37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ultimele zile pentru plata cu reduceri a primei AOAM în sumă fixă

Ultimele zile pentru plata cu reduceri a primei AOAM în sumă fixă

23.03.2022505 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Au mai rămas nouă zile până la expirarea termenului de achitare a primei de asigurare medicală în sumă fixă pentru anul 2022.

Persoanele care se asigură în mod individual în termenul prevăzut de lege – până la 31 martie inclusiv, beneficiază de reduceri de 50%, 60% sau 75% din valoarea primei, care și în acest an este de 4 056 de lei.

Astfel, proprietarii de teren agricol au parte de reduceri de 75% și achită 1 014 lei.

Persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% și plătesc 1 622,4 lei.

Fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova achită 2 028 de lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală.

Achitarea primei de AOAM, inclusiv de către categoriile de persoane care au obligația de a achita prima în mărime integrală, poate fi efectuată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, băncilor comerciale sau la ghişeele oficiilor poştale. Doritorii de a achita prima de asigurare cu cardul bancar sau de pe un dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze pagina mpay.gov.md, să selecteze câmpul „Alege serviciul”, să aleagă serviciul „Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă”, să introducă datele solicitate în formular, după care să urmeze paşii necesari, în funcţie de modalitatea de achitare. În cazul plăţii prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă şi este valabil până pe 31 decembrie 2022.

Totodată, cetăţenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât din reţeaua fixă, cât şi mobilă) sau solicita informaţii prin e-mail - suport@cnam.gov.md.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...