37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Statutul de asigurat pentru cei care achită prima de asigurare în sumă fixă va fi prelungit până în data de 31 ianuarie

Statutul de asigurat pentru cei care achită prima de asigurare în sumă fixă va fi prelungit până în data de 31 ianuarie

16.11.2023117 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Persoanele fizice care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul în curs vor beneficia de statutul de asigurat până la data de 31 ianuarie a anului următor, cu o lună mai mult decât în prezent. Aceasta este una dintre modificările în mai multe acte normative referitoare la asigurarea obligatorie de asistență medicală, adoptate de Parlament.

Noua reglementare vine să sporească gradul de încredere a populației în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală și, respectiv, de respectare de către persoanele neangajate și neasigurate de către Guvern a obligației legale de a se asigura în mod individual.

Modificarea respectivă nu anulează obligația persoanelor care se asigură în mod individual de a achita prima de asigurare în termenul stabilit de legislație, adică 1 ianuarie-31 martie.

Conform proiectului de lege, vor fi excluse amenzile pentru neachitarea în termenul legal, până pe 31 martie, a primelor de asigurare în sumă fixă, pentru a evita presiunea financiară asupra persoanelor care nu s-au asigurat în mod individual.

O altă ajustare a cadrului legal ține de restituirea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală persoanelor fizice care la începutul anului sunt încadrate în categoria persoanelor care se asigură în mod individual, iar pe parcursul anului achită prima în formă de contribuție procentuală din alte recompense în mărime ce depășește cuantumul primei în sumă fixă pentru anul respectiv.

Modificările sus-menționate vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, iar timp de șase luni urmează a fi ajustat cadrul normativ în domeniu. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...