37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Șoferii de autocamioane își vor putea programa timpul de traversare a frontierei

Șoferii de autocamioane își vor putea programa timpul de traversare a frontierei

12.06.2019676 views IPN.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Șoferii de autocamioane își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei de la un calculator, tabletă sau de la un telefon mobil. Acest lucru va fi posibil datorită unui soft, pe care Serviciul Vamal își propune să-l dezvolte pentru a fluidiza traficul la frontiera de stat. Pentru început autoritățile își propun să piloteze acest sistem la Postul vamal „Sculeni”, iar ulterior acesta să fie extins și în alte posturi cu flux sporit, transmite IPN.

Componenta soft utilizată în cadrul sistemului va fi dezvoltată și implementată cu sprijinul financiar al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova. Un Memorandum de înțelegere în acest sens a fost semnat joi, 6 iunie. Programul USAID se angajează să dezvolte și să finanțeze achiziționarea noului modul informatic, oferind, totodată, asistență și la implementarea acestuia. Programul va sprijini și organizarea unei vizite de studiu în Estonia, unde funcționează deja un asemenea sistem.

Potrivit înțelegerilor, la prima etapă, sistemul ar urma să fie implementat, în regim de testare, la Postul vamal „Sculeni”, care, actualmente, înregistrează unele dintre cele mai mari valori de trafic. Decizia a fost determinată și de lucrările de reconstrucție capitală a acestui post, care vor începe în toamna acestui an. „O gestionare inteligentă a frontierelor înseamnă nu doar accelerarea fluxurilor de mărfuri și persoane, dar și o administrare eficientă a riscurilor inerente traficului transfrontalier”, a declarat directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, citat într-un comunicat de presă al instituției.

La rândul său, directorul Programului USAID, Douglas Muir, a declarat că sistemul de programare a trecerii frontierei și-a demonstrat eficiența în mai multe state limitrofe ale UE – Estonia, Finlanda, Lituania. „De aceea, suntem foarte bucuroși că putem contribui la dezvoltarea lui și în Republica Moldova. Acesta este un instrument major în procesul de facilitare a comerțului dintre Moldova și Uniunea Europeană”, a notat Douglas Muir.

Tot cu sprijinul Programului USAID, Serviciul Vamal pregătește lansarea Portalului Informațional Comercial –  o platformă interactivă care va conține toate informațiile necesare unui agent economic implicat în comerțul extern.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...