37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sondaj: Doar 6% din antreprenori apelează la mediatori pentru soluţionarea litigiilor

Sondaj: Doar 6% din antreprenori apelează la mediatori pentru soluţionarea litigiilor

01.04.2019603 views Infotag
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Doar 6% dintre antreprenori apelează la mediatori pentru soluţionarea litigiilor. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj, prezentat miercuri la evenimentul de lansare a celei de-a patra etape a proiectului „Perspectivele medierii și arbitrajului comercial în Republica Moldova”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, 20% dintre antreprenori au comunicat că preferă metodele tradiționale de soluționare a litigiilor (instanțele judecătorești – „I.”), iar 73% caută o posibilitate de a rezolva problema prin intermediul unor terți. Experții consideră că aceștia din urmă sunt potențiali utilizatori ai serviciilor mediatorilor, având în vedere că 72% dintre respondenți sunt interesați de astfel de servicii.

Conform sondajului, aproximativ 60% dintre companii se confruntă cu până la cinci litigii pe an în activitatea lor, 17% au până la 10 litigii anual, iar 18,5% - până la 25 de cazuri pe an. În 66% din cazuri, cealaltă parte a conflictului sunt alți antreprenori, 20% - statul, 32% - alții.

Respondenții au menționat că în 37% din cazuri problema este rezolvată în decurs de trei luni, 28% - de șase luni, 21% - de un an. Aproximativ 50% dintre respondenți cheltuiesc anual pentru soluționarea litigiilor 5-20 mii lei, 32,3% - 5-10 mii lei, 18,46% - 10-20 mii lei.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 ianuarie - 10 martie. La acesta au participat 65 de companii din domeniul serviciilor, vânzărilor, finanțelor, agriculturii și industriei prelucrătoare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...