37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   SFS continuă discuțiile referitor la implementarea standardului OCDE pentru schimbul automat de informații

SFS continuă discuțiile referitor la implementarea standardului OCDE pentru schimbul automat de informații

14.05.2024120 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat o sesiune de discuții cu reprezentanții instituțiilor financiare din țară, în contextul implementării Legii nr. 69/2023 privind implementarea prevederilor Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare.

Conducerea autorității a menționat despre faptul că, implicarea și participarea activă a instituiților sunt esențiale pentru asigurarea implementării eficiente a Standardului OCDE.

În cadrul ședinței a fost prezentată procedura de raportare a informației; a fost analizat Sistemului Informațional Automatizat „Creare și circulație a documentelor electronice” (SIA „CCDE”), modulul „Schimbul de date conform Standardului Comun de Raportare; ; fiind abordate o serie de întrebări privind aspecte metodologice specifice procesului de raportare și prelucrare a datelor.

Schimbul automat de informații privind conturile financiare va deveni un instrument important pentru reducerea economiei tenebre, contracararea fluxurilor ilegale a capitalului în străinătate, combaterea evaziunii fiscale și o sursă suplimentară pentru colectarea veniturilor la buget.

Potrivit Legii nr. 69/2023, instituțiile financiare raportoare urmează să transmită Serviciului Fiscal de Stat informația referitoare la conturile financiare ce aparțin persoanelor rezidente în jurisdicțiile care fac obiectul raportării.

Informațiile în cauză se raportează anual până la data de 31 mai a anului calendaristic următor anului la care se referă informațiile, obligatoriu în format electronic, prin intermediul Sistemului Informațional al Serviciului Fiscal de Stat. Instituțiile financiare raportoare urmează să prezinte informațiile aferente perioadelor care încep cu anul 2023.

Informații detaliate aferente subiectului pot fi consultate pe pagina dedicată „Schimb automat de informații privind conturile financiare” de pe portalul SFS -  www.sfs.md.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...