Serviciul Fiscal de Stat a organizat o ședința de lucru cu reprezentații mediului de afaceri, contribuabili mari din sectorul comerțului cu amănuntul și cu ridicata. La ședință au participat directoarea Serviciului Fiscal de Stat, directorUL adjunct și șefa Direcției deservire contribuabili mari.
Directoarea autorității fiscale a reiterat angajamentul SFS de a crea în continuare condiții propice pentru conformarea voluntară a tuturor contribuabililor, prin instruiri regulate, simplificarea procesului de raportare și menținerea unui dialog permanent cu toate părțile interesate.
„Comunicarea cu Dumneavoastră ne ajută să înțelegem acele fenomene care se petrec în economie. Vă mulțumim pentru faptul că aduceți elementul inovativ în economie și sunteți activi în dialogul ce ține de perfecționarea legislației fiscale prin înaintarea propunerilor care au drept scop simplificarea lucrurilor și debirocratizarea proceselor”, a adăugat doamna directoare.
De asemenea, directoarea SFS a atras atenția asupra rolului important pe care îl au categoria contribuabililor mari. Este vorba despre 550 de companii, iar aportul acestui contingent în formarea veniturilor la Bugetul public național constituie o valoare de circa 35-37%.
La rândul său, directorul adjunct al SFS a subliniat necesitatea unui dialog deschis, permanent și eficient cu mediul de afaceri: „Serviciul Fiscal de Stat este deschis pentru a vă asculta și a colecta propunerile Dumneavoastră privind eficientizarea administrării fiscale. Scopul nostru este de a cultiva cultura conformării benevole, astfel încât măsurile de conformare forțată să fie reduse la minim”.
În cadrul ședinței, contribuabilii au fost informați pe aspecte ce țin de indicatorii de conformare înregistrați, monitorizarea și instrumentele de conformare aplicate. De asemenea, s-a făcut o trecere în revistă a celor mai importante prevederi ale Programului de conformare pentru anul curent, Programul „Declară Achită Legal Salariul”, precum și aspectele vulnerabile ale activității de comerț, inclusiv riscurile de neconformare care stau la baza oricăror acțiuni întreprinse de către autoritatea fiscală.
În contextul promovării unei activități economice transparente, conformă rigorilor legale, a fost atrasă atenția asupra obligației de a utiliza echipamentele de casă și de control conectate la SIA „Monitorizarea electronică a vânzărilor”, precum și a elibera bonul fiscal – un instrument indispensabil pentru protejarea drepturilor consumatorului.
Serviciul Fiscal de Stat desfășoară întrevederi regulate cu reprezentanții mediului de afaceri din diverse domenii de activitate ale economiei naționale în vederea dezvoltării unor platforme eficiente de comunicare și cooperare dintre contribuabili și autoritatea fiscală.