Serviciul Vamal a desfășurat cea de-a 8-a sesiune de informare axată pe aspectele ce vizează modificările ce vor fi introduse odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod Vamal, la 1 ianuarie 2024.
Sesiunea de discuții a fost organizată în contextul lansării în Republica Moldova a proiectului privind implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), având drept teme principale aplicarea regimului de tranzit pentru mărfurile transportate pe teritoriul Republicii Moldova și autorizarea utilizării garanțiilor în cadrul regimului vamal de tranzit.
La eveniment au participat conducerea Serviciului Vamal, Înaltul Consilier al UE în domeniul politicii vamale și fiscale, Rosario de Blasio, managerul de proiect UNCTAD, Constantin Ciută, funcționari din cadrul Aparatului Central și circa 30 de reprezentanți ai mediului de afaceri.
Conducerea Serviciului Vamal a menționat că proiectul privind implementarea NCTS în țara noastră implică mai multe etape preparatorii, iar primul pas și cel mai important - adaptarea cadrului național la cel comunitar este deja realizat, odată cu implementarea noului Cod Vamal. Un alt efort considerabil pe care urmează să-l facă autoritatea vamală este adaptarea sistemelor informaționale pentru a asigura funcționalitatea NCTS.
Specialiștii în domeniul vizat din cadrul Serviciului Vamal au prezentat, printr-o analiză comparativă, principalele noutăți din perspectiva modificărilor legislative ce vizează aplicarea regimului de tranzit la nivel național și garanțiile pentru acest regim.
Managerul de proiect UNCTAD a vorbit despre proiectul pilot privind implementarea NCTS la nivel național, care preliminar urmează să demareze în luna aprilie 2024, iar odată cu parcurgerea cu succes a următorilor pași necesari, adaptarea sistemelor informaționale, implementarea propriu-zisă a proiectului ar putea fi realizată începând cu anul 2025.
Pentru o mai bună înțelegere și aplicativitate a NCTS, atât funcționarii vamali, cât și reprezentanții mediului de afaceri, a companiilor de brokeri, dar și a alte părți interesate vor putea participa în cadrul unor instruiri ulterioare, inclusiv cu posibilitatea de a utiliza aplicația NCTS în regim de testare.
Fiind un subiect de mare interes pentru mediul de afaceri, evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, fiind reiterată deschiderea pentru comunicare și oferirea suportului necesar reprezentanților businessului, totodată, participanții la sesiune au fost îndemnați să se implice activ în procesul consultărilor publice, pentru a înainta propuneri de îmbunătățire a legislației vamale.