Măsurile de administrare fiscală întreprinse pe parcursul anului 2020 au permis acumularea în bugetul public național a venituri administrate de Serviciul Fiscal de Stat în sumă de 40,52 mld. lei, cu 3,5% (1,38 mld. lei) mai mult decât în anul 2019, iar comparativ cu sarcina stabilită (39,27 mld. lei) depășirea constituie 1,25 mld. lei sau 3,2%, se spune în Raportul de activitate al SFS pentru anul precedent. Totodată, la situația din 31 decembrie 2020, în Registrul fiscal de stat erau înregistrați 292200 contribuabili, numărul fiind în descreștere cu circa 7% comparativ cu anul precedent ca rezultat al procesului de radiere a agenților economici inactivi.
Potrivit Raportului, pe parcursul anului precedent Direcția generală administrare contribuabili mari a administrat 559 agenți economici, din activitatea cărora la BPN au fost încasate 15 mld. lei, ceea ce constituie circa 37,5% din suma totală a veniturilor administrate de SFS.
Pe parcursul anului 2020 SFS a realizat un șir de măsuri în vederea susținerii mediului de afaceri, în condițiile efectelor economice ale situației epidemiologice. Astfel, au fost aprobate 1147 decizii privind acordare a subvențiilor pentru cheltuielile legate de achitarea salariului în valoare de 59,2 mil. lei; 1102 decizii privind acordarea subvențiilor pentru dobânzile la creditele contractate în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020 în valoare de 23,4 mil. lei și 1093 decizii privind rambursarea TVA în valoare de 194,1 mil. lei întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA şi înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară.
Autoritatea fiscală și-a propus pentru anul 2021 dezvoltarea serviciilor electronice pentru contribuabili, în scopul majorării gradului de conformare fiscală și creării unui climat favorabil mediului de afaceri; inițierea schimbului automat de informații privind conturile financiare cu alte state conform Standardului Comun de Raportare; implementarea funcționalităților de generare a declarațiilor pre-completate aferente impozitelor și taxelor; îmbunătățirea SIA ,,e-Commerce VAT” prin implementarea mecanismului de prezentare a dărilor de seamă corectate; implementarea mecanismului de restituire automatizată a plăților achitate în plus în cadrul mecanismului de debitare direct și alte priorități.
Raportul de activitate al SFS poate fi vizualizat aici.