioada de 3 luni pot sa modific in colonita zilele dupa grafic sa pun zilele de facto?

 72. Dumitras Gheorghe spune:

  Buna ziua cum se poate calcula salariul total pe luna octombrie curent :
  – salariu brut pe lunile iulie,august, septembrie – 10 300 lei;
  – in luna octombrie 14 zile calendaristice concediu.
  Adica care este rambursarea muncii pe luna octombrie având in vedere 10 zile lucrătoare am fost in concediu si am lucrat 11 din totalul zilelor lucrătoare pe aceasta luna.

  Mulțumesc mult anticipat.

  1. Olga Lisko spune:

   Buna ziua. Sunt angajata in RM, dar am acord de detasare in RO. Spuneti-mi va rog care-i legi de calcul a concediului ma supun? Sarbatorile si zilele libere oficiale le respect in RO, dar concediul mi-au spus ca se achita 75% ca in RM( la ei e 100%). Va rog ajutati-ma!!!!

   1. Nionela spune:

    Buna ziua!
    din indemnizatia de concediul calculat se retin acelea-si impozite ca si la salariu lunar???

 73. Dimitrieva larisa spune:

  Salariul pentru luna ianuarie-3500lei, salariul pentru februarie-3500lei, salariul pentru martie 3500 lei,În luna februarie am primit premiul anual 5200 lei și premiul pentru performanță colectivă 3500 lei.În luna aprilie vreal să iau concediul nefolosit pentru anul 2015 34 zile.Vă rog frumos, calculați-mi mărime a indemnizației de concediu.

 74. Covali Nicolae spune:

  Salut,am intrebare daca muncesc la Penitenciar si tot odata fac studii la Universitate cit mi se ofera de la institutia penitenciara pentru a face studii adika la sesiuni sa plec?

 75. tatiana spune:

  buna ziua! spuneti varog daca am luat concediu pentru studi in tipul acesta mam imbolnavit si mi sa dat foaie de boala se va calcula daca eu am primit deja cocediu suplimentar

 76. Cristina Munteanu spune:

  Buna ziua Spuneti-mi va rog frumos la calculul concediului de odihna sau el nefolosit se iau in calcul premiile anuale?

 77. Valentina spune:

  bună ziua! Ajutațimă va rog sunt pofesoara am dreptu la 66 de zile de concediu cum se calculeaza corect martie 7500, aprilie 6589,66, mai 6910,15

 78. tcacenco sofia spune:

  in 2015 am lucrat efetciv 5 luni apoi am ieist in concediu de maternitate.acum jumate de luna am revenit la serviciu,doresc concediu de 14 zile pn anul 2015,contabilitatea spune ca nu are din ce calcula ca se iau ultimele 3 luni inainte de conceiu( aprilie,mai ,iunie 2017) e corect ce spun ele?

 79. Aliona S. spune:

  Buna ziua, am si eu o intrebare. Daca am inceput sa lukrez la 1.04.2017, si pe 18 iulie miam luat concediu- pina pe 28 iulie. Am dreotul de a-mi fi achitate concedialele, sau abia dupa 6 luni lucrate am voei la concediu platit?
  Multumesc

 80. Alina spune:

  buna ziua din 18 ore cite ore mi se permite daca sint in concediu de maternitate dar paltial vreau sa lucrez

 81. Anastasia spune:

  buna ziua,
  spuneti va rog daca muncitorul lucreaza 2 zile si 2 acasa, cum se vor calcula concediul de odihna?
  Zilele grafice vcare vor fi ?
  Multumesc

 82. Anonim spune:

  Care va fi baza de calcul a concediului anual platit daca angajatul ultimele 3 luni el s-a aflat pe foaie de boala ?

  1. Rabovila Irina spune:

   Pentru lucrătorii care, în perioada de decontare de 3 luni, nu au avut nici un cîştig, salariul mediu se determină din cîştigul pe ultimele 3 luni din cele 12 luni premergătoare evenimentului de plată, în care ei au avut zile efectiv lucrate şi au avut cîştig.

   Vedeți HG nr. 426 din 26.04.2004 (pct. 11)!

 83. Anonim spune:

  Buna ziua mult stimati! Sunt angajat al Administratiei  Nationale a Penitenciarelor. De ce nu am primit niciodata indemnizatie de concediu, am un salariu de 6700, care ar fi indemnizatia? Am fost 15 zile in concediu nefolosit pentru anul 2018 si nu am primit nimic, ba din contra mi sa retinut aprox. 500 lei din salariu. Raspundetimi va rog. Va multumesc!

   

 84. Natalia spune:

  Buna ziua, spuneti va rog la calcularea concediului anual, baza de calcul 12 luni  din care angajatul a fost pe foaie de boala 4 luni ( concediu de maternitate) in calcul se iau doar lunile efectiv lucrate cu excluderea lunilor de boala?

 85. Nicolae spune:

  Buna ziua,
  pentru a intelege mai bine.
  Angajatul, în luna iulie pleacă în concediu de odihnă pe 20 zile. În luna aprilie, salariatul a fost plecat în concediu din cont propriu, respectiv nu a avut salariu. Indemnizaţia pentru concediu se va calcula astfel:
  exemplul care este prezentata mai sus:
  angajatul a fost plecat in concediu din cont propriu toata luna  : 
  – zile lucratoate sunt 20 
  – 2 zile de odihna legale platite (ca exemplu sunt in zilele lucratoare)
  intrebarea este de ce in luna Aprilie astea 2 zile nu sunt platite ? (in tabel are 0 salariu )
  Chiar daca are concediul din cont prorpiu normal sunt zile care se platesc?
  Sper ca ma intelegeti la ce ma refer, si atunci in luna aprilie angajatul trebuia sa primeasca salariu pentru acele 2 zile sau eu gresesc?
  Mar ajuta foarte mult  sa inteleg .

  Va multumesc .
   

 86. Ala spune:

  Spuneti , va rog , cum asi calcula concediul anual de odihna  pentru peroana care activeaza in aceeasi unitate ca angajat de baza pe un salariu si prin cumul pe 0.9 unitati. Se ia in calcul si  salariul primit la functia pe care o cumuleaza?

  1. Anonim spune:

   buna ziua spune-ti va rog invatator de clase primare are20ore a lucrat 12luni se cade 62 zile calendaristice mai are dezvoltare personala 1ora alucrat 12luni se cade 62 zile calendaristice dar din01.02.2020 i sa mai adaugat 0.25 unitati ca director adjunct pe educatie este corect ca la aceasta functie sa ise dee 21 zile de concediu(62z.c/12lunix4luni)

 87. Anonim spune:

  Spuneți va rog daca am plecat în concediu de maternitate înainte de concediu anual cu pot calcula și cite zile de concediu mi se oferă ?

 88. Anonim spune:

  cum se va calcula concediul de odihna pentru un paznic care are salariu lunar = 2800 , dar in una din luni a fost pe foaie de boala?

 89. Anonim spune:

  Buna ziua,
  Spuneti va rog la educatori câte luni se i-au la calcurarea concediului?
  Mulțumesc anticipat.

 90. Anonim spune:

  Buna ziua, rog respectuos sa-mi spuneti cum calculez zilele de concediu restant al unei persoane care si-a reluat activitatea dupa concediul de ingrijire a copilului. Ea nu a avut venit ultimii 3 ani. Va multumesc!

 91. TD spune:

  Buna ziua, spuneti va rog, daca angajatul ca formator pe cumul intern 0,5, a lucrat 10 luni fara concediu, acuma expira contractul respectiv se elibereaza, care va fi calculul indemnizatiei de concediu pentru zece luni, cum se calculeaza, nu gasesc nici o informatie actuala, multumesc.

 92. Anonim spune:

  Buna ziua – la concediul anual pentru contabil-sef se va lua în calcul salariul mediu pe 12 luni

 93. Anonim spune:

  srlautovertrans@mail.ru – Da-ti va rog :1)un exemplu de calculare a concediului ,atunci cind ultimele trei luni premargatoare concediului nu au fost lucrate din motive de boala (toate 3 luni -persoana s-a aflat pe foaie de boala)

 94. Anonim spune:

  Da-ti va rog :1)un exemplu de calculare a concediului ,atunci cind ultimele trei luni premargatoare concediului nu au fost lucrate din motive de boala (toate 3 luni -persoana s-a aflat pe foaie de boala)

 95. Ana spune:

  care este metoda de calcul din 12 luni?

 96. Anonim spune:

  Dati va rog un laclul, cind salariatul ia concediu pe parti. De exemplu in luna iunie a avut 14 zile de concediu, dar in august ia restul zilelor, respectiv in calcul se include si concediu din iunie. Cite zile ef. lucrate se include in luna iunie?

 97. ionel_500@yahoo.com spune:

  ionel slujitoru
  22-Ian-2022
  Buna ziua Am si eu nevoie de o informatie autorizata,.si anume pensionat recent 20/12/2021 si am de primit indemn.de CO pe 23 zile in an 2021 dar in 01/11/2021 am fost carantinat CoVID-19 (10) zile pe stat primind 3867lei,Cum se calc.indemnizatia CO pe aceasta luna,avand 11 zile lucrate si 10 zile CM ?salar de baza 3543lei,. sporuri permanente :spor vech.25%,bonus indiv.7%,bonus perform.700lei,bonus tura 250lei ,.Venit cu sporuri perman. Luna a-12-a 3918lei(15 zile lucrate,.apoi pensionare) Luna a-11-a 3495lei (11 zile lucrate,caci 10 zile am fost in CM) luna a-10-a 5592lei,.luna a -9-a 5722lei/.In luna a-11-a intra in calc. doar 11 zile cele lucrate,.fara cele 10 zile CM ? si media zilnica a indemn. CO se calc ,facand media celor 3 luni anterioare pensionarii adica (5722+5592+3495) / la nr.zile lucrate,.adica 22+21+11 lucrate(sau 21 lucratoare,din care 10 CM)? In speranta ca ma veti ajuta cu un calcul legal profesionist Va multumesc anticipat Cu respect!! si va urez O zi buna,

 98. Anonim spune:

  Dacă persoana a fost angajată pe 21 .10.2020 a muncit in luna octombrie 10 si noiembrie luna plina.
  Directorul oferă concediul de la 01,12,20 pe 5 zile .
  cum corect să calculez concediale.

 99. Anonim spune:

  Bună. Am observat că în calculul concedialelor ați redus numărul zilelor calendaristice cu nr. de sărbatori care nu se lucrează. În alte surse este inclus numărul de zile calendaristice, ca exemplu august are 31 și nu 29. Cine are dreptate? Este un temei legitim?

 100. Anonim spune:

  Avem dreptul dupa concediul de o data pe foaie de boala

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...