37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   SFS: Cum poate fi desfășurată legal activitatea de întreprinzător

SFS: Cum poate fi desfășurată legal activitatea de întreprinzător

03.08.2021481 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Fiscal de Stat informează că, orice activitate desfăşurată de către o persoană care are drept scop obţinerea venitului, cu excepţia muncii efectuate în baza acordului (contractului) de muncă, reprezintă: activitate de întreprinzător, afacere (business).

Astfel, conform Legii cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi, orice afacere (business) este obligatoriu a fi înregistrată până la începerea activităţii economice.

În acest sens, Serviciul Fiscal de Stat aduce la cunoștință că antreprenoriatul poate fi practicat sub diverse forme organizatorico-juridice care pot fi consultate în Ghidul contribuabilului începător – aspecte fiscale, care poate fi accesat aici.

Totodată, persoanele fizice care desfășoară activitate în domeniul comerțului cu amănuntul au posibilitatea să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat ca activitate independentă fără a constitui o formă organizatorico-juridică a activității de antreprenoriat. Pentru detalii se va accesa Ghidul privind înregistrarea/încetarea activității independente și onorarea obligațiilor fiscale. Documentul poate fi consultat aici.

În cazul activităților de comerț cu amănuntul/prestări servicii către populație, desfășurate prin intermediul unităților comerciale staționare, inclusiv staționare provizoriu sau unităților mobile, contribuabilii urmează:

  • să obțină documentele necesare (document ce atestă înregistrarea activității într-o formă organizatorico-juridică prevăzută de legislație, notificarea privind inițierea activității de comerț, autorizația sanitară și altele în funcție de genul de activitate);
  • să dețină documentele confirmative privind proveniența mărfii comercializate;
  • să utilizeze echipamentele de casă și de control la efectuarea decontărilor în numerar cu excepția persoanelor ce activează în baza patentei de întreprinzător.

Eschivarea de la onorarea obligațiilor fiscale constituie o încălcare nu doar a normelor legale, ci şi a celor morale, şi este pasibilă sancționării, conform prevederilor Codului fiscal, Codului contravențional și Codului penal.

În speranța unei conlucrări fructuoase, Serviciul Fiscal de Stat este la dispoziție cu orice informație suplimentară. Pentru detalii suplimentare apelați Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul de telefon 0 8000 1525.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...