37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Unii deținători de patentă au primit înapoi banii achitați în acest an pentru prima de asigurare în sumă fixă

Unii deținători de patentă au primit înapoi banii achitați în acest an pentru prima de asigurare în sumă fixă

07.12.2023105 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Peste 100 de deținători de patentă care sunt concomitent pensionari sau persoane cu dizabilități și sunt, respectiv, asigurați medical de Guvern, au beneficiat în luna noiembrie de restituirea primei achitate în sumă fixă pentru anul 2023.

Suma transferată în acest scop de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) constituie circa 217 mii de lei.

Până în prezent, CNAM a recepționat mai mult de 400 de cereri de restituire a primei de asigurare.

CNAM continuă să examineze cererile expediate de deținătorii de patentă și informează că prima în sumă fixă este restituită dacă solicitantul nu are restanțe la plata primei de AOAM în sumă fixă și/sau a penalităților, nu desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), în cel al achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și nu este înregistrat în calitate de întreprinzător individual.

Amintim că cererea de restituire a primei este expediată în adresa CNAM, cu anexarea datelor bancare ale solicitantului. Dacă cererea este depusă prin intermediul unui reprezentant, acesta trebuie să anexeze documentul care confirmă împuternicirea sa.

În luna martie 2023, Parlamentul a operat modificări în Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Potrivit noii redacții a legii, pensionarii și persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii care dețin concomitent patentă de întreprinzător nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...