37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   SFS va prezenta CNAS informații privind impozitul unic pentru rezidenții parcurilor IT

SFS va prezenta CNAS informații privind impozitul unic pentru rezidenții parcurilor IT

16.10.2018756 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Legea privind sistemul public de asigurări sociale va avea trei anexe suplimentare. Este vorba despre:

Anexa nr.1 care stabilește categoriile de plătitori și de asigurați, tarifele și termenele de virare a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii

Anexa nr.2 care conține Lista funcțiilor personalului din aviația civilă ale cărui condiții de muncă se încadrează în condiții speciale

Anexa nr.3, ce include Tipurile de drepturi și de venituri din care nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii.

În prezent aceste anexe sunt incluse în legile anuale ale bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, scopul acestor modificări este de a exclude prevederile legale care au caracter de aplicabilitate permanentă dintr-o lege adoptată anual și transferarea lor în Legea privind sistemul public de asigurări sociale, care are un caracter permanent.

Totodată, prin acest proiect se propune completarea cu un nou alineat a art.5 din Lege, ce se referă la Declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor, declaraţia de asigurare şi declaraţia privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

Acesta prevede că angajatorii, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, sunt obligați să prezinte, pe suport de hârtie sau prin sisteme automatizate de raportare electronică, informația privind stabilirea drepturilor sociale în sistemul public de asigurări sociale (forma DSA 18) în termen de 10 zile de la emiterea ordinului de acordare a concediului de îngrijire a copilului sau cel paternal.

Proiectul mai prevede că Serviciul Fiscal de Stat va prezenta CNAS informații referitor la indicatorii dării de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale și informații cu privire la impozitul unic calculat pentru rezidenții parcurilor pentru tehnologia informațiilor.

De asemenea, acest articol va fi completat cu o prevedere ce stabilește că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va prezenta lunar CNAS informația cu privire la beneficiarii de ajutor de șomaj și de prestații sociale, în scopul confirmării stagiului de cotizare.

Proiectul de lege a fost examinat, în prima lectură, de Parlament. Acesta nu prevede cheltuieli din bugetul public. Se preconizează că prevederile vor fi puse în aplicare începând cu 1 ianuarie 2019.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...