În Monitorul Oficial din 28 iunie curent a fost publicată Legea nr.139 din 13 iunie 2025, prin care au fost operate modificări la Codul fiscal și la Legea nr. 1417/1997 privind punerea în aplicare a titlului III din Codul fiscal.
Prin prezenta lege, Codul fiscal a fost completat cu noi prevederi (art. 1017) privind aplicarea mecanismului taxării inverse pentru livrările anumitor produse energetice. Noile reglementări se vor aplica tranzacțiilor cu energie electrică și gaze naturale efectuate între subiecți înregistrați în calitate de plătitori TVA, atunci când cumpărătorul are statut de comerciant.
Conform completărilor aduse, operațiunile pentru care se aplică mecanismul de taxare inversă sunt:
1) livrarea de energie electrică către un comerciant care își are sediul, domiciliul sau reședința obișnuită în Republica Moldova. În sensul prezentului articol, comerciantul reprezintă operatorul pieței de energie electrică, precum și cumpărătorul de energie electrică, care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) deține o licență valabilă de comercializare sau de furnizare a energiei electrice, eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în conformitate cu Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică;
b) activitatea sa principală în ceea ce privește cumpărarea de energie electrică constă în revânzarea acesteia și al cărei consum propriu de energie electrică este neglijabil. Prin consum propriu neglijabil de energie electrică se înțelege un consum de maximum 1% din cantitatea procurată;
2) livrarea de gaze naturale către un comerciant care își are sediul, domiciliul sau reședința obișnuită în Republica Moldova. În sensul prezentului articol, comerciantul reprezintă cumpărătorul de gaze naturale care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) deține o licență de furnizare a gazelor naturale sau de comercializare a gazelor naturale, eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, sau este operatorul platformei de tranzacționare, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și în conformitate cu Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale;
b) activitatea principală în ceea ce privește cumpărarea de gaze naturale constă în revânzarea acestora și al cărei consum propriu de gaze naturale este neglijabil. Prin consum propriu neglijabil de gaze naturale se înțelege un consum de maximum 1% din volumul procurat.
Comercianții enumeraț supra vor depune la Serviciul Fiscal de Stat o declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că aceștia îndeplinesc condiția prevăzută la alin. (3) pct. 1) lit. b) și, respectiv, pct. 2) lit. b), în perioada ianuarie-noiembrie a anului de gestiune având un consum propriu de maximum 1% din cantitatea/volumul mărfurilor procurate. Modalitatea și condițiile de depunere a declarației se stabilesc de Ministerul Finanțelor.
În cazul neaplicării taxării inverse și în situația în care vânzătorul emite o factură fiscală cu suma TVA pentru operațiunile prevăzute la alin. (3) și nu face mențiunea „Taxare inversă” în respectiva factură fiscală, iar comerciantul a dedus suma TVA înscrisă în factura fiscală, acesta își pierde dreptul de deducere pentru achiziția respectivă. Vânzătorul, la solicitarea cumpărătorului, va emite facturi fiscale corectate în vederea aplicării taxării inverse și a regularizării TVA, precum și în vederea restituirii acesteia către cumpărător pentru livrările efectuate.
Subsidiar, potrivit completărilor aduse Legii nr.1417/1997, comerciantului de gaze naturale în sensul art.1017 din Codul fiscal, care pentru perioada fiscală decembrie 2025, va înregistra TVA spre deducere în perioada ulterioară mai mult de 10 mil. lei, va avea dreptul de a solicita restituirea acesteia eșalonat în mărime de maxim 25% din suma TVA dedusă pentru perioada fiscală decembrie 2025, conform prevederilor Codului fiscal.
Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.