37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Soluții care ar impulsiona sectoarele economice afectate de COVID

Soluții care ar impulsiona sectoarele economice afectate de COVID

26.08.2020437 views Consiliul Economic
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru a finisat primul set de propuneri care conțin soluții pentru redresarea unor sectoare ale economiei naționale afectate de pandemia COVID-19. Pe parcursul ultimelor două luni experții Secretariatului au colectat date despre gradul în care a avut de suferit mediul de afaceri, dar și reziliența sectoarelor la efectele pandemiei. În paralel, au fost elaborate un șir de măsuri care ar permite punerea în aplicare a soluțiilor de redresare economică. Matricea COVID elaborată  în cadrul studiului de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei, în cadrul unei întrevederi, a fost discutată cu Oleg Tofilat, consilierul prim-ministrului și reprezentați ai Cancelariei de Stat.

Potrivit experților, pandemia a afectat cel mai mult industriile automotive, HoReCa, comerțul și fabricarea de mobilă. Toate au avut scăderi ale cifrei de afaceri de la 30% până la 60% în lunile martie-mai 2020 în comparație cu aceiași perioadă a anului trecut.

Cercetarea mai arată și sectoare care au o contribuție substanțială la dezvoltarea economică a țării. Printre acestea se numără sectorul automotive, textile, comerțul cu ridicata, fabricarea substanțelor și produselor chimice, sectorul de producere a fructelor, legumelor și culturilor cerealiere. Toate aceste sectoare asigură cea mai înaltă intensitate și productivitate a muncii în Moldova, contribuie la  siguranța alimentară a țării, sunt strâns interconectate cu alte sectoare. În plus, ele sunt capabile să înlocuiască importurile în caz de necesitate, dar să asigure și exportul de mărfuri.

Sectoare care ar putea naviga un nou val de COVID fără a le fi grav afectați parametrii financiari sunt IT-ul, producătorii de echipamente electrice, anumite sectoare din agricultură cum sunt fructele, legumele și culturile cerealiere, fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale.

Discuțiile cu comunitatea de afaceri petrecute în cadrul cercetării au evidențiat faptul că pentru ca sectoarele economiei să se adapteze la noile condiții economice statul trebuie să întreprindă un șir de măsuri urgente. Printre acestea implementarea Foii de parcurs de Digitizare a economiei; îmbunătățirea și adoptarea proiectului Codului urbanismului și construcțiilor, înlăturarea constrângerilor din legislația în construcții; semnarea unor noi acorduri internaționale de liber schimb; implementarea cerințelor de calitate pentru exportul produselor agroalimentare; uniformizarea TVA în agricultură și facilități pentru e-comerț etc.

Toate aceste măsuri vor avea și o soluție de implementare. Experții lucrează la elaborarea amendamentelor necesare legislative și normative care vor fi prezentate spre coordonare și aprobare Guvernului și Parlamentului.

Experții Consiliului Economic care elaborează Matricea COVID spun că dacă la începutul pandemiei comunitatea de afaceri solicita mai mult ajutor de stat, cum ar fi acordarea de  subvenții, astăzi businessul se gândește cum să se adapteze mai eficient la noua realitate economică.

Matricea COVID este elaborată în cadrul Studiului de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei realizat de Secretariatul Consiliului Economic în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Documentul va fi supus și dezbaterilor publice pe parcursul lunii septembrie.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...