37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sistemul automatizat de plăţi interbancare. Care sunt codurile de identificare a participanților

Sistemul automatizat de plăţi interbancare. Care sunt codurile de identificare a participanților

12.09.2019727 views Bizlaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sistemul automatizat de plăţi interbancare (SAPI) este compus din sistemul de decontare pe baza brută în timp real şi sistemul de compensare cu decontare pe bază netă. Sistemul de decontare pe bază brută în timp real este destinat prelucrării plăţilor urgente şi de mare valoare, iar sistemul de compensare cu decontare pe bază netă este destinat procesării plăţilor de mică valoare.

Obiectivele implementării SAPI:

  • introducerea în Republica Moldova a unui sistem care corespunde practicilor şi standardelor internaţionale;
  • majorarea vitezei de circulaţie a banilor;
  • asigurarea unor mecanisme sigure şi eficiente de gestionare a riscurilor;
  • formarea unei structuri complexe reprezentată de sistemul de decontare pe baza brută în timp real şi sistemul de compensare cu decontare pe bază netă;
  • crearea premiselor la nivel de infrastructură pentru utilizarea instrumentelor moderne de plată.

Regulile de utilizare a SAPI sunt stabilite în Regulamentul cu privire la sistemul automatizat de plăţi interbancare, iar cerinţele de gestionare a riscurilor sunt stabilite în Regulamentul cu privire la supravegherea sistemului automatizat de plăţi interbancare.

Banca Naţională a Moldovei, în calitate de administrator al SAPI, atribuie fiecărui participant la sistem câte un cod de identificare. Acestea pot fi găsite aici în format XML şi PDF.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...