37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   SFS este în proces de evaluare a aspectelor privind confidențialitatea datelor de către Forumul Global al OCDE

SFS este în proces de evaluare a aspectelor privind confidențialitatea datelor de către Forumul Global al OCDE

22.05.2024158 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Fiscal de Stat este evaluat, în perioada 21-23 mai 2024, de către Forumul Global al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pe aspectele privind confidențialitatea și securitatea datelor, în contextul angajamentului de schimb automat de date privind conturile financiare.

În cadrul ședinței de deschidere a misiunii, directorul SFS, dna Olga Golban a avut o întrevedere cu echipa de evaluatori din partea Forumului Global al OCDE – dna Shara Reid Donaldson, dna Sigrid De Groote, dl Romică Neacșu și dl Jason Faron, menționând importanța acestui exercițiu, în contextul angajamentului Republicii Moldova de a realiza primul schimb automat de date privind conturile financiare în anul 2024.

„Schimbul automat de informații privind conturile financiare cu jurisdicțiile semnatare la nivelul standardului convenit de OCDE constituie un pas important spre transparentizarea veniturilor și, totodată, identificarea persoanelor fizice sau entităților, care se eschivează de la declararea veniturilor și plata impozitelor, prin transferul banilor în conturile din străinătate. Schimbul automat de informații privind conturile financiare va deveni astfel un instrument important pentru reducerea economiei tenebre, contracararea fluxurilor ilegale a capitalului în străinătate, combaterea evaziunii fiscale și o sursă suplimentară pentru colectarea veniturilor la buget”, a declarat directorul SFS.

Pe parcursul a 3 zile, echipa de evaluatori din partea Forumului Global al OCDE vor fi familiarizați cu cadrul legal pentru confidențialitatea și securitatea datelor, ciclurile de viață al informațiilor schimbate în conformitate cu prevederile tratatelor în cadrul SFS, managementul securității informațiilor, controalele privind resursele umane, politicile și practicile de management pentru angajați, contractori și personal terț, securitatea sistemului IT.

Republica Moldova implementează standardul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare și în conformitate cu prevederile Legii nr. 69/2023.

Informații detaliate aferente subiectului pot fi consultate pe pagina dedicată „Schimb automat de informații privind conturile financiare” de pe portalul SFS -  www.sfs.md.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...