37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Subvenţii pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi şi a şomerilor din păturile social-vulnerabile

Subvenţii pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi şi a şomerilor din păturile social-vulnerabile

09.07.2019560 views Infotag
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Angajatorii din Moldova pot beneficia de subvenţii pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi şi a şomerilor din păturile social-vulnerabile ale populaţiei. Două programe în acest sens au fost lansate luni de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei Muncii (ANOFM) cu asistența proiectului „Promovarea ocupării tinerilor” al Organizației Internaționale a Muncii (ILO).

Surse din cadrul ILO în Moldova au comunicat pentru INFOTAG că cele două programe vor fi implementate pe parcursul a șase luni cu titlu de proiect-pilot. Beneficiarii programelor vor fi în jur de 135 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, din categoriile supuse riscului de excluziune socială.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a menționat la eveniment că programele sunt absolut necesare în condițiile existenței pe piața muncii a categoriilor de persoane care necesită suport din partea instituțiilor statului la încadrarea în câmpul muncii.

Potrivit directoarei ANOFM, Raisa Dogaru, instituția pe care o conduce va lua în considerare cererea și oferta forței de muncă, domeniile cu un deficit acut al forței de muncă și va selecta agenții economici și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care vor fi incluse în program. 

Agenții economici care vor angaja șomeri din grupurile vulnerabile, vor beneficia de subvenții lunare în sumă egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, în decurs de șase luni, pentru fiecare șomer angajat. Acest program se referă la următoarele categorii de șomeri: persoanele cu dizabilități, persoanele eliberate din locurile de detenție, victimele traficului de ființe umane, persoanele care luptă cu consumul de substanțe, victimele violenței în familie și alte categorii vulnerabile. 

Angajatorii care vor crea sau adapta un loc de muncă pentru persoane cu dizabilități vor beneficia de compensarea a 50% din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă, iar mărimea subvenției nu va depăși cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat.

Pentru pilotarea celor două programe de subvenționare ILO a oferit 150 mii dolari

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...