37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   SIA SCITL, obligatoriu din 1 ianuarie 2020

SIA SCITL, obligatoriu din 1 ianuarie 2020

05.09.2019998 views Monitorul Fiscal
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Optimizarea evidenței contribuabililor și obligațiilor fiscale ale acestora, eficientizarea calculării și achitării impozitelor și taxelor locale de către perceptorii fiscali la buget sunt scopurile modificărilor preconizate la Hotărârea Guvernului nr.998 privind activitatea serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriei. Proiectul a fost examinat la ședința secretarilor de stat, care a avut loc săptămâna curentă.

Conform documentului, din 1 ianuarie 2020, perceptorii fiscali din cadrul primăriilor vor utiliza în mod obligatoriu Sistemul informațional automatizat «Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale» (SIA SCITL) în scopul organizării evidenței obligațiilor fiscale la impozitele și taxele locale aferente persoanelor fizice care nu sunt înregistrate în calitate de întreprinzător.

Atribuțiile SCITL vor fi completate cu asigurarea întreprinderii acțiunilor privind perfectarea actelor necesare în vederea aprobării deciziei despre stingerea prin scădere a obligației fiscale și luarea la evidență specială conform art.174 alin. (l) din Codul fiscal. Totodată, calcularea impozitului funciar și a celui pe bunurile imobiliare prin intermediu sistemului va fi efectuat după completarea indicatorilor privind subiectul și obiectul impunerii.

Proiectul prevede că perceptorul urmează să lanseze procesul de generare și procesare a avizelor de plată la impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar doar după finalizarea procesului de calculare a impozitelor respective.

Dacă actuala redacție a Regulamentului-tip privind serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriei prevede că, la încasarea plăţilor în baza avizului de plată şi înscrierilor în contul personal al plătitorului, se efectuează distribuirea sumei încasate pentru restanţă, penalitate şi plăţile curente în ordinea: restanţa anilor precedenţi; penalitatea la restanţa în cauză; restanţa pe primul termen de plată al anului curent; penalitatea la restanţa în cauză etc., proiectul propune o nouă formulare – la încasarea plăților în baza avizului de plată înscrierile în contul personal se fac în ordine cronologică de efectuare a operațiunilor privind nașterea, modificarea și stingerea obligației fiscale.

Proiectul tuturor modificărilor la HG nr.998 poate fi examinat aici.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...