37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   UE a acordat Republicii Moldova 30 mln de euro în calitate de asistență macrofinanciară

UE a acordat Republicii Moldova 30 mln de euro în calitate de asistență macrofinanciară

11.11.2019530 views Moldpres
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Republica Moldova a recepționat prima tranșă de asistență macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Este vorba despre un grant în valoare de 10 mln de euro, recepționat vineri, 8 noiembrie, care va fi direcționat la finanțarea deficitului bugetar, informează MOLDPRES.

Celelalte 20 de mln de euro au fost debursate sub formă de împrumuturi pe parcursul lunii octombrie curent. Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova acordată de către Uniunea Europeană reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 mln euro, dintre care 60 mln euro vor fi acordate sub formă de împrumut și 40 mln euro - sub formă de grant, au specificat surse de la Ministerul Finanțelor.

De asemenea, pe 7 noiembrie curent au fost recepționate două tranșe din suportul bugetar în cadrul asistenței bugetare oferite Republicii Moldova, în valoare totală de 25 mln de euro. Banii vor fi utilizați pentru realizarea unor reforme-cheie demarate de guvern în domeniul poliției, luptei împotriva corupției și spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale.

Este de menționat că datorită sprijinului UE, poliția moldovenească a reușit să continue modernizarea și profesionalizarea structurilor sale. De asemenea, grație suportului din partea UE, R. Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar prin investiții în agricultură, crearea grupurilor de producători agricoli și acordarea ajutorului necesar unităților agroalimentare în comerțul cu UE. Finanțarea din partea UE a contribuit, de asemenea, la alinierea la standardele de calitate internaționale și ale UE privind siguranța alimentelor. Programul UE a sprijinit și inițiativele de dezvoltare rurală.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...