37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Funcționari publici cu statut special în cadrul Fiscului. Cum vor fi acordate gradele speciale

Funcționari publici cu statut special în cadrul Fiscului. Cum vor fi acordate gradele speciale

12.07.2018657 views BizLaw
(1 voturi, medie: 4,00 din 5)
Se încarcă...

Funcționarii publici care execită atribuțiile Serviciului Fiscal de Stat în domeniul constatării infracţiunilor vor avea statut special. Acestora li se va oferi grad special și vor beneficia de semne specifice de identificare. Completările la Codul fiscal în acest sens au fost propuse pentru consultări publice.

Astfel, conform proiectului, gradele speciale conferite funcționarilor publici cu statut special din cadrul Serviciului Fiscal de Stat sunt:

 • locotenent;
 • locotenent-major;
 • căpitan;
 • maior;
 • locotenent-colonel;
 • colonel;
 • general-maior;
 • general-locotenent;
 • general-colonel.

Gradele speciale se vor conferi corespunzător cu funcţiile deţinute. Cele de până la gradul de colonel al Serviciului Fiscal de Stat, inclusiv, se vor conferi de către director instituției. Celelalte vor fi acordate de către președințele țării, la propunerea ministrului Finanţelor.

Autorii, mai propun ca gradele speciale ulterioare să se confere succesiv, în corespundere cu funcţia deţinută şi la expirarea termenului de deţinere a gradului precedent, precum şi cu condiţia obţinerii cel puţin a calificativului “foarte bine” la ultima evaluare anuală a performanţelor profesionale sau a calificativului “bine” la ultimele două evaluări anuale ale performanţelor profesionale.

De asemenea, gradele speciale ulteriore se vor putea acorda:

 • ca menţiune pentru atitudinea conştiincioasă faţă de îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, până la expirarea termenului de deţinere a gradului precedent, însă nu mai înalt decât gradul special corespunzător funcţiei deţinute, cu condiţia că menţiunea este conferită la expirarea cel puţin a unei jumătăţi din termenul de deţinere a gradului precedent;
 • la expirarea termenului de deţinere a gradului special, pentru merite deosebite, cu o treaptă superioară faţă de gradul special corespunzător funcţiei deţinute.

Dacă însă persoana deține deja un grad special, unul militar sau științific, atunci va primi gradul cu o treaptă superioară faţă de gradul special corespunzător funcţiei deţinute, până la gradul de colonel al Serviciului Fiscal de Stat.

Funcţionarul fiscal care are sancţiuni disciplinare nestinse sau în privinţa căruia s-a intentat o acţiune penală ori o anchetă de serviciu privind încălcarea disciplinei de serviciu nu va putea fi propus pentru conferirea gradului special ulterior. În cazul în care este achitat sau ancheta de serviciu se finalizează printr-un raport privind lipsa de încălcări, funcţionarul fiscal poate fi propus pentru conferirea gradului special ulterior.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...