37.9k
Home  »  Articole  »  Contabilitate   »   10 argumente pro și contra unei cariere în contabilitate

10 argumente pro și contra unei cariere în contabilitate

29.05.202011.750 views Lilian Munteanu, contabil
(9 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Zilnic, pagina Contabilsef.md primește de la cititori diverse întrebări, legate de profesia unui contabil. Dar ce prezintă această profesie și care sunt laturile pozitive și negative ale acesteia? – ne întreabă studenții și persoanele pentru care contabilitatea le-a captat un interes. Dacă și ție îți este interesant, acest articol e pentru tine.

Ca aproape orice în viață, cariera în contabilitate are aspecte pozitive și negative. Dar adevărul e că nu cariera în sine e bună sau rea, ci mai degrabă că este potrivită pentru anumite persoane și nu pentru altele.

Activitatea unui contabil nu este deloc limitată la lumea activelor, pasivelor, tranzacțiilor și soldurilor. Un adevărat profesionist este obligat să navigheze pe tot ceea ce este legat de activitățile entității în care lucrează, să fie interesat de economie, impozitare, politică, să monitorizeze schimbările în legislație și să-și îmbunătățească constant abilitățile.

Ceea ce veți crede despre o carieră în contabilitate depinde de personalitatea, stilul de lucru și prioritățile de viață. După ce înțelegeți aspectele pro și contra unei cariere în contabilitate, puteți lua o decizie în cunoștință de cauză.

Așadar, este contabilitatea un scop pe care trebuie să-l urmărești? Aruncați o privire la aceste argumente pro și contra carierei în contabilitate pentru a vă orienta în direcția corectă.

Beneficiile unei cariere în contabilitate

1. E o profesie practică

Dacă veți studia contabilitatea, veți învăța abilități practice despre creșterea numerelor și veți analiza costurile de care au nevoie angajatorii. Acest lucru vă oferă o cale de carieră mult mai clară în comparație cu cineva care alege să studieze literatura sau filozofia în care rezultatele potențiale ale carierei sunt mai greu de definit.
Dacă alegeți să obțineți o calificare în contabilitate, veți avea o idee destul de solidă unde vă va duce cariera, într-un cuvânt, contabilitatea e o știință exactă, practică, clară. Deși există diferite tipuri de contabili în domeniu, îndatoririle pe care le veți avea și abilitățile pe care le veți folosi vor fi la general aceleași.

2. E un domeniu de muncă stabil

Contabilitatea nu e o profesie care pe neașteptate va dispărea în curând, chiar și dacă progresul tehnologic va ușura munca unui contabil. Contabilii buni pe piața muncii sunt mereu la căutare. Practic, fiecare afacere are nevoie de un contabil sau de o întreagă echipă de contabilitate și chiar o persoană obișnuită în unele situații are nevoie de serviciile unui contabil.
Atât timp cât oamenii au nevoie de ajutor pentru calcularea și plata impozitelor și atâta timp cât există întreprinderi, va fi nevoie de contabili. Contabilul se află în miezul afacerii, în jurul căruia gravitează conducerea afacerii. Administrația nu poate lua decizii fără informațiile furnizate de contabili.

3. Potențial de avansare în carieră

Mulți absolvenți de contabilitate vor începe ca operatori, contabil în contabilitatea instituțiilor publice sau asistenți în contabilitate privată, în timp ce încep să-și parcurgă căile de carieră. Șansele pentru un contabil să găsească un loc de muncă mai bine plătit sunt mai mari decât în cazul altor profesii.
După adaptarea profesională și acumularea de experiență, avansarea în carieră poate fi obținută prin performanța la locul de muncă și educație suplimentară sau certificări, cum ar fi să devii un contabil profesionist certificat (CIPA/ACAP). Toate acestea va deschide calea spre avansarea în carieră, iar în vârful acestei cariere se află funcția de contabil-șef sau chiar director financiar.

4. Potențialul de câștig este favorabil

Ca oricine, îți dorești o carieră care să-ți permită să te asiguri pe tine și familia ta. Deci, cum se acumulează câștigurile într-o carieră în contabilitate?
Salariul mediu anual pentru un contabil nu este specificat în sursele informaționale din Republica Moldova, însă dacă facem o analiză a pieții, putem observa că un contabil angajat pe normă întreagă depășește salariul mediu pe economie, iar un contabil-șef, poate obține venituri lunare și chiar de peste 10 000 lei. Menționăm că potrivit HG nr. 678 din 27.12.2019, a fost aprobat cuantumul salariului mediulunar pe economie, prognozat pentru anul 2020, în mărime de 7953 lei.

5. Puteți lucra acolo unde doriți să lucrați

În cazul în care o companie solicită serviciile dvs. în contabilitate, la angajare aveți posibilitatea să negociați locul dvs. de muncă. Cu alte cuvinte, ați putea lucra și de acasă.

6. Există un potențial antreprenorial

Începerea propriei afaceri este aceeași opțiune în fiecare profesie. Contabilii își pot înființa propria companie în mod obișnuit. Visul de a fi propriul tău șef este viu și bine fundamentat în profesia de contabilitate.Dacă aveți ceva din acel spirit antreprenorial, înființarea unei companii de prestare a serviciilor de contabilitate ar putea fi o modalitate excelentă de a avansa în carieră.
Deschiderea unei afaceri are riscuri și poate să nu fie pentru toți la fel, dar este cu siguranță bine să o avem ca opțiune.

Dezavantajele unei cariere în contabilitate

La fel ca în orice domeniu, lucrul în contabilitate are dezavantajele sale. Descoperiți unii dintre factorii mai puțin atrăgători, astfel încât să puteți decide dacă profesia vă este potrivită.

1. Educația este continuă

Dacă deveniți contabil, învățarea nu se oprește odată ce ați obținut calificarea. Pentru a progresa în carieră, va trebui să planificați educația continuă - cel puțin pentru a ține pasul cu schimbările din domeniu și cu certificările importante.
După ce v-ați pornit ca un contabil începător, ar trebui să vă uitați ce tip de certificări doriți să câștigați. Există diferite certificări profesionale, cum ar fi: CPA (Certified Professional Accountant) și CFA (Chartered Financial Accountant), CTA (Certified Accounting Technician), calificarea ACCA (Assosiation of Chartered Certified Accountants, aceasta este una din cele mai mari organizații de contabili din lume). Aceste certificări vor avea nevoie de mult timp și efort semnificativ pentru a fi obținute. Mențiune: certificările date nu sunt obligatorii.

2. Munca poate părea plictisitoare

Câți contabili de renume mondial cunoașteți? Dacă aveți dificultăți să vă gândiți la unul, există un motiv pentru asta - contabilitatea nu este de obicei văzută ca un câmp „plin de farmec”. Dar recunoașterea și strălucirea, după cum știm, sunt lucruri subiective. Munca de zi cu zi necesită multă investigare și matematică, atenție sporită și concentrație maximă, ceea ce poate fi plictisitor pentru unii, dar interesant pentru alții. Însă, ținem să menționăm că există și task-uri unde e necesar să aveți creativitate și înțelepciune, cum ar fi, la întocmirea ”produsului final” al activității unui contabil – situațiile financiare și declarațiile fiscale. Plictisirea cu siguranța va dispărea aici. Chiar și A. Einstein a spus ”Cel mai greu de înţeles lucru din lume este impozitul pe venit”.
Aceasta este una dintre acele întrebări în care va trebui să privești în sine însuți și să răspunzi sincer despre ceea ce funcționează pentru tine. Aflând mai multe despre ceea ce fac contabilii zilnic vă va ajuta să vă determinați dacă munca vă se potrivește sau nu.

3. Există sezoane aglomerate

Contabilitatea este, de obicei, un job standard de 8 ore, cu excepția anumitor perioade, cu termene iminente, cum ar fi termenele limită de depunere a declarațiilor fiscale.
În timpul sezonului aglomerat, zilele lungi și munca în weekend pot deveni o normă, deoarece contabilii lucrează pentru ca finanțele clienților să fie în ordine. Contabilii trebuie să facă față volumului mare de informații în legătură cu modificările frecvente ale legislației. Totodată, nu veți putea pleca în concediu în aceste perioade încărcate. Dar partea în plus este că lucrurile încetinesc semnificativ după această perioadă de timp.

4. Munca poate fi stresantă

Când sunteți responsabil pentru finanțele unei organizații, nemijlocit există o anumită presiune. Aceasta este o parte a jocului. Această presiune și stresul pot avea un impact asupra sănătății mintale generale și merită luate în considerare.
Aceste experiențe negative au o mare legătură cu locul de muncă al contabilului și este un specific al profesiei. Un lucru sigur este - cu cât poziția dvs. este mai importantă și cu cât mai mulți bani lucrați, cu atât veți avea o presiune mai înaltă la locul de muncă. Dar dacă această presiune duce la niveluri negative de stres, asta depinde doar de personalitatea dvs.
Încercați să vă evaluați sincer atitudinea față de presiune și volumul greu de muncă. Dacă nu vă stresați cu ușurință, atunci să lucrați ca contabil ar putea să nu vă deranjeze. Dacă știți că sunteți ușor fracționat, este posibil ca o carieră contabilă să nu fie alegerea ideală pentru dvs.
P.S. Ca să eliminați stresul, aveți un ajutor - Revista Contabilsef.md (la sigur o sa vă simplifice viața și lucrul de contabil)

Deci, contabilitatea este o alegere bună de carieră pentru dvs.?

Acum că ați înțeles mai bine argumentele pro și contra unei cariere contabile, acordați-vă timp pentru a evalua dacă acesta este domeniul pentru dvs. Dacă argumentele pro le depășesc pe cele contra, va trebui să aruncați o privire mai atentă despre cum să vă pregătiți pentru un loc de muncă în acest domeniu.

Succese în activitatea zilnică!

Iar spre final, aș dori să închei acest articol cu următorul citat:

Singura modalitate prin care poți face lucruri extraordinare este să iubești ceea ce faci.” - Steve Jobs

Lilian Munteanu,
contabil

Comentarii

 1. Anonim spune:

  Va multumim pentru articol!

 2. Anonim spune:

  frumos povestit si destul de real…

 3. Anonim spune:

  . rămas fascinată ☺️

 4. Anonim spune:

  Multumim ,pentru claritate si incurajare.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...