37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Normele consumului de combustibil, actualizate

Normele consumului de combustibil, actualizate

28.01.20197.237 views Monitorul Fisc.md
(3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Ministerul Economiei și Infrastructurii a intervenit în Normele de consum de combustibil şi lubrifianți în transportul auto, completând Ordinul Ministerului Transporturilor și Gospodăriei Drumurilor nr. 172 din 9 decembrie 2005 cu poziții noi.

Amintim că normele de consum de combustibil și lubrifianţi sunt aplicate transportului auto, presupun semnificaţia stabilită a volumului de consum ale acestoraa la funcţionarea modelului, mărcii sau modificaţiei concrete de automobil, fiind destinate pentru calcularea semnificaţiei normate a consumului de combustibil, pentru ţinerea evidenţei statistice şi operative.

Ulterior acestea servesc la determinarea costului transporturilor şi altor tipuri de lucrări de transport, la planificarea necesităţilor entităților în sensul asigurării cu produse petroliere, la efectuarea calculelor în scopuri fiscale. Totodată, normele sunt luate în calcul la realizarea regimului de economie şi păstrare a energiei produselor petroliere utilizate, la realizarea decontărilor cu beneficiarii de mijloace de transport, conducătorii auto etc.

Suplimentar, la normarea consumului de combustibil se distinge semnificaţia de bază a acestuia, determinată pentru fiecare model, marcă sau modificaţie de automobil în calitate de normă generală acceptată (conform metodologiei în vigoare de determinare a normelor de bază de consum de combustibil), şi semnificaţia normativă calculată a consumului de combustibil, care ia în calcul activitatea de transport îndeplinită de automobil şi condiţiile de exploatare a acestuia.

Astfel, Ordinul nr. 594 din 14 decembrie 2018, publicat în Monitorul Oficial din data de 25 ianuarie curent, completează tabelul „Autoturisme de mărci străine” cu circa 800 de modele și modificaţii ale automobilelor de marca Dacia, Renault, Nissan, Suzuki, Skoda sau Ford, care sunt cele mai intens utilizate de agenții economici din Moldova.

Spre exemplu, pentru automobilul Dacia Sandero cu puterea motorului de 1390 cm3, produs în anii 2007-2012, norma stabilită este de 6,8 l de benzină; pentru un Renault Trafic furgon cu puterea de 1598 cm3, produs nu mai devreme de anul 2015 — de 6,7 l motorină etc.

Totodată, în listă se regăsesc și normativele pentru consumul combustibilului de automobilele de mărcile Volvo, Jaguar sau Land Rover.

În listă sunt indicate normativele de motorină sau benzină aprobate pentru consum per 100 km. Ordinul și anexa la acesta urmează a fi plasat pe pagina oficială web a Ministerului Economiei și Infrastructurii, la domeniul „Transporturi”.

Comentarii

 1. tanea spune:

  ajutati-ma Va rog mult cu publicarea propriu zisa a ordinului dat. nu pot sa dau de el.  Ordinul 594 din 14.12.2018. multumesc

 2. Ana spune:

  Buna ziua!!! Va rog frumos ajutati-ma. Cum pot calcula norma de consum pentru AUTOREMORCHER CUPLAT CU SEMIREMORCA

 3. Oxana spune:

  Buna ziua. Cum sa procedam in cazul in care norma de consum aprobata este mai mica, decit consumul real cheltuit?

   

 4. Andrei spune:

  diferenta nu este deductibila si trecerea in cont a tva din diferenta tot trebuie scosa

 5. Anonim spune:

  cum se calculează consumul de benzină și ulei la motocoasa

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...