Situația financiară a sectorului bancar, conform datelor prezentate de către bănci, este caracterizată prin creșterea activelor, creditelor, depozitelor persoanelor fizice, depozitelor persoanelor juridice. Profitul aferent exercițiului în comparație cu perioada similară a anului precedent s-a micșorat, preponderent ca urmare a diminuării veniturilor din dobânzi, concomitent cu majorarea veniturilor neaferente dobânzilor.
Veniturile din dobânzi s-au micșorat, în principal, din cauza diminuării veniturilor de la mijloacele plasate la BNM (rezerve obligatorii), a veniturilor obținute din învestiții în titluri de datorii (VMS, CBN) și a veniturilor obținute de la activitatea de creditare. Totodată, creditele neperformante în valoare absolută au înregistrat o majorarea nesemnificativă, iar creditele expirate s-au micșorat, indicatorii calității portofoliului de credite s-au îmbunătățit ușor. Concomitent, s-au micșorat fondurile proprii, rata fondurilor proprii și depozitele băncilor.
La 31.03.2024, situația din sectorul bancar, reflectată în baza rapoartelor prezentate de către bănci, a înregistrat următoarele tendințe:
- Activele totale au constituit 157 813,6 milioane lei, majorându-se pe parcursul primului trimestrul al anului 2024 cu 2,5% (3 884,0 milioane lei).
În structura activelor, ponderea cea mai mare a revenit articolului din bilanț „Credite și avansuri la cost amortizat”, care a constituit 40,9% (64 559,0 milioane lei), fiind în majorare cu 0,3 puncte procentuale (p.p.) față de finele anului precedent. - Profitul în sectorul bancar a însumat 814,2 milioane lei, micșorându-se cu 524,1 milioane lei (39,2%) comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Micșorarea profitului a fost determinată de diminuarea veniturilor din dobânzi cu 1 167,8 milioane lei (33,9%). Totodată, s-au majorat veniturile din diferențe de curs valutar cu 123,5 mil. lei (34,7%) și veniturile din onorarii și comisioane cu 37,4 milioane lei (4,9%). Concomitent, s-au micșorat cheltuielile cu dobânzile cu 502,0 milioane lei (40,8%), iar cheltuielile neaferente dobânzilor (cheltuielile privind onorarii și comisioane, cheltuielile administrative, provizioanele, deprecierea activelor financiare și nefinanciare etc.) s-au majorat cu 14,8 milioane lei (0,7%). - Pe parcursul primului trimestru al anului 2024, băncile au continuat să mențină indicatorii lichidității la un nivel înalt, peste limitele reglementate.
Totodată, pe parcursul trimestrului I, 2024 Banca Națională a Moldovei (BNM) a menținut activitățile aferente elaborării și actualizării actelor normative. Astfel, s-au operat modificări la Regulamentul nr. 292/2018 cu privire la cerinţele faţă de membrii organului de conducere al băncii, al societăţii financiare holding sau holding mixte, conducătorii sucursalei unei bănci din alt stat, persoanele care deţin funcţii-cheie şi faţă de lichidatorul băncii în proces de lichidare, Planul de conturi al evidenței contabile în băncile și la Regulamentul nr.41/1997 cu privire la poziția valutară deschisă a băncii.