37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Situația pe piața valorilor mobiliare de stat, discutată în cadrul unei ședințe la Ministerul Finanțelor

Situația pe piața valorilor mobiliare de stat, discutată în cadrul unei ședințe la Ministerul Finanțelor

17.02.2020267 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu reprezentanții băncilor comerciale din Republica Moldova. În cadrul ședinței a fost discutată situația pe piața valorilor mobiliare de stat în anul 2019 și prognozele pentru anul curent.

În debutul ședinței, dl Serghei Pușcuța a mulțumit reprezentanților băncilor comerciale pentru participare activă pe piața valorilor mobiliare de stat, menționând că Ministerul Finanțelor va rămâne în continuare un jucător important pe această piață: „Ministerul Finanțelor va veni cu un produs nou, și anume extinderea termenului pentru valorile mobiliare de stat de la 5 la 7 ani. De asemenea, reieșind din Programul de activitate al Guvernului, vom diversifica mijloacele de comercializare a valorilor mobiliare de stat direct către persoanele fizice”.

La rândul său, șeful Direcției datorii publice din cadrul ministerului, dna Elena Matveeva a declarat că, pe parcursul anului 2019 Ministerul Finanțelor a organizat 49 de licitații a valorilor mobiliare de stat, în cadrul cărora a oferit pe piața primară spre vânzare valori mobiliare de stat în sumă de 11 miliarde lei.

„Cererea a fost superioară ofertei. Ca rezultat, au fost comercializate valori mobiliare de stat în sumă de 9 miliarde lei. Totodată au fost răscumpărate valori mobiliare de stat ajunse la scadență în perioada de referință în sumă de 8,9 miliarde lei. Conform Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020, pentru finanțarea deficitului bugetar sunt prevăzute mijloace bănești în sumă de 2 miliarde lei din contul operațiunilor cu valorile mobiliare de stat. Ministerul Finanțelor prognozează să comercializeze pe piața primară valori mobiliare de stat în sumă de 12 miliarde lei, precum și să răscumpere valori mobiliare de stat ajunse la scadență în valoare de 10 miliarde lei”, a conchis dna Elena Matveeva.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...