37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Veniturile și cheltuielile BASS pentru anul 2022 vor fi majorate

Veniturile și cheltuielile BASS pentru anul 2022 vor fi majorate

07.04.2022343 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Veniturile  și cheltuielile totale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 se propun a fi majorate cu peste 2,16 mld. lei. În cazul aprobării proiectului modificărilor la Legea nr.206/2021 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 în redacția elaborată de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, veniturile și cheltuielile BASS vor crește de la 31,2 mld. lei până la circa 33,4 mld. lei. 

Documentul a fost elaborat cu scopul precizării parametrilor BASS, urmare a aprobării completărilor la un șir de acte normative cu un impact semnificativ asupra BASS (modificările la Legea nr.156/1998 privind sistemul public de pensii şi proiectul de lege privind susţinerea participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei RM). De asemenea, sunt necesare ajustări ale cheltuielilor suportate pentru achitarea gazelor naturale şi a energiei termice, ținând cont de tarifele aprobate pentru anul 2022, precum şi a cheltuielilor de personal al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) întru aducerea în corespundere cu necesarul de mijloace în aceste scopuri, calculate în baza normelor salariale în vigoare în anul 2022.

 Majorarea veniturilor se referă la transferurile primite între bugetul de stat şi BASS, care se propun a fi majorate de la 12,5 mld. lei până la 14,7 mld. lei. Pe componentele transferurilor bugetului de stat la BASS precizarea ține de transferurile curente primite cu destinaţie specială - pentru prestaţiile sociale de stat şi alte plăţi, care sunt finanţate din mijloacele bugetului de stat, ce vor fi micşorate cu 113,4 mil. lei. Pe de altă parte, transferurile curente primite cu destinaţie generală pentru acoperirea deficitului BASS necesită a fi majorare cu circa 2,3 mld. lei, urmare a creşterii cheltuielilor BASS. 

Cele mai semnificative majorări ale cheltuielilor sunt pentru prestaţiile sociale (cod 27). Pentru anul 2022 acestea au fost aprobate în sumă de circa 30,7 mld. lei și vor spori cu 2,13 mld. lei (până la 32,82 mld. lei). Autorii afirmă că majorarea cheltuielilor la capitolul respectiv este generată de actualizarea numărului beneficiarilor şi mărimilor medii ale prestaţiilor sociale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...