În contextul zilei de 1 mai sindicaliștii au înaintat Parlamentului Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova și Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova o serie de solicitări menite să îmbunătățească situația economică și socială a oamenilor muncii.
O primă și cea mai importantă solicitare se referă la majorarea salariului minim până la 50-60% din salariul mediu pe economie, concomitent cu menținerea ritmului de creștere a salariilor și neadmiterea acumulării restanțelor la plata acestora. De asemenea, se consideră oportun susținerea veniturilor populației prin subvenții și compensații pentru a face față creșterii prețurilor și tarifelor.
Sindicatele mai solicită și inițierea procedurilor de ajustare a legislației naționale pentru recunoașterea infectării cu COVID-19 drept boală profesională. Ori o încercare fără precedent pentru lumea muncii a fost și continuă să fie pandemia. În perioada pandemică, lucrătorii au fost supuși unor riscuri extreme pentru sănătate și au fost nevoiți să se adapteze unor noi forme de muncă.
Totodată, în lista solicitărilor se mai regăsește și perfecționarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr. 270/2018 și a Legii privind sistemul public de pensii nr. 156/1998, inclusiv a mecanismului de calculare și stabilire a pensiei anticipate pentru carieră lung precum și urgentarea implementării Registrului electronic al salariaților din Republica Moldova etc.
Potrivit autorilor în pofida faptului că Republica Moldova este aliată la standarde internaționale, are aspirații europene, promovează munca decentă, în viața de zi cu zi, lucrătorii se confruntă cu un șir de probleme, cum ar fi: salariile mici care nu asigură o viață decentă, condițiile de muncă care afectează viața și sănătatea lucrătorilor, liberalizarea excesivă a raporturilor de muncă care diminuează drepturile și garanțiile salariaților și îi lipsește de protecție în fața angajatorilor etc.