37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Vesela de unică folosință ar putea fi interzisă în Moldova începând cu 2021

Vesela de unică folosință ar putea fi interzisă în Moldova începând cu 2021

04.10.2018540 views INFOTAG
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, Comisia parlamentară pentru mediu și dezvoltare regională a avizat în ședința de miercuri un proiect de modificare și completare a legislației.

Potrivit proiectului, se va interzice utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile. Încălcarea acestor prevederi va fi sancţionată cu amendă de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice sau de până la 12 mii de lei pentru persoanele juridice.

În opinia autorilor, obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani. Totodată, autorii propun ca alternativă vesela de unică folosinţă produsă din hârtie, faină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturi din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili.

Anterior, a fost completată legislația națională cu prevederi prin care s-a interzis, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic.

Potrivit strategiei de mediu pentru anii 2014-2023, protecţia mediului constituie o problemă de o importanţă globală, care trebuie să devină o prioritate naţională, deoarece vizează în mod direct condiţiile de viaţă şi sănătatea populaţiei, realizarea intereselor economice, precum şi capacităţile de dezvoltare durabilă a societăţii.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...