37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul Vamal raportează încasări record în anul 2021

Serviciul Vamal raportează încasări record în anul 2021

04.01.2022303 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Datorită activității agenților economici și a colaborării eficiente între mediul de afaceri și Serviciul Vamal, veniturile încasate la bugetul de stat în anul 2021 se ridică la peste 28,5 miliarde lei, fiind atestată o creștere cu 26,8% comparativ cu anul 2020 și cu 24,9% față de anul 2019.

Totodată, în luna decembrie 2021 au crescut veniturile la bugetul de stat administrate de organul vamal. Astfel, în ultima lună a anului 2021, au fost înregistrate încasări de  3,062 miliarde lei, cu 27.2 % mai mult față de luna decembrie 2020. 

În continuare, ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale.

Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de circa 43%, urmat de produsele din tutun, care generează de 30,7% și autovehicule, cu o cotă de peste 19% din suma totală a accizelor.

Creșterea încasărilor administrate de Serviciul Vamal este determinată, preponderent, de perfecționarea controlului vamal, declararea autentică a bunurilor de către agenții economici de bună-credință, dar și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă.

Un alt factor ce influențează sporirea colectărilor la buget vizează măsurile de simplificare a procedurilor vamale și facilitare a comerțului internațional, cum ar fi declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat.

În acest context, Serviciul Vamal va continua să promoveze cele mai eficiente instrumente de facilitare a comerțului internațional, care generează beneficii pentru mediul de afaceri și contribuie la dezvoltarea economică a țării.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...