37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Transferurile de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice, septembrie 2019

Transferurile de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice, septembrie 2019

28.10.2019421 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În luna septembrie 2019, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 100,45 mil. USD (în creștere cu 2,9 la sută comparativ cu septembrie 2018 ).

Conform provenienței geografice, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din următoarele trei zone: din UE - o pondere de 46,4 la sută, din CSI - o pondere de 22,0 la sută și din restul lumii - o pondere de 31,6 la sută.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice sunt de remarcat transferurile din Rusia cu o pondere de 20,8 la sută (20,92 mil. USD) din total (în scădere cu 4,0 puncte procentuale comparativ cu septembrie 2018). De asemenea, de menționat transferurile din Israel - 18,4 la sută (18,44 mil. USD), Italia - 11,6 la sută (11,60 mil. USD), SUA - 8,4 la sută (8,41 mil. USD) Germania – 8,3 la sută (8,36 mil. USD), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 6,8 la sută (6,83 mil. USD), Franța - 5,3 la sută (5,35 mil. USD), Irlanda - 1,6 la sută (1,64 mil. USD), Spania – 1,6 la sută (1,59 mil. USD), România - 1,5 la sută (1,51 mil. USD), Cehia - 1,4 la sută (1,43 mil. USD), Portugalia – 1,3 la sută (1,27 mil. USD), Polonia - 1,1 la sută (1,12 mil. USD), Turcia – 0,9 la sută (0,94 mil. USD), din alte state - 11,0 la sută (11,04 mil. USD).

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin SRB, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 55,6 la sută (în creștere cu 7,4 p.p., comparativ cu septembrie 2018), urmate de transferurile în dolari SUA - 40,2 la sută (în descreștere cu 4,5 p.p.) și cele în ruble rusești – 4,2 la sută (în descreștere cu 2,9 p.p.).

Pe parcursul perioadei ianuarie - septembrie 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 903,33 milioane dolari SUA, cu 5,5 la sută mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.

În septembrie 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 3,2 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însa, de facto (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent), a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 6,1 la sută.

NOTĂ:
Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum:

  1. transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (1,1 la sută din totalul transferurilor);
  2. transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0,4 la sută din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani);
  3. pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0,1 la sută din totalul transferurilor).

Transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova includ și transferurile persoanelor fizice efectuate prin intermediul oficiilor poștale ale Î.S. "Poșta Moldovei" (decontate prin bănci), atât prin sisteme de remitere de bani, cât și prin mandate poștale.

De menționat  că acest indicator nu include:
  a) transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT (cu valori semnificative) în favoarea persoanelor fizice cu scop investițional, care, în septembrie 2019, au constituit 1,27 mil. USD;
  b) transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT în favoarea persoanelor fizice nerezidente, clienți ai băncilor licențiate din Republica Moldova;
  c) transferurile efectuate prin intermediul băncilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Seriile dinamice privind evoluția transferurilor de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor licențiate și Î.S.  "Poșta Moldovei", precum și structura lor valutară, pot fi găsite pe site-ul web al BNM:

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...