Măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru simplificarea trecerii întreprinzătorilor de la activitatea în bază de patentă la cea independentă, au fost discutate astăzi, la Guvern.
Potrivit legislației în vigoare, deținătorii de patentă care practică activitatea de comerț cu amănuntul urmează să treacă, în curînd, la o nouă formă de activitate, care presupune asigurarea evidenței contabile într-un mod simplificat și utilizarea aparatelor de casă.
Premierul Pavel Filip a menționat că procedura de tranzitare la activitatea independentă necesită a fi analizată suplimentar pentru a elimina toate constrîngerile semnalate de antreprenori. „Trecerea la activitatea independentă oferă aceeași libertate și posibilitate de a-și dezvolta afacerea. Posibil că noi nu am oferit oamenilor cele mai bune condiții pentru activitatea independentă - mai există multe chestiuni legate de birocrație și proceduri sofisticate. Trebuie să oferim condiții atractive pentru ca oamenii să poată lucra”, a spus Pavel Filip.
În cadrul ședinței, au fost analizate posibilitățile de oferire a unor facilități suplimentare la practicarea activității independente, printre care simplificarea evidenței contabile, reducerea controalelor, recalcularea în funcție de perioada efectiv lucrată a impozitului achitat anual de antreprenori, precum și scutirea acestora de taxe suplimentare. Totodată, a fost examinată posibilitatea creării unui soft, după modelul ghișeului unic, pe platforma căruia va fi examinată fiecare etapă de înregistrare a cererilor de activitate independentă. Pentru a asigura protecția socială a întreprinzătorilor independenți, urmează a fi analizată opțiunea aplicării unor reduceri la procurarea poliței de asigurare medicală.
Discuțiile asupra propunerilor menționate vor continua în cadrul grupului de lucru, cu participarea autorităților și reprezentanților care dețin patentă. În cadrul negocierilor, urmează a fi găsite soluții comune pentru a face cît mai avantajos procesul de trecere la noua formă de activitate. În ultimii doi ani, peste 1550 de persoane din 9192 de deținători de patentă au trecut la activitatea independentă.