37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   S-a lansat Ghișeul Unic, ce va permite mediului de afaceri solicitarea on-line a documentelor permisive

S-a lansat Ghișeul Unic, ce va permite mediului de afaceri solicitarea on-line a documentelor permisive

10.07.2018806 views MEI
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Oamenii de afaceri din Republica Moldova pot obține deja acte permisive prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat, care va funcționa ca un „Ghișeu Unic”. Sistemul a fost lansat ieri, 9 iulie 2018, în cadrul unui eveniment oficial cu prezența reprezentanților Guvernului, partenerilor de dezvoltare și mediului de afaceri.

Dacă acum doi ani existau 416 de acte permisive pentru obținerea cărora agenții economici trebuiau să cheltuie anual 135 de milioane de lei și 1,4 milioane zile/om, acum au rămas doar 152 de acte permisive și acestea vor fi emise în mod transparent prin intermediul ghișeului unic electronic. Utilizarea ghișeului unic va reduce la minim interacțiunea agenților economici cu autoritățile emitente și va economisi sectorului privat, conform estimărilor, cca 60 de milioane de lei anual.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că au fost efectuate mai multe acțiuni de simplificare și îmbunătățire a activității mediului de afaceri, debirocratizarea și eficientizarea sistemului de prezentare a documentelor și rapoartelor antreprenorilor. De asemenea, ministrul a mulțumit poporului american pentru susținerea acestui proiect, precum și echipei Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru munca asiduă la realizarea acestuia”.

”Cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă reprezentanții mediului de faceri. El detestă birocrația. Când am venit la Ministrului Economiei și Infrastructurii, am stabilit o listă de priorități pentru eficientizarea activității mediului de afaceri. Una din aceste priorități este crearea condițiilor mai bune pentru antreprenori, în primul rând prin simplificarea și debirocratizarea sistemului de raportare și notificare pentru mediului de afaceri, pentru ca agentul economic să nu piardă timp cu o mulțime de documente, ci să-și poate dezvolta afacerea”, a menționat Chiril Gaburici.

Prezent la eveniment, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip a subliniat că o astfel de platformă și experiență de integrare a mai multor registre și autorități este o premieră nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru țările din regiune. „Unul dintre obiectivele prioritare ale programului de guvernare este susținerea mediului de afaceri prin eliminarea constrângerilor în dezvoltarea acestuia și prin politicile promovate. În acest context s-a înscris și reforma actelor permisive pentru mediul de afaceri. Scopul Sistemului Informațional Automatizat este nu doar de a aduce serviciile într-un ghișeu unic, dar totodată, schimbarea și facilitarea proceselor”, a declarat premierul Pavel Filip.

Bazele de date ale 30 de instituții publice vor fi conectate la sistem și vor interacționa online pentru a verifica automat datele agentului economic deținute de alte autorități publice, fără a fi nevoie de prezentarea unor certificate suplimentare. Sistemul informațional este deținut de Ministerul Economiei și Infrastructurii și operat de Agenția Servicii Publice.

Sistemul Informațional Automatizat a fost realizat prin intermediul Proiectului Ameliorarea Competitivității II, proiect inițiat de Guvern și finanțat de Banca Mondială.

„Creșterea economică în Republica Moldova trebuie să fie bazată pe  crearea condițiilor favorabile dezvoltării mediului de afaceri și îmbunătățirea climatul investițional. Lansarea Ghișeului Unic, pe lângă faptul, că este un sistem care simplifică procedurile de aplicare, obținere a actelor permisive și reducerea costurilor atât pentru stat, cât și pentru agenții economici, acesta exclude posibilele cazuri de corupție, astfel devenind un instrument convingător pentru atragerea investitorilor străini”, a afirmat Anna Akhalkatsi, director de țară pentru Moldova, Banca Mondială.

Sistemul Informațional Automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) va permite depunerea oricărei cereri în regim online, pe portalul servicii.gov.md, încărcarea documentelor confirmative necesare și achitarea taxei prin intermediul sistemului M Pay. Solicitantul va primi o confirmare automată că cererea a fost depusă, cu termenul de eliberare, iar apoi va primi notificări privind etapa de procesare a cererii. Specialistul Agenției Servicii Publice va verifica corectitudinea completării cererii și va desemna un responsabil din instituția care eliberează actul permisiv, iar acesta va primi în sistem o notificare către executare.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II este implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul contribuie la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export, precum și oferirea de credite investiționale sau pentru capital circulant exportatorilor. Pentru mai multe informații accesați www.uipac.md.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...