În Parlament a fost înregistrată inițiativa legislativă cu privire la modificarea unor acte normative, carea re ca scop consolidarea măsurilor de protecție a investițiilor în instrumente financiare derivate. Proiectul prevede ajustări asupra Legii nr. 171/2012 privind piaţa de capital și Codului penal.
Astfel, modificările prevăd completarea legislației aferente pieții de capital cu un nou articol, marketingul și/sau distribuirea instrumentelor financiare derivate. Care va prevedea interzicerea marketingului, distribuirii sau vânzarii în Republica Moldova, a instrumentelor financiare derivate, de tipul opțiunilor binare, care reprezintă un instrument financiar derivat decontat în numerar în care plata unei sume monetare fixe depinde de apariția unuia sau mai multor evenimente specificate în raport cu prețul, nivelul sau valoarea activului suport la data de scadență a instrumentului financiar derivat.
În aceeași ordine de idei, inițiativa prevede și restricționarea promovării, distribuției și vânzării contractelor pentru diferență (CFD-uri) către investitorii de retail, având în vedere complexitatea și volatilitatea acestor produse. Completările propuse urmăresc, de asemenea, limitarea mijloacelor de promovare, interzicând utilizarea rețelelor de socializare, a platformelor media, posturilor de radio și televiziune pentru publicitatea acestor instrumente financiare către publicul larg.
Un alt element esențial al proiectului este atribuirea unui rol sporit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care va avea competența de a sesiza organele de drept în cazul în care identifică suspiciuni de încălcare a noilor prevederi. Proiectul prevede explicit că autoritățile de anchetă nu vor putea refuza inițierea investigațiilor în asemenea situații.
Totodată, proiectul propune completări și în Codul penal, instituind sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor aferente marketingului și/sau distribuirii în Republica Moldova, a instrumentelor financiare derivate interzise sau limitate de lege, care se va pedepsi cu amendă în mărime de la 10000 la 20000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 2 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 20000 la 40000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.