37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   SI CUB, la etapa consultărilor publice

SI CUB, la etapa consultărilor publice

14.05.2021535 views Monitorul FISC.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Conceptului Sistemului Informațional „Contabilitate unică bugetară” – SI CUB și a regulamentului privind modul de utilizare a acestuia. Conform proiectului, proprietar al SI CUB va fi statul, iar resursele financiare pentru dezvoltarea, mentenanța și exploatarea sistemului vor fi asigurate din bugetul de stat și sau alte mijloace financiare, conform legislației. Totodată, Conceptul stabilește că posesor și deținător al SI CUB va fi Ministerul Finanțelor.

Utilizatori ai SI CUB vor fi persoanele antrenate în procesul de evidență contabilă în autoritățile/instituțiile bugetare care vor avea rolurile de bază: conducător (cu acces deplin la baza de date a instituției pe care o reprezintă); contabil-șef (acces deplin la baza de date a autorității pe care o reprezintă); contabil (acces de vizualizare/creare/modificare a datelor din compartimentele atribuite, generare rapoarte); auditor intern (acces de vizualizare a datelor din compartimentele atribuite, generare rapoarte). 

Documentul stabilește scopurile, sarcinile și funcțiile participanților în procesul de creare, implementare și exploatare SI CUB prin acces web securizat, obiectele informaționale și lista datelor care se păstrează în MCloud. Amintim că implementarea acestui sistem complet și coerent de evidență contabilă și raportare bugetară pentru autoritățile publice este stabilită în Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2013-2022. 

Potrivit autorilor,  autoritățile/instituțiile bugetare vor obține în urma implementării sistemului anumite beneficii, care se referă la optimizarea proceselor de lucru și reducerea costurilor operaționale; înregistrarea și evidența totalității documentelor aferente evidenței contabile; actualizarea centralizată a prevederilor actelor normative; suportul metodologic și de ordin operațional-tehnologic; accesul autorităților publice centrale și locale la date și documente ale autorităților/instituțiilor bugetare subordonate pentru efectuarea verificărilor necesare la formarea rapoartelor etc. 

Totodată, funcționalitatea sistemului va asigura atât evidența tuturor activelor financiare și financiare ale statului, ale datoriilor și creanțelor (contabilitatea de angajamente), cât și standardizarea sistemelor informaționale de ținere a evidenței contabile în sectorul bugetar, dar și stabilirea unui mecanism/instrument unic de evidență contabilă și raportare financiară pentru autoritățile/instituțiile bugetare la nivel central și local. 

Proiectul Conceptului SI CUB definește nouă conturi funcționale (module) cu descrierea detaliată a fiecărei componente: „Planificare”, „Evidența casa/banca”, „Evidența activelor”, „plata părintească”, „Evidența serviciilor”, „Calcularea salariilor”, „Rapoarte”, „Administrare” și „Autentificare”.     

SI CUB va fi integrat și va reutiliza un șir de sisteme informaționale partajate și resurse informaționale. Printre acestea sunt MPass, MSign, MLog, MNotify, MPay, MPower, SIMF, Registrul fiscal de stat și SIA „e-Factura”

Propunerile și opiniile asupra proiectului sunt așteptate până la 21 mai și pot fi expediate la adresa de e-mail ina.darii@mf.gov.md.

Comentarii

  1. Anonim spune:

    Informati corect lumea ca nu e SI CUB dar e 1С Бухгалтерия

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...