37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sistemul de achiziții MTender a generat economii de peste 4,2 milioane de lei la bugetul de stat

Sistemul de achiziții MTender a generat economii de peste 4,2 milioane de lei la bugetul de stat

23.08.2018852 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Suma economiilor obținute datorită plasării anunțurilor de achiziții în sistemul MTender, din care face parte platforma electronica achiziții.md, a fost dublată în ultimele două luni. Așadar, dacă în luna mai economiile obținute au depășit suma de două milioane de lei, la ora actuală, instituțiile de stat și private care desfășoară achizițiile în regim online au economisit, în total, o sumă record de peste 4,2 milioane de lei.

Economia de peste 4 milioane de lei a fost obținută în cadrul a 1838 de achiziții anunțate, plasate în sistemul achizițiilor electronice publice și private de către 455 autorități contractante.

„Tot mai multe instituții publice au conștientizat eficacitatea desfășurării achizițiilor în regim online și au aderat la sistemul achizițiilor electronice. Asta pentru că procesul de cumpărare este transparent și deschis, iar economiile obținute sunt pe măsură. Vorbind de economii, acestea nu se referă doar la bani, dar și la timpul necesar pentru aceste proceduri.

Acest lucru contribuie ca agenții economici din diferite domenii să se înregistreze pe achiziții.md și să participe la licitațiile în care sunt achiziționate produse sau servicii pe care le prestează aceștia. Respectiv, pe platformă pot fi găsite anunțuri despre procurarea a diverse produse sau servicii, cât și a diferitor tipuri de lucrări.

Odată cu implementarea noului sistem, autoritățile contractante au obținut acoperirea întregului ciclu de viață a unei achiziții de valoare mică, de la anunțarea procedurii, până la înregistrarea contractelor la Trezoreria de Stat. Totodată, pentru procedurile de valoare mare este posibilă doar înregistrarea contractelor la Trezorerie de Stat în regim online”, se menționează într-un comunicat trimis presei.

Amintim că în data de 26 iulie, în cadrul ședinței Parlamentului, au fost votate în lectură finală modificările legii privind achizițiile publice. Printre acestea se numără introducerea conceptului DUAE, Documentul Unic de Achiziţii European, oferit în format electronic prin utilizarea formatului standard stabilit de Comisia Europeană. O altă modificare privește introducerea unor concepte noi în criteriile de atribuire din domeniul achiziţiilor publice, și anume preţul cel mai scăzut, costul cel mai scăzut, cel mai bun raport calitate-preţ şi cel mai bun raport calitate-cost. Proiectul mai prevede introducerea conceptului de achiziţii durabile, prin includerea termenului ciclu de viaţă, care se referă la toate etapele consecutive şi interconectate ale achiziţiei.

O altă inovație este stabilirea unor noi tipuri de proceduri de achiziţie, în conformitate cu cadrul normativ comunitar şi anume - achiziţie în cazul serviciilor sociale şi a altor servicii specifice, parteneriat pentru inovare, iar ca modalitate specială de atribuire, catalogul electronic. Proiectul va intra în vigoare în data de 1 octombrie 2018.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...